Kestävän kehityksen kirittäjät

“On hienoa päästä motivoimaan koko Aalto-yhteisöä tekemään kestävämpiä valintoja”, kertovat AaltoSDG-sovelluksen parissa työskentelevät Aino Saarelainen ja Emma Sairanen. Mitä muuta AaltoSDG-työhön kuuluu?
A remote meeting screenshot image with Aalto SDG developers Emma Sairanen and Aino Saarelainen
AaltoSDG-sovelluksen parissa työskentelevät Emma Sairanen ja Aino Saarelainen.

Olet ehkä pannut merkille kirkkaankeltaiset mainokset ja värikkään pop up -seinän eri puolilla Otaniemeä. Ne markkinoivat AaltoSDG-mobiilisovellusta, jota AYY, Aalto Sustainability Hub, Aalto IT ja ACRE ovat työstäneet yhdessä syksystä 2019. Mutta mikä AaltoSDG itseasiassa on? Ketkä ovat applikaation sisältöjen takana? Näihin kysymyksiin vastaavat Aalto Sustainability Hubin harjoittelijat Aino Saarelainen kauppiksenCreative Sustainability -maisteriohjelmasta ja Emma Sairanen kemiantekniikan korkeakoulun bioteknologian maisteriohjelmasta.

Työ mobiiliapplikaation parissa

Emma aloitti Aalto Sustainability Hubin harjoittelijana elokuussa 2019. Emma on muiden töiden ohella työstänyt sovelluksen sisältöjä ja osallistunut kehitystyöhön. “On ollut huippua ottaa koppia sisältöjen tekemisestä! Olen oppinut hurjasti uutta, kun olen kahlannut läpi lähteitä sisältöä varten ja päässyt tietysti myös hyödyntämään omaa kokemusasiantuntijuutta elämäntapamuutoksista”, Emma hehkuttaa.

Aino aloitti AaltoSDG-harjoittelijana sovelluksen julkaisun jälkeen helmikuussa 2020. “Olin etsinyt viestintään ja markkinointiin liittyvää työtä, jossa pääsisin konkreettisesti työskentelemään kestävän kehityksen parissa. Harjoittelupaikka tuntui aivan minulle tehdyltä, kun bongasin sen Creative Sustainability -opiskelijoiden sähköpostilistalta”, Aino kertoo.

Sisällöntuotanto, AaltoSDG:n markkinointi ja haasteiden ideointi sujuu Ainolta hyvin muun arjen ohessa. “Minulla on niin sanotusti koko ajan tutka päällä”, Aino vitsailee. “Teen jatkuvasti muistiinpanoja mielenkiintoisista aiheista, jotka tulevat vastaan luennoilla, keskusteluissa ystävieni kanssa sekä nettiä selatessani. Mietin, kuinka voisin hyödyntää näitä ideoita ja aiheita haasteina AaltoSDG-appissa.”

“Monthly themes, weekly actions, sustainable future!”

AaltoSDG sovelluksen tarkoituksena on tehdä YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (SDG:t) tutuiksi, kertoa Aalto-yhteisön SDG-työstä ja motivoida jokaista kestävän kehityksen tekoihin. AaltoSDG rakentuu kuukausittain vaihtuvien teemojen ja viikoittaisten actionien, eli haasteiden ympärille.

“12 kuukauteen on tarkoitus mahduttaa kaikki 17 SDG:tä, joten kuukausittaiset teemat rakentuvat aina yhden tai kahden SDG:n ympärille”, Emma selittää. Ilmastoaktivistina Emma oli erityisen innoissaan helmikuun “Climate action now!” -teemasta, joka aloitettiin inspiroivasti Greta Thunbergin sitaatilla.

“Minua kiinnostaa erityisesti kulutuskäyttäytyminen, joten joulun alle suunniteltu ylikulutusteema kiehtoo”, Aino kertoo. “On jännittävää nähdä, miten ihmiset ottavat vastaan ylikulutuskeskustelun joulun yltäkylläisyyden aikaan.”

Monipuolisia haasteita koko Aalto-yhteisölle

Minua sovelluksessa motivoivat monipuoliset haasteet – erityisesti siksi, että olen saanut upotettua appiin paljon itseäni kiinnostavia haasteita”, Emma nauraa.

Ainoa taas kiinnostaa ihmisten käyttäytymisen muutos. “Minusta on hienoa päästä motivoimaan koko Aalto-yhteisöä tekemään kestävämpiä valintoja. Kaikkein palkitsevinta on saada sitoutettua AaltoSDG-sovelluksen käyttäjiksi ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin olleet kovin kiinnostuneita kestävästä kehityksestä”, Aino intoilee. Yhteisön osallistamisen lisäksi numerot antavat puhtia. “Olen melko kilpailuhenkinen, joten konkreettiset tavoitteet käyttäjämääristä ja vastaan otetuista haasteista motivoivat minua kehittämään appin markkinointia ja sisältöjä.”

AaltoSDG-appia kehitetään parhaillaan. Kevään aikana julkaistavassa päivityksessä lisätään sisältöä sekä parannetaan sovelluksen sosiaalisia aspekteja.

Etätyö koronan aikana ja AaltoSDG:n vinkit eristettyyn arkeen

Kun koronaviruspandemia sulki Aalto-yliopiston kampukset, Emma ja Aino siirtyivät etätöihin. Elämä kotitoimistolla on sujunut mallikkaasti. Emman jaksamista ovat auttaneet lyhyet taukojumpat, joista AaltoSDG:kin vinkkasi.  “Itselläni on ollut välillä vallitsevan tilanteen takia jaksaminen kortilla”, Emma pohtii. “Tavallisesti arjessa vahvasti läsnä oleva kestävän kehityksen huomiointi onkin välillä unohtunut. Sen vuoksi on ollut erityisen tärkeää, että AaltoSDG muistuttelee viikoittain, miten karanteenissakin voi tehdä valintoja ympäristön ja hyvinvoinnin puolesta.”

“Komppaan ehdottomasti Emmaa”, Aino jatkaa. “Kun ihmiset viettävät kotona entistä enemmän aikaa, uskon että monet huomaavat pieniä parannuksen kohteita. Monilla voi olla juuri nyt otollista aikaa kehittää arkea pienin askelin kestävämpään suuntaan, esimerkiksi uudistamalla kodin jätehuoltoa. Olen kiinnittänyt somessa huomiota ihmisten yhtäkkiä heränneeseen siivous- ja sisustusintoon. Kun sotkut ja järjesteltävät huonekalut loppuvat, ylimääräisen energian voi kääntää vaikka oman hiilijalanjäljen pohdintaan.”

AaltoSDG:n haasteet keskittyvät koko poikkeustilan ajan kotoa käsin tehtäviin kestävän kehityksen haasteisiin. Lue lisää ja tutustu AaltoSDG-sovellukseen alla!

AaltoSDG logo text on yellow background

Rakenna kestävämpää Aaltoa AaltoSDG-mobiilisovelluksen avulla

Sovelluksen avulla kiritetään Aallon kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista opetuksen, tutkimuksen, taiteen sekä aaltolaisen arjen näkökulmasta.

Rakenna kestävämpää Aaltoa AaltoSDG-mobiilisovelluksen avulla
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Tempaus, yhteisöllisyyden valjastus vaikutustyöhön

Tänä syksynä Aalto-yliopiston ylioppilaskunta järjestää vuosien tauon jälkeen Tempauksen. Kaikkien käsien jälki -Tempaus järjestetään Jämeräpartaisen insinöörin satavuotisjuhlavuonna. Juuso Määttä sukeltaa blogitekstissään Tempauksen historiaan.
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi äänestän EU-vaaleissa?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Mantė Žygelytė kirjoitti blogiin siitä, miksi hän aikoo äänestää europarlamenttivaaleissa
Wilma Branders, ei hymyile
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Mielenterveysviikkoa vietetään opiskelijoiden mielenterveyskriisin varjossa

Tällä viikolla vietetään jälleen opiskelijoiden mielenterveysviikkoa, jonka tavoitteena on tuoda esiin hälyttävää mielenterveystilannetta sekä rakentaa mielenterveysystävällisempää opiskelukulttuuria korkeakouluyhteisöihin.
Asukastoiminta
Blogi Julkaistu:

Asumisen yhteistyöelimen eli ASY:n puheenjohtaja Sofia Tynkkynen kertoo vuodestaan asukastoiminnassa.

Asumisen yhteistyöelimen eli ASY:n puheenjohtaja Sofia Tynkkynen kertoo vuodestaan asukastoiminnassa.