Maksuttoman koulutuksen puolesta on taisteltava jatkuvasti

AYY:n hallituksen varapuheenjohtaja ja SYL-ehdokas Mantė Žygelytė kertoo ajatuksistaan maksuttoman koulutuksen päivänä.
Mante at Väre building in front of a M letter, not smiling

Suomessa vietetään maksuttoman koulutuksen päivää 24. lokakuuta. Suomalaiset opiskelijat juhlistavat tätä päivää vuosittain. Vaikka haluaisin kovasti itsekin juhlia asiaa, todellisuudessa kaikki opiskelijat eivät ole oikeutettuja maksuttomaan korkeakoulutukseen. Tämä koskee erityisesti EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevia opiskelijoita, joiden täytyy maksaa lukukausimaksuja. Nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä opiskelijaliikkeen täytyy jatkaa maksuttoman koulutuksen puolustamista kaikille opiskelijoille Suomessa kansallisuudesta riippumatta!

Maksuton koulutus on yksi suomalaisen yhteiskunnan peruspilareista. Järjestelmän tavoitteena on kannustaa eri sosioekonomisista taustoista tulevia opiskelijoita korkeakoulutukseen. Valitettavasti on entistä vaikeampaa opiskella täysiaikaisesti ilman taloudellisia huolia. Vastajulkaistussa KOTT-kyselyssä joka neljäs opiskelija ilmoitti viimeisen vuoden aikana olleensa huolissaan siitä, että rahat eivät riitä ruokaan. Maksuttoman koulutuksen saavutettavuus ja yhdenvertaisuus eivät ole täysin toteutuneet, jos taloudellinen tilanne aiheuttaa haasteita opiskelukyvylle. Tästä peruspilarista ei tule tinkiä!

Suomessa otettiin käyttöön lukukausimaksut vuonna 2017, ja maksut ovat nousseet säännöllisesti esiin poliittisessa keskustelussa. Elokuusta 2025 alkaen EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden tulee maksaa täydet lukukausimaksut, ja käytännössä tämä tarkoittaa korkeampia lukukausimaksuja. Aalto-yliopistossa lukukausimaksut tulevat nousemaan huomattavasti; esimerkiksi Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa maisteriohjelmien maksut nousevat 33 % 15 000 eurosta 20 000 euroon lukuvuotta kohti. Tämä herättää kysymyksiä, onko suomalainen korkeakoulutus todella saavutettavaa ja oikeudenmukaista kaikille opiskelijoille.  

Yliopisto-opiskelijat ovat jo nyt kovan paineen alla. Aallon AllWell?-opiskelijakyselyn 2024 mukaan erityisesti lukukausimaksuja maksavat opiskelijat kohtaavat esteitä elämäntilanteissaan, jotka ilmenevät esimerkiksi sosiaalisissa suhteissa, uranäkymissä ja uupumisen riskissä. Jos Suomen hallitus todella haluaa varmistaa, että kansainväliset opiskelijat pysyvät maassa, korkeammat lukukausimaksut eivät ole pitkäaikainen ratkaisu. Sen sijaan kansainväliset opiskelijat tarvitsevat enemmän kannustimia ja tilaisuuksia opiskella Suomessa ilman ylimääräisiä taloudellisia taakkoja. 

Tästä lähtien aion jatkaa yhdessä opiskelijaliikkeen kanssa maksuttoman koulutuksen puolustamista kaikille opiskelijoille Suomessa! Maksuttoman koulutuksen puolesta tulee taistella jatkuvasti, ei ainoastaan 24. lokakuuta.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Wilma hymyilee
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Ekologisen kestävyyden toimintaperiaatteet päivitetty – AYY siirtyy kasvipohjaiseksi

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) on päivittänyt ekologisen kestävyyden toimintaperiaatteensa, jotka tukevat AYY:n päivittäistä toimintaa. Uusi dokumentti ohjaa AYY:tä tarjoilemaan kasvipohjaista ruokaa ja juomaa tapahtumissaan. Jatkossa myös ruokahävikkiä minimoidaan ja laivalla tai lentäen tehdyistä matkoista hyvitetään 30 prosentin osuus ympäristötoimintaan.
Hallituksen jäsen Mante hymyilee
Ajankohtaista Julkaistu:

AYY edistää yhdenvertaisuutta toiminnassaan – edustajisto on hyväksynyt uuden yhdenvertaisuussuunnitelman

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan uusi yhdenvertaisuussuunnitelma hyväksyttiin edustajiston kokouksessa 21.11.2024. Yhdenvertaisuussuunnitelma ohjaa AYY:tä kohti saavutettavampia ja inklusiivisempia tapoja, joiden avulla opiskelijat voivat osallistua AYY:n tapahtumiin ja toimintaan.
Otakaari15
Ajankohtaista Julkaistu:

Otakaari 15 opiskelija-asuntohankkeen urakkasopimus on allekirjoitettu

Aalto-yliopiston oppilaskunta ja Varte Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen opiskelija-asuntohankkeen rakentamisesta osoitteeseen Otakaari 15. Kohde käsittää 153 opiskelija-asunnon rakentamisen 4–6 kerroksiseen asuinrakennukseen, jossa on 3 porrashuonetta. Asuinrakennuksen huoneistoala on yhteensä 4 465 m2. Kohteeseen toteutetaan maalämpö ja asennetaan 30 kWp:n aurinkovoimala. Työt käynnistyvät Otakaaressa helmikuussa 2025 ja kohde valmistuu elokuussa 2026.
Kaverit
Ajankohtaista Julkaistu:

Hyviä uutisia yhteisasujille: Näin voit saada oman asumistuen Kaveriasunnossa!

Yhteisvastuullinen vuokrasopimus saattaa vaikuttaa asumistukeen, sillä yhteiseen ruokakuntaan myönnetään yleensä vain yksi asumistuki, jonka määrään vaikuttavat molempien asukkaiden tulot. Kaveriasunnoissa asuvilla on kuitenkin mahdollisuus saada erilliset asumistuet, jos Kela käsittelee heidät erillisinä ruokakuntina. Tämä edellyttää, että yhteisvastuullisella vuokrasopimuksella asuvat henkilöt tekevät keskinäisen huoneiston hallintasopimuksen ja toimittavat sen asumistukihakemuksen liitteenä Kelaan. Hallintasopimus laaditaan vuokralaisten toimesta.