Maksuttoman koulutuksen puolesta on taisteltava jatkuvasti
Suomessa vietetään maksuttoman koulutuksen päivää 24. lokakuuta. Suomalaiset opiskelijat juhlistavat tätä päivää vuosittain. Vaikka haluaisin kovasti itsekin juhlia asiaa, todellisuudessa kaikki opiskelijat eivät ole oikeutettuja maksuttomaan korkeakoulutukseen. Tämä koskee erityisesti EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevia opiskelijoita, joiden täytyy maksaa lukukausimaksuja. Nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä opiskelijaliikkeen täytyy jatkaa maksuttoman koulutuksen puolustamista kaikille opiskelijoille Suomessa kansallisuudesta riippumatta!
Maksuton koulutus on yksi suomalaisen yhteiskunnan peruspilareista. Järjestelmän tavoitteena on kannustaa eri sosioekonomisista taustoista tulevia opiskelijoita korkeakoulutukseen. Valitettavasti on entistä vaikeampaa opiskella täysiaikaisesti ilman taloudellisia huolia. Vastajulkaistussa KOTT-kyselyssä joka neljäs opiskelija ilmoitti viimeisen vuoden aikana olleensa huolissaan siitä, että rahat eivät riitä ruokaan. Maksuttoman koulutuksen saavutettavuus ja yhdenvertaisuus eivät ole täysin toteutuneet, jos taloudellinen tilanne aiheuttaa haasteita opiskelukyvylle. Tästä peruspilarista ei tule tinkiä!
Suomessa otettiin käyttöön lukukausimaksut vuonna 2017, ja maksut ovat nousseet säännöllisesti esiin poliittisessa keskustelussa. Elokuusta 2025 alkaen EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden tulee maksaa täydet lukukausimaksut, ja käytännössä tämä tarkoittaa korkeampia lukukausimaksuja. Aalto-yliopistossa lukukausimaksut tulevat nousemaan huomattavasti; esimerkiksi Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa maisteriohjelmien maksut nousevat 33 % 15 000 eurosta 20 000 euroon lukuvuotta kohti. Tämä herättää kysymyksiä, onko suomalainen korkeakoulutus todella saavutettavaa ja oikeudenmukaista kaikille opiskelijoille.
Yliopisto-opiskelijat ovat jo nyt kovan paineen alla. Aallon AllWell?-opiskelijakyselyn 2024 mukaan erityisesti lukukausimaksuja maksavat opiskelijat kohtaavat esteitä elämäntilanteissaan, jotka ilmenevät esimerkiksi sosiaalisissa suhteissa, uranäkymissä ja uupumisen riskissä. Jos Suomen hallitus todella haluaa varmistaa, että kansainväliset opiskelijat pysyvät maassa, korkeammat lukukausimaksut eivät ole pitkäaikainen ratkaisu. Sen sijaan kansainväliset opiskelijat tarvitsevat enemmän kannustimia ja tilaisuuksia opiskella Suomessa ilman ylimääräisiä taloudellisia taakkoja.
Tästä lähtien aion jatkaa yhdessä opiskelijaliikkeen kanssa maksuttoman koulutuksen puolustamista kaikille opiskelijoille Suomessa! Maksuttoman koulutuksen puolesta tulee taistella jatkuvasti, ei ainoastaan 24. lokakuuta.