Miksi äänestän EU-vaaleissa?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Mantė Žygelytė kirjoitti blogiin siitä, miksi hän aikoo äänestää europarlamenttivaaleissa
Mante smiling with an EU flag

9. kesäkuuta. Päivämäärä, jonka monet tuntevat Euroopan unionin (EU) parlamentin vaalipäivänä! Ensimmäistä kertaa äänestävänä odotan innolla, että pääsen antamaan ääneni. En kuitenkaan ole aina ollut yhtä innoissani äänestämisestä koko Euroopan tasolla. Syitä tähän ovat olleet muun muassa tiedon puute siitä, miten päätöksenteko toimii EU:ssa, Brysselissä tehtyjen päätösten etäisyys ja niiden vaikutus päivittäiseen elämääni.   

Olen itse Suomessa asuva ja opiskeleva Liettuan kansalainen. Sen kautta olen alkanut pohtia, miten EU on vaikuttanut omaan matkaani. Vapaa liikkuvuus EU:n sisällä mahdollisti muuttoni Suomeen vaivattomasti ilman viisumia. Voin myös matkustaa takaisin kotiin spontaanisti ja joustavasti pelkällä henkilökortilla. Koska olen EU-kansalainen suomalaisessa korkeakoulussa, minulla on sama mahdollisuus maksuttomaan koulutukseen kuin suomalaisilla opiskelutovereillani. Tämä on etuoikeus, josta kaikki kansainväliset opiskelijat eivät pääse Suomessa nauttimaan. Terveydenhuollon ja hyvinvoinnin suhteen eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) takaa pääsyn lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon kaikissa 27 EU-jäsenmaassa.  

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä EU:n vaikutuksesta päivittäiseen elämään. On myös paljon muita osa-alueita, joilla EU tekee nuoriin aikuisiin ja opiskelijoihin vaikuttavia päätöksiä. Miksi siis on tärkeää äänestää 9. kesäkuuta? Ensinnäkin äänestäminen on suora tapa vaikuttaa Euroopan suuntaan seuraavien viiden vuoden ajalle. Vuonna 2019 vain 23,3 % 20–24-vuotiaista suomalaisista äänesti EU-vaaleissa (Tilastokeskus 2019). Elämme ennennäkemättömiä ja epävarmoja aikoja, jotka vaativat vastavalittua europarlamenttia tekemään merkittäviä päätöksiä siitä, miten ratkaisemme esimerkiksi ilmastonmuutokseen, ihmisoikeuksiin, talouden epävakauteen ja turvallisuuteen liittyviä asioita – vain muutamia mainitakseni.  

Tulevissa europarlamenttivaaleissa voimme myös muuttaa narratiivia siitä, kuka kuuluu hallintoelimeen. Vuonna 2019 Euroopan parlamentin jäsenten keski-ikä oli 49,5 vuotta (Euroopan parlamentti 2019). Vaalit ovatkin loistava tilaisuus tukea nuoria ehdokkaita, jotka ovat aliedustettuina Euroopan parlamentissa. Näin voidaan pitää huolta siitä, että nuorten tarpeet tulevat kuulluiksi! 

Seuraavien viiden vuoden aikana tehtävät EU-tason päätökset tulevat vaikuttamaan meihin kaikkiin lähitulevaisuudessa. Ollaan opiskelijoina ja nuorina uteliaita ja proaktiivisia omissa yhteisöissämme ja pidetään ääntä meille tärkeistä asioista sekä kansallisella että eurooppalaisella tasolla. Kesäkuun yhdeksäs on päivä, jolloin tulemme vaikuttamaan Euroopan unionin tulevaisuuteen. Tuo äänesi kuuluville ja äänestä! 
 

Mantė Žygelytė
hallituksen varapuheenjohtaja
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta


Lue lisää EU-vaaleista ja äänestämisestä: vaalit.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Wilma hymyilee
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Ekologisen kestävyyden toimintaperiaatteet päivitetty – AYY siirtyy kasvipohjaiseksi

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) on päivittänyt ekologisen kestävyyden toimintaperiaatteensa, jotka tukevat AYY:n päivittäistä toimintaa. Uusi dokumentti ohjaa AYY:tä tarjoilemaan kasvipohjaista ruokaa ja juomaa tapahtumissaan. Jatkossa myös ruokahävikkiä minimoidaan ja laivalla tai lentäen tehdyistä matkoista hyvitetään 30 prosentin osuus ympäristötoimintaan.
Hallituksen jäsen Mante hymyilee
Ajankohtaista Julkaistu:

AYY edistää yhdenvertaisuutta toiminnassaan – edustajisto on hyväksynyt uuden yhdenvertaisuussuunnitelman

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan uusi yhdenvertaisuussuunnitelma hyväksyttiin edustajiston kokouksessa 21.11.2024. Yhdenvertaisuussuunnitelma ohjaa AYY:tä kohti saavutettavampia ja inklusiivisempia tapoja, joiden avulla opiskelijat voivat osallistua AYY:n tapahtumiin ja toimintaan.
Otakaari15
Ajankohtaista Julkaistu:

Otakaari 15 opiskelija-asuntohankkeen urakkasopimus on allekirjoitettu

Aalto-yliopiston oppilaskunta ja Varte Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen opiskelija-asuntohankkeen rakentamisesta osoitteeseen Otakaari 15. Kohde käsittää 153 opiskelija-asunnon rakentamisen 4–6 kerroksiseen asuinrakennukseen, jossa on 3 porrashuonetta. Asuinrakennuksen huoneistoala on yhteensä 4 465 m2. Kohteeseen toteutetaan maalämpö ja asennetaan 30 kWp:n aurinkovoimala. Työt käynnistyvät Otakaaressa helmikuussa 2025 ja kohde valmistuu elokuussa 2026.
Kaverit
Ajankohtaista Julkaistu:

Hyviä uutisia yhteisasujille: Näin voit saada oman asumistuen Kaveriasunnossa!

Yhteisvastuullinen vuokrasopimus saattaa vaikuttaa asumistukeen, sillä yhteiseen ruokakuntaan myönnetään yleensä vain yksi asumistuki, jonka määrään vaikuttavat molempien asukkaiden tulot. Kaveriasunnoissa asuvilla on kuitenkin mahdollisuus saada erilliset asumistuet, jos Kela käsittelee heidät erillisinä ruokakuntina. Tämä edellyttää, että yhteisvastuullisella vuokrasopimuksella asuvat henkilöt tekevät keskinäisen huoneiston hallintasopimuksen ja toimittavat sen asumistukihakemuksen liitteenä Kelaan. Hallintasopimus laaditaan vuokralaisten toimesta.