Näin haet asuntoa
Hakuohjeet
Voit hakea AYY:n asuntoa Domo-järjestelmässä. Domosta löydät suuntaa antavat pohjapiirrokset sekä tarkempaa tietoa asunnoista ja vuokrista. Voit myös päivittää hakemustasi Domossa. Asuntotarjoukset lähetetään sähköpostitse sekä tekstiviestitse, ja asunto otetaan vastaan allekirjoittamalla sopimus tarjouksen hyväksymisen yhteydessä. Mikäli sinulta pyydetään vakuutta, se tulee maksaa asuntotarjouksen hyväksymisen yhteydessä ja toimittaa vakuusmaksukuitti sopimuksen mukana. Valitettavasti emme pysty arvioimaan asuntotarjouksen ajankohtaa, tai sen todennäköisyyttä, koska hakemustilanteemme muuttuu päivittäin. Tärkeintä on pitää oma hakemuksesi ajan tasalla, jotta asukasvalintaa voidaan tehdä sujuvasti. Tämän sivun lopusta löydät myös tärkeitä ohjeita uusille opiskelijoille.
Asunnon hakeminen
AYY:n asuntohakemusten käsittely ja asukasvalinta perustuu asukasvalinnat perustuvat laissa ja viranomaisohjeissa annettuihin määräyksiin aravavuokratalojen asukasvalinnasta. Voit hakea AYY:ltä opiskelija-asuntoa, kun opiskelupaikkasi on varmistunut, ja kun opiskelusi on päätoimista, tutkintoon johtavaa, opintotukeen oikeuttavaa opiskelua Aalto-Yliopistossa. Asumisoikeus ylioppilaskunnan asunnoissa on siis niillä ylioppilaskunnan jäsenillä, jotka opiskelevat päätoimisesti.
Asuntohakemuksesi on voimassa kolme (3) kuukautta. Saat sähköpostitse ilmoituksen hakemuksen vanhenemisesta. Jos asunnontarpeesi tai tilanteesi muuttuu, tee kokonaan uusi hakemus. Hakemusta uusiessasi ja uutta hakemusta tehdessäsi, päivitä aina erikseen myös Domossa olevat profiilitietosi yhteystietoineen. Kansainvälisiä hakijoita pyydämme päivittämään Domo-profiiliin myös suomalaisen henkilötunnuksen heti, kun se on saatu. Käsittelemme hakemuksia päivittäin ja asuntotarjoukset tehdään asunnontarpeen ja asunnon tarpeen kiireellisyyden perusteella, ei jonotusperiaatteella. Asuntotarjouksen ajankohtaa ja todennäköisyyttä emme pysty arvioimaan, joten sitä koskeviin tiedusteluihini emme pysty erikseen vastaamaan.
Tarkastamme luottotiedot hakemuskäsittelyn yhteydessä. Maksuhäiriömerkintä ei välttämättä ole este asunnon saamiselle, mutta siinä tapauksessa vuokranantaja voi vaatia 2-3 kuukauden vuokrasummaa vastaavan vakuuden ja tehdä vuokrasopimuksen määräaikaisena. Pyydämme tarvittaessa lisätietoa maksuhäiriömerkintöihin liittyen.
Asunnon haku tapahtuu Domo-järjestelmän kautta, josta löydät suuntaa antavat pohjapiirrokset, sekä tarkempaa tietoa asunnoista ja vuokrista. Tämän sivun lopusta löydät myös ohjeita uusille opiskelijoille.
Mikäli olet kiireellisessä asunnontarpeessa, et voi rajata merkittävästi asuntoja pois hakemukselta. Mikäli sinulla on jokin painava syy, miksi et voisi muuttaa joihinkin asuntoihin, liitä tästä hakemuksellesi selvitys ja erillinen todistus.
Pyydämme sinua laittamaan hakemukselle asunnontarvettasi vahvistavat liitteet. Domo ohjaa sinua liitteissä. Hakemuksen kiireellisyys on voimassa vain ensimmäiseen asuntotarjoukseen saakka. Voit esimerkiksi hakea omat osoitetietosi digi- ja väestötietoviraston nettisivuilta ja ottaa niistä kuvakaappauksen.
Domo-järjestelmään>>
Asuntohakemuksen tekemistä varten kannattaa varata rauhallinen hetki, ja valmistautua keräämällä tarvittavat tiedot mm. opiskelupaikasta, tuloistasi sekä muista todistuksista.
Luo ensin Domo-tili
Luo oma tili Domoon (domo.ayy.fi). Olethan huolellinen luodessasi tiliä ja hakemuksia – mikäli osoittautuu, että asuntoa on haettu väärin perustein, hakemus voidaan hylätä tai asuntotarjous perua. Täytä perustietosi huolellisesti, ja ilmoita ainoastaan virallinen nimesi profiilia tehdessäsi. Jos sinulla ei ole vielä Aalto-yliopiston opiskelijanumeroa, sinun on toimitettava liitteenä todiste opiskelupaikan vastaanottamisesta.
Huomioithan, että Domo-järjestelmä ei tue hotmail-sähköpostiosoitetta, jonka vuoksi AYY suosittelee käyttämään esimerkiksi aalto.fi-sähköpostiosoitetta. Domo-järjestelmään>>
Tulojen ja varallisuuden ilmoittaminen
Sinun tulee ilmoittaa tulosi ja varallisuutesi Domo-tiliä luodessasi.
Tulot
Tuloiksi huomioidaan ansio- ja pääomatulot, kuten palkka, palkanlisä, aikuisopintoraha ja –koulutustuki, ulkomailta saatavat tulot, luontaisetujen verotusarvo, työttömyyspäiväraha, työmarkkinatuki, vuokra-, korko- ja osinkotulot, puolisolta saatava elatusapu ja eläkkeet.
Hakijoiden tuloja vertaillaan kaikissa asukasvalintatilanteissa ja hakijaruokakunnan tulot otetaan huomioon yhdessä asunnontarpeen ja varallisuuden kanssa hakijoita etusijajärjestykseen asetettaessa. Tuloja määriteltäessä huomioidaan ruokakuntaan kuuluvien henkilöiden pysyvät bruttotulot kuukautta kohden.
Opintotukea, toimeentulotukea tai asumistukea ei lasketa tuloiksi.
Jos ansiotulosi vaihtelevat kuukausittain, laske kuukausittainen tulosi kuluvan vuoden ansiotulon perusteella ja merkitse se hakemukselle.
Varallisuus
Varallisuutena otetaan huomioon hakuhetkellä oleva varallisuus sekä sellainen varallisuus, josta hakija on luopunut myymällä tai lahjoittamalla hakemuksen tekemistä edeltäneen vuoden aikana. Ansiotuloja ei lasketa varallisuudeksi. Varallisuudella tarkoitetaan mm. asunto-osakkeita, kiinteistöjä, rahastoja, arvopapereita ja muuta varallisuutta. Varallisuutta määriteltäessä huomioidaan hakijatalouden varallisuuteen kohdistuvat velat, kuten jäljellä oleva asuntolaina. Pääkaupunkiseudulle työn tai opiskelun takia muualta Suomesta muutettaessa omistusasuntoa ei huomioida varallisuutena, jos asunto sijaitsee yli 80 km päässä Helsingistä ja jos hakija asuu kyseisessä asunnossa. Hakijan omistama sijoitusasunto huomioidaan aina varallisuutta arvioitaessa.
Mikäli tuloissasi tai varallisuudessasi on merkittäviä muutoksia, muistathan käydä korjaamassa ne järjestelmään – jos osoittautuu, että asuntoa on haettu väärin perustein, voidaan hakemus hylätä tai asuntotarjous perua.
Huomioi, että sinulla voi olla vain yksi hakemus, joko yksin, perheenä tai kaverin kanssa, eli maksimissaan 3 voimassa olevaa hakemusta samanaikaisesti per hakemustyyppi.
Ilmoita lisäksi sisältyykö hakemukseen lapsia, joiden kanssa olet hakemassa asuntoa. Et voi edetä hakemuksen tekemisessä pidemmälle, ennen kuin olet vastannut kohtaan 2, koskien lapsia.
Valintasi vaikuttavat siihen, mihin asuntoihin voit hakea. Lähtökohtaisesti kaikki ehtoihisi sopivat asunnot valitaan mukaan hakemukseen. Mikäli asunnontarpeesi on kiireellinen, lisää hakemukselle mahdollisimman laaja valikoima asuntoja. Mikäli hakemuksellesi tulee täydennettävää, tulee sinun tehdä kokonaan uusi hakemus.
Löydät Domon sivupalkista hakemusta tehdessäsi lisäohjeita.
Asuntojen valitseminen
AYY:n asunnot on ryhmitelty Domossa asuntoryhmiin, jotka muodostuvat asuntotyypin (esim. yksiö) ja sijainnin (esim. Jätkäsaari) perusteella. Asuntojen hakua voi myös rajata yksittäisten asuntojen tarkkuudella.
Mikäli asunnon tarpeesi on kiireellinen, haethan kaikkia mahdollisia asuntoja, joihin olet oikeutettu hakemaan. Vain näin voit päästä kiireellisyysluokituksissa erittäin kiireelliseen tai kiireelliseen kategoriaan. Mitä enemmän asuntoja on valittu hakemukselle, sitä parempi mahdollisuus on saada asunto. Huomioi kuitenkin, että kaksioita isompia asuntoja ei voi hakea yksin ja kaksioita tarjotaan ensisijaisesti aina hakemuksille, joissa on useampi henkilö. Asuntoja valitessasi on erittäin tärkeää, että valitset hakemuksellesi kuitenkin vain niitä asuntoja, jotka olet valmis vastaanottamaan. Muista määritellä myös maksimivuokra, jonka olet valmis asunnosta maksamaan. Jos et valitse hintaa, sinulle voidaan tarjota kaiken hintaisia asuntoja.
Lisätietoa asuntokohteista löydät Domossa klikkaamalla asunnon osoitteen oikealla puolella olevaa kuvaketta (oranssi suurennuslasi).
Laita haluttu muuttopäivä hakemukseen
Voit valita, tarvitsetko asuntoa mahdollisimman pian, tai vasta myöhempänä ajankohtana. AYY ei tarjoa sinulle asuntoa ennen ilmoittamaasi muuttopäivää. Valitse halutuksi muuttopäiväksi se ajankohta, kun aikaisintaan olet valmis vastaanottamaan asunnon. Hakemukselle voi ilmoittaa halutun muuttopäivän korkeintaan kuuden kuukauden päähän. Vaihto-opiskelija voi laittaa halutun muuttopäivän kolmen kuukauden päähän.
Lisää liitteet hakemukseesi
Ilmoittamasi asunnontarpeen syyn perusteella Domo pyytää sinua lisäämään hakemukselle tilannettasi vahvistavia liitteitä. Hakemuksen lähettämisen jälkeen voit vielä toimittaa lisäliitteitä muokkaamalla hakemusta.
Tarkista hakemus
Tarkistathan lopuksi, että kaikki hakemuksellasi olevat tiedot ovat oikein. Mikäli osoittautuu, että asuntoa on haettu väärillä perusteilla, voidaan hakemus hylätä tai asuntotarjous perua.
*Esimerkkikuva opintopolusta, joka tulee liittää asuntohakemukseen löytyy kappaleen lopusta.
Domo-järjestelmään>>
Hakemuksen käsittely
Asuntohakemukset käsitellään AYY:n asumisen palveluissa, ja näet Domossa, kun hakemuksesi on käsitelty.
Hakemuksen muokkaaminen
Jos haluat päivittää asunnontarpeen syytä tai lisätä hakemiesi asuntojen määrää, tee kokonaan uusi hakemus.
Voit myös muokata hakemustasi: poistaa asuntoja hakemukselta, tai siirtää toivomaasi muuttopäivämäärää. Nämä toimenpiteet voivat kuitenkin vaikuttaa hakemuksesi kiireellisyysluokitukseen.
Mikäli tulosi tai elämäntilanteesi muuttuvat niin, tee kokonaan uusi hakemus.
Asukasvalinta
Asukasvalinnassa huomioidaan ensisijaisesti asumisoikeutetut ylioppilaskunnan jäsenet. Etusijalla asuntoja tarjottaessa ovat asunnottomat ja muut erittäin kiireellisessä asunnontarpeessa olevat, sen jälkeen kiireellisessä asunnon tarpeessa olevat ja sitten muut jäsenet. Asukasvalintaperusteissa noudatetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) ja pääkaupunkiseudun kuntien ohjeistuksia.
AYY:llä asuntoaan vaihtaville tietoa löytyy erilliseltä sivulta: asunnon vaihtaminen.
Hakemuksen voimassaolo
Asuntohakemuksesi on voimassa kolme kuukautta hakemuksen jättöpäivästä laskien. Domo-järjestelmä lähettää sähköpostitse muistutuksia, kun hakemuksesi on vanhentumassa ja voit käydä Domossa uusimassa hakemuksesi. Tällöin sinun tulee myös päivittää aina profiilitietosi.
Domo-järjestelmään>>
Asuntotarjouksen hyväksyminen
Asuntotarjoukset lähetetään sinulle sähköpostitse ja tekstiviestitse, jonka vuoksi on erittäin tärkeää pitää yhteystiedot ajan tasalla Domossa. Seuraathan siis sähköpostiasi!
Kiireellisyyskategoria kiireellisissä ja erittäin kiireellisissä hakemuksissa on voimassa, ensimmäiseen asuntotarjoukseen saakka. Jos hylkäät tarjouksen tai annat sen vanhentua, hakemuksesi tiputetaan automaattisesti kiireettömään kategoriaan. Kiireellisyysluokka voi vaihtua myös asunnon tarpeen syyn muuttuessa.
Mikäli haluat ottaa sinulle tarjotun asunnon vastaan, hyväksy asuntotarjous tarjouksessa määritellyssä ajassa.
Voit hyväksyä tarjouksen lataamalla allekirjoitetun vuokrasopimuksen Domo-järjestelmään. Allekirjoitettu sopimus tarkistetaan asumisen palveluissa ja allekirjoitetaan digitaalisesti. Allekirjoitettu sopimus on sitova välittömästi. Mikäli sinulta pyydetään vakuutta, se tulee maksaa asuntotarjouksen hyväksymisen yhteydessä ja toimittaa vakuusmaksukuitti sopimuksen mukana. Jos asuntotarjousta ei hyväksytä eikä pyydettyä vakuutta makseta määräaikaan mennessä, tarjous ei ole enää voimassa ja tarjoamme asuntoa seuraavalle hakijalle.
Kiinnitäthän huomiota lataamasi sopimuksen ulkoasuun ja laatuun, sillä se on virallinen vuokrasopimuksesi. Kaikkien asunnon vuokralaisten on allekirjoitettava sama sopimus, sillä Domoon voi ladata vain yhden tiedoston.
Asuntotarjouksen hylkääminen tai vanheneminen
Jos et halua ottaa sinulle tarjottua asuntoa vastaan, hylkääthän tarjouksen mahdollisimman pian, jotta asunto saadaan heti tarjottua seuraavalle. Jos hylkäät tarjouksen tai annat sen vanhentua, hakemuksiasi ei enää katsota kiireellisiksi.
On sinun vastuullasi pitää huolta, että voit ottaa tarjouksen vastaan sähköpostitse. Emme vastaa tilanteesta, jossa hakija ei ole reagoinut lähetettyyn asuntotarjoukseen esimerkiksi sen vuoksi, että viesti on mennyt roskapostikansioon.
Pääseekö asuntoa katsomaan?
Sinulle tarjotussa asunnossa yleensä vielä asutaan silloin, kun saat siihen asuntotarjouksen. Jos tarjoussähköpostin ohessa on nykyisen vuokralaisen yhteystiedot, voit sopia asuntoon tutustumisesta suoraan hänen kanssaan. Mikäli nykyiset asukkaat eivät ole antaneet AYY:lle lupaa yhteystietojensa luovuttamiseen, ei asuntoa ole mahdollista päästä katsomaan etukäteen.
Jos tarjoussähköpostissa kerrotaan asunnon olevan tyhjillään, asuntoa voi mahdollisesti päästä katsomaan. Ota yhteys tällöin AYY:n asumisen palveluihin [email protected].
Asukasvalinta ja hakukelpoisuus
Asuntoja tarjotaan ensisijaisesti Aalto-yliopistossa tutkintoaan suorittaville asumisoikeudellisille jäsenille. Asumisoikeusaikaa myönnetään tutkinnon tavoitteellisen suoritusajan perusteella.
AYY:n asunnoissa asuminen edellyttää AYY:n jäsenyyttä sekä voimassa olevaa asumisoikeusaikaa, ellei toisin mainita.
Perustutkinto-opiskelijat
Aalto-yliopiston kandidaatti- ja maisteriohjelmaan valituille myönnetään yhteensä viisi vuotta asumisoikeusaikaa. Pelkästään maisteriohjelmaan valitut saavat kaksi vuotta asumisoikeusaikaa alkaen siitä, kun opiskelija on ensimmäisen kerran läsnä olevana Aalto-yliopistossa. Mikkelistä pääkaupunkiseudulle siirtyville, maisteritutkintoa suorittaville myönnetään asumisoikeusaikaa yhteensä kaksi vuotta.
Asumisajan lasketaan alkavan siitä, kun opiskelijan opinto-oikeus Aalto -yliopistossa alkaa. Mahdolliset aiemmat opinnot TKK:ssa/HSE:ssa/TaiK:ssa eivät siis vaikuta asumisoikeusaikaan.
Mikäli asumisoikeutesi on kirjattu virheellisesti Domo-järjestelmään, otathan yhteyttä asumisen palveluihin: [email protected].
Kansainväliset yhteistutkinto-opiskelijat
Aalto-yliopiston yhteistutkinto-ohjelmaan valituille myönnetään yhteensä vuosi asumisoikeusaikaa sille ajalle, kun yhteistutkintoa suoritetaan Suomessa. Jos opiskelijan opinnot yhä jatkuvat Suomessa vuoden jälkeen, tämä ei vaikuta myönnettyyn asumisoikeusaikaan. Ajasta, jolloin opintoja suoritetaan ulkomailla, ei hyvitetä asumisoikeusaikaa.
Vaihto-opiskelijat
Vaihto-opiskelijoiden asumisoikeus määrittyy myönnetyn opinto-oikeuden mukaisesti. Syyslukukaudella sopimukset tehdään korkeintaan joulukuun loppuun asti, ja kevätlukukaudella kesäkuun loppuun.
Jatko-opiskelijat
Jatkossa myös jatko-opiskelijoiden on mahdollista hakea AYY:n asuntoja Domon kautta. Jatko-opiskelijoille ei myönnetä automaattisesti asumisoikeutta. Mikäli asuntoon valitaan henkilö, jolla ei ole asumisoikeusaikaa, voidaan kyseiseen asuntoon myöntää enintään kaksi vuotta rajattua asumisoikeusaikaa. Asumisoikeusajan pituus harkitaan tapauskohtaisesti.
Asumisoikeus perhe- ja kaveriasunnoissa
Mikäli asuntoa haetaan perheenä eli kumppanin tai lasten kanssa, riittää, että yksi hakijoista on AYY:n jäsen, jolla on asumisoikeusaikaa AYY:n asuntoihin. Kaverin kanssa hakiessa kaikkien hakijoiden on oltava AYY:n jäseniä, joilla on asumisoikeutta jäljellä.
Asuminen ilman jäsenyyttä
AYY ei tällä hetkellä tarjoa asuntoja muille kuin jäsenille.
Hakemukset käsitellään ARA:n mallin mukaisesti kiireellisyyden mukaisiin kategorioihin perustuen. Asunnontarve, varallisuus ja tulot ovat lähtökohtaisesti tasavertaisia kriteerejä asetettaessa hakijoita etusijajärjestykseen. Asukasvalinnassa etusijalle on asetettava kiireellisimmässä asunnon tarpeessa olevat ja vähävaraisimmat hakijat.
Se mihin kategoriaan hakemus sijoittuu, määritellään hakemuksella annettujen tietojen perusteella.
Saman kiireellisyyskategorian sisällä asuntoa tarjottaessa huomioidaan tulot ja varallisuus. Muuten täysin samassa tilanteessa olevien hakijoiden osalta asuntoa tarjotaan pisimpään asuntoa odottaneelle.
Alla esimerkkejä hakemusten luokitteluperusteista ARA:n ohjeiden mukaisesti:
Kategoria 1 : Asunnottomuus
Asunnottomiksi hakijoiksi luetaan (hakuhetken tilanne)
- tilapäisesti sukulaisten tai tuttavien luona asunnon puutteen vuoksi asuvat.
- matkustajakodissa tai muussa tilapäismajoituksessa asuvat
- ulkona ja tilapäissuojissa asuvat
- yömajoissa asuvat
- hoito- ja huoltokodeissa asuvat
- tuki- tai kriisiasunnossa asuvat
Kategoria 2 : Erittäin kiireellinen
- hakijalla on uhka joutua asunnottomaksi ilman omaa syytään. Asunnottomuuden uhaksi luetaan, mikäli
- hakija on irtisanottu nykyisestä asunnostaan
- hakija jää asunnottomaksi asunnon purkamisen vuoksi
- hakija jää asunnottomaksi omistusasunnon pakkomyynnin vuoksi tai
- hakijan nykyinen asunto on viranomaisen päätöksellä todettu asumiskelvottomaksi.
- hakija on muuttamassa paikkakunnalle, jossa hänellä on opiskelupaikka, mutta ei asuntoa.
Espoon, Helsingin, Vantaan tai Kauniaisten ulkopuolella asuvat. - hakija asuu erittäin ahtaasti
Kategoria 3 : Kiireellinen
- hakijalla on määräaikainen vuokrasopimus, jota ei ole mahdollista jatkaa
- hakija on 18 vuotta täyttänyt ja asuu vanhempiensa luona kunnassa, josta hakee asuntoa
- hakijalla on tuloihin nähden kohtuuttomat asumiskustannukset
- liian pieni asunto, yli kaksi henkilöä huonetta kohden
- AYY:n sisällä painavasta syystä asunnonvaihtoa hakevat hakijat
Kategoria 4 : Yleinen
- muut AYY:n jäsenhakijat, joilla on voimassa olevaa asumisoikeusaikaa. Esimerkiksi hakijat:
- joilla on pitkä ja/tai hankala matka opintoihin
- jotka ovat perustamassa perhettä ja vailla yhteistä asuntoa
- joiden nykyinen asunto on muun syyn vuoksi epätyydyttävä.
Näin kiireellisyyskategoriat toimivat :
Asunnontarvekategoria | Selitys |
Kategoria 1 – Asunnottomuus |
Hakemukset, joissa hakijat ovat asunnottomia. Asunnottomuus on todistettava. Useamman henkilön hakemuksissa kaikkien hakijoiden tulee olla asunnottomia. (kts. aiemmin esitetyt esimerkit hakemusluokittelusta) Kategoria on voimassa korkeintaan ensimmäiseen asuntotarjoukseen saakka tai kunnes hakemuksen kiireellisyys raukeaa. Jos hakija hylkää tarjouksen tai antaa sen vanhentua, hakemus tiputetaan automaattisesti yleiseen kategoriaan (4). Mikäli tarjoukseen ei pystytty vastaamaan painavasta ja hakijasta riippumattomasta syystä johtuen, voidaan henkilö kuitenkin palauttaa takaisin kategoriaan 1. Asunnottomana haettaessa ei voi ilman hyvää syytä rajata asuntoja pois hakemuksesta. Kiireellisyyden tasoa voidaan vähentää tai olla myöntämättä, mikäli hakija rajaa asuntoja pois hakemukseltaan ilman hyväksyttävää selvitystä rajauksen syistä. |
Kategoria 2 – Erittäin kiireellinen |
Hakemukset, joissa hakijoilla on erittäin kiireellinen asunnontarve. Asunnontarvetta määriteltäessä sovelletaan ARA:n asukasvalintaopasta sekä pääkaupunkiseudun asukasvalinnan valvonnan ohjeita (kts. aiemmin esitetyt esimerkit hakemusluokittelusta) Erittäin kiireellinen asunnontarve on todistettava. Useamman henkilön hakemuksissa huomioidaan kaikkien hakijoiden tilanne asunnontarvetta määriteltäessä. Kategoria on voimassa korkeintaan ensimmäiseen asuntotarjoukseen saakka tai kunnes hakemuksen kiireellisyys raukeaa. Jos hakija hylkää tarjouksen tai antaa sen vanhentua, hakemus tiputetaan automaattisesti yleiseen kategoriaan (4). Mikäli tarjoukseen ei pystytty vastaamaan painavasta ja hakijasta riippumattomasta syystä johtuen, voidaan henkilö kuitenkin palauttaa takaisin kategoriaan 2. Yksin hakevan hakemuksia kaksioihin ei lasketa erittäin kiireellisinä. Erittäin kiireellistä asuntoa haettaessa ei voi ilman hyvää syytä rajata asuntoja pois hakemuksesta. Kiireellisyyden tasoa voidaan vähentää tai olla myöntämättä, mikäli hakija rajaa asuntoja pois hakemukseltaan ilman hyväksyttävää selvitystä rajauksen syistä. |
Kategoria 3 – Kiireellinen |
Hakemukset, joissa hakijoilla on kiireellinen asunnontarve. Asunnontarvetta määriteltäessä sovelletaan Ara:n asukasvalintaopasta sekä pääkaupunkiseudun asukasvalinnan valvonnan ohjeita. (kts. aiemmin esitetyt esimerkit hakemusluokittelusta) Kategoriaan kuuluvat myös AYY:llä asuntoaan vaihtavat, mikäli siihen on perusteltu ja todistettu syy. Kiireellinen asunnontarve on todistettava. Useamman henkilön hakemuksissa huomioidaan kaikkien hakijoiden tilanne asunnontarvetta määriteltäessä. Kategoria on voimassa korkeintaan ensimmäiseen asuntotarjoukseen saakka tai kunnes hakemuksen kiireellisyys raukeaa. Jos hakija hylkää tarjouksen tai antaa sen vanhentua, hakemus tiputetaan automaattisesti kiireettömään kategoriaan (4). Mikäli tarjoukseen ei pystytty vastaamaan painavasta ja hakijasta riippumattomasta syystä johtuen, voidaan henkilö kuitenkin palauttaa takaisin kategoriaan 3. Yksin hakevan hakemuksia kaksioihin ei lasketa kiireellisinä. Kiireellisyyttä haettaessa ei voi ilman hyvää syytä kohtuuttomasti rajata asuntoja pois hakemuksesta ja niitä myönnettäessä huomioidaan haettujen asuntojen lukumäärä ja monipuolisuus. Kiireellisyyden tasoa voidaan vähentää tai olla myöntämättä, mikäli hakija rajaa kohtuuttomasti asuntoja pois hakemukseltaan ilman hyväksyttävä selvitystä syistä. Asunnonvaihtoa hakevien tulee toimittaa syistä todistus tai selvitys. Alle 2 vuotta nykyisessä asunnossa asuneilla syiden asunnonvaihdolle tulee olla painavat. |
Kategoria 4 - Yleinen | Oletuskategoria, yleinen asunnontarve. ohjeita (kts. aiemmin esitetyt esimerkit hakemusluokittelusta) |
Kategoria 5 – Ei asumisoikeusaikaa | Hakijoilla on jäsenyys, mutta ei voimassa olevaa asumisoikeusaikaa, esimerkiksi kun alkuperäinen asumisoikeusaika on kulunut loppuun tai jos hakija on jatko-opiskelija. Hakijan lapsia, vanhempia tai (avo)puolisoita ei lasketa kriteerien täyttymiseen. |
ARA:n suosituksen mukaisesti lasketut varallisuuden enimmäisrajat (euroina):
Helsingissä 1.1.2024 alkaen
1 henkilö | 2 henkilöä | 3 henkilöä | 4 henkilöä | 5 henkilöä |
93 000 | 133 000 | 216 000 | 221 000 | 226 000 |
Helsingissä hakijatalouden koon kasvaessa varallisuusrajaa korotetaan 5 000 eurolla henkilöä kohden. Varallisuusrajat tarkistetaan kerran vuodessa ja rajoja muutetaan, mikäli asuntojen hintakehitys sitä edellyttää.
Espoossa 1.1.2024 alkaen
1 henkilö | 2 henkilöä | 3 henkilöä | 4 henkilöä | 5 henkilöä |
75 000 | 94 000 | 125 000 | 135 000 | 145 000 |
Espoossa hakijatalouden koon kasvaessa varallisuusrajaa korotetaan 10 000 eurolla henkilöä kohden. Varallisuusrajat tarkistetaan kerran vuodessa ja rajoja muutetaan, mikäli asuntojen hintakehitys sitä edellyttää.
Takaisin AYY:n asuntoon muuttava
Henkilön, joka on on luopunut AYY:n asunnostaan jonkin alla olevan syyn vuoksi, voi hakea uutta asuntoa valitsemalla "takaisin muutto AYY:n asuntoon."
- On ollut toisella paikkakunnalla vaihdossa
- On ollut JOO-opinnoissa
- On ollut työharjoittelussa
- Suorittamassa asepalvelusta
Takaisinmuuton tarkka ajankohta on ilmoitettava hakemuksella vähintään kolme kuukautta ennen paluuta. Sisään muuttopäivän tulee olla alle kahden kuukauden päässä opintojen, harjoittelun tai palveluksen päättymisestä.
Lapset
Mikäli hakijalla/hakijoilla on lapsi tai lapsia, priorisoidaan häntä/heitä keskinäisessä vertailussa perheasumiseen soveltuviin asuntoihin. Lapsien määrä huomioidaan tarkastelussa. Raskaustodistus myös huomioidaan.
Ensimmäisen vuoden opiskelija
Opintonsa aloittaville, ensimmäisen vuoden tutkinto-opiskelijoille tarjotaan ensisijaisesti soluasuntoja. He ovat myös etusijalla soluasuntoihin muihin hakijoihin nähden, mikäli soluasuntohakemuksissa soluhakemuksissa hakijat ovat muuten täysin samassa tilanteessa
Kaikki hakijat asumisoikeudellisia AYY:n jäseniä
Kaksioihin ja niitä suurempiin asuntoihin etusijalla ovat useamman henkilön hakemukset, joissa kaikilla on asumisoikeusaikaa jäljellä ja hakijat ovat Aalto-yliopiston tutkinto-opiskelijoita.
Vaihto-opiskelijat
Vaihto-opiskelijat voivat hakea asuntoa, kun voivat todistaa saaneensa vaihto-opiskelupaikan Aalto-yliopistosta. AYY edellyttää, että vaihto-opiskelijan tulee olla AYY:n jäsen, ennen kuin asuntoa voidaan tarjota. Vaihto-opiskelijalle tarjotaan lähtökohtaisesti soluasuntoa. Asunnot eivät ole kalustettuja.
Muut erityisolosuhteet
Asukasvalinnassa voidaan huomioida myös muita poikkeuksellisia asunnontarpeeseen liittyviä syitä. Syistä on lähtökohtaisesti todistus Domossa.
Uudet opiskelijat
Uutena tutkinto-opiskelijana voit hakea asuntoa heti, kun olet ottanut opiskelupaikan sitovasti vastaan. Luodessasi Domo-tiliä tarvitset liitteeksi jonkin todisteen siitä, että olet ottanut opiskelupaikan vastaan Aalto-yliopistosta. Liitteeksi käy esimerkiksi kuvakaappaus Opintopolku-palvelusta. Liitteessä tulee näkyä myös sinun nimesi. Huomioithan, että mobiilinäkymässä Opintopolku ei välttämättä näytä kaikkia liitteessä vaadittavia tietoja - tämän vuoksi suosittelemme, että käytät kuvakaappauksen saamiseksi tietokonetta. (Esimerkkikuvan löydät sivun alalaidasta.)
Kansainväliset tutkinto-opiskelijat voivat hakea asuntoa AYY: lta kun ovat saaneet Aalto Yliopistosta hyväksymiskirjeen. Hyväksymiskirje tulee liittää hakemuksen liitteeksi.
Vaihto-opiskelijana voit hakea asuntoa, kun voit todistaa saaneesi vaihto-opiskelupaikan Aalto-yliopistosta. Sinun on kuitenkin liityttävä AYY:n jäseneksi, ennen kuin sinulle voidaan tarjota asuntoa. Tarvitset Aalto yliopiston opiskelijanumeron maksaaksesi AYY:n jäsenmaksun. Voit nähdä opiskelijanumeron Sisussa, kun olet aktivoinut Aalto IT-tilin. Yliopisto lähettää tämän aktivointiviestin noin kuukautta ennen opinto-oikeutesi alkamista.
Luodessasi Domo-tiliä valitse opiskelijatyypiksesi vaihto-opiskelija ja liitä mukaan hyväksymiskirje vaihto-opintopaikan saamisesta. Voit tehdä hakemuksen aikaisintaan kolme kuukautta ennen haluamaasi muuttopäivää. Muuttopäivä voi syyslukukaudella olla aikaisintaan 1.8. ja kevätlukukaudella 1.1. Vaihto-opiskelijoille tarjoamme lähtökohtaisesti soluasuntoja. Huomioithan kuitenkin, että ensisijaisesti asuntoja tarjotaan tutkinto-opiskelijoille. Vakuusmaksu peritään kaikilta vaihto-opiskelijoilta.