Vi räddar världen, en portion åt gången

Matsvinnet är ett enormt men onödigt globalt problem. Om matsvinnet skulle vara ett land skulle dess växthusutsläpp vara det tredje största i världen näst efter Kina och USA.
Syksyisiä lehtiä, henkilö käyttää kännykkää
ResQ-sovelluksen avulla vähennetään ruokahävikkiä.

Visste du att 1,3 miljarder ton mat årligen går till spillo på jordklotet? Mängden är ofattbar. I Finland går 400–500 miljoner kilo mat årligen till spillo och i finländska hushåll uppstår årligen över 20 kilo matsvinn per invånare. När man adderar allt svinn i finländska hem får matsvinnet ett pris på 500 miljoner euro per år. 

När man betraktar ovanstående tal har det varit glädjande att märka att svinnet varit på tapeten oftare än förut. Enbart i Helsingfors har man under de senaste åren grundat både matsvinnsrestaurangen Loop och butiken We Food som säljer matsvinn, och dessutom har flera applikationer och nätbutiker hjälpt konsumenter att rädda matsvinn. Vi, alltså ResQ Club, är en av aktörerna.

Idén med ResQ är enkel. Restauranger, caféer och matbutiker som är medlemmar i tjänsten anmäler sin överblivna mat, till exempel överblivna lunchportioner. Kunden ser närområdets erbjudanden i appen därifrån hen kan köpa den portion som hen vill, när hen hittar ett lämpligt erbjudande. Maten avhämtas på plats inom utsatt  tidpunkt när det bäst passar, till exempel på väg hem från jobbet eller skolan.

Jag tycker att ResQ bäst beskrivs med termen win-win-win. ResQ- erbjudarna hamnar inte kasta bort  tillagad mat utan får extra inkomster. Dessutom ger tjänsten synlighet för ResQ-partners bland nya kunder, och  förstärker samtidigt den ansvarsfulla varumärkesimagen. För användarna erbjuder tjänsten ett enkelt, ansvarsfullt och förmånligt sätt för att pröva på nya restauranger och caféer. Enligt våra uträkningar har produktionen av räddade portioner hittills motsvarat  CO2-kilometerutsläppen för 39 miljoner bilar. Det är förtröstansvärt att tänka att utsläppen inte uppstått i onödan.

ResQ Club har sedan lanseringen år 2016 vuxit och utvecklats i snabb takt och den helsingforsiska gräsrots-startupen har blivit ett företag som verkar i flera länder.  Nuförtiden kan mat  räddas  i tiotals städer och det finns redan ungefär en halv miljon registrerade användare, och 2 miljoners gränsen för antalet räddade portioner väntas nås vid textens publiceringstidpunkt. Tjänsten fortsätter att växa och det är spännande att se vart framtidens stigar leder oss.

Låt oss påminna om att den nationella Svinnveckan firas denna vecka. Jag uppmuntrar er alla att begrunda era egna matvanor allt noggrannare under denna vecka och att vid hunger kolla dagens ResQ-utbud.

Meri-Helene Mikkola, Customer Experience Manager, ResQ Club

Texten är en del av en bloggserie, som fördjupar klimattip från designkalendern.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Mante at Väre building in front of a M letter, not smiling
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Kampen om avgiftsfri utbildning är en ständig strid

AUS styrelseviceordförande och FSF-kandidat Mantė Žygelytė delar sina tankar på dagen för avgiftsfri utbildning.
Niko Ferm puhuu Tempauksen 2016 tapahtumassa
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Den värdefullaste skatten - minnen från Tempaus år 2016

Låt oss minnas föregående Tempaus då Tempaus återigen är aktuellt. Ordföranden för Tempausstaben år 2016 och Esbo stads policyplaneringsdirektör Niko Ferm skrev en bloggtext om vad Tempaus betydde för honom, vad som blev kvar och varför alla aaltoiter borde delta i höstens Tempaus.
vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Tempaus, att tygla gemenskap för påverkansarbete

I höst anordnar studentkåren, efter en paus på flera år, ett Tempaus-projekt vid Aalto-universitetet. Spår av allas händer-Tempaus arrangeras på Bisterskäggige ingenjörens hundraårsjubileum. Juuso Määttä dyker i sin text ner i Tempaus historia.
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Varför röstar jag i EU-valet?

Aalto-universitetets studentkårs styrelseviceordförande Mantė Žygelytė skrev en bloggtext om varför hon kommer att rösta i europarlamentvalet.