Kampen om avgiftsfri utbildning är en ständig strid

AUS styrelseviceordförande och FSF-kandidat Mantė Žygelytė delar sina tankar på dagen för avgiftsfri utbildning.
Mante at Väre building in front of a M letter, not smiling

Dagen för avgiftsfri utbildning firas 24 oktober. Den här dagen firas av finländska studerande varje år. Även om jag väldigt gärna skulle vilja fira dagen är alla studerande i verkligheten inte berättigade till avgiftsfri högskoleutbildning. Det här gäller särskilt studerande som kommer utanför EU- och EES-området och måste betala läsårsavgifter. I den aktuella politiska atmosfären måste studentrörelsen fortsätta försvara avgiftsfri utbildning för alla studerande i Finland oberoende av nationalitet.

Avgiftsfri utbildning är en av hörnstenarna i det finländska samhället. Målet med systemet är att uppmuntra studenter med olika socioekonomisk bakgrund till högskoleutbildning. Tyvärr är det allt svårare att studera på heltid utan ekonomiska bekymmer. I KOTT-enkäten som publicerades nyligen sade sig var fjärde studerande ha varit bekymrad över att pengarna inte räcker till mat under det senaste året. Tillgången på avgiftsfri högre utbildning och jämlikhet har inte helt åstadkommits, om den ekonomiska situationen ställer till med svårigheter att studera.  Låt oss inte kompromissa med denna hörnsten!

I Finland togs läsårsavgifterna i bruk 2017, och avgifterna har regelbundet tagits upp i den politiska debatten. Från och med augusti 2025 måste studerande som kommer utanför EU- och EES-området betala terminsavgifterna heltäckande, i praktiken betyder det högre terminsavgifter.  Aalto-universitetets läsårsavgifter kommer att stiga avsevärt; till exempel stiger avgifterna för magisterprogrammen vid Högskolan för design och konst med 33 % från 15 000 euro till 20 000 euro för varje läsår. Det här väcker frågor om den finländska högutbildningen verkligen är tillgänglig och rättvis för alla studerande.

Universitetsstuderandena är redan nu mycket pressade. Enligt Aaltos AllWell? -studentenkät 2024 stöter särskilt studerande som betalar läsårsavgifter på hinder i sina livssituationer, som kommer till uttryck i till exempel sociala relationer, karriärutsikter och risken för utbrändhet. Om Finlands regering verkligen vill försäkra att internationella studerande stannar kvar i landet är högre terminsavgifter inte en långsiktig lösning. Däremot behöver internationella studerande fler drivfjädrar och möjligheter att studera i Finland utan onödiga ekonomiska bördor. 

Från och med nu kommer jag att fortsätta försvara avgiftsfri utbildning för alla studerande i Finland tillsammans med studentrörelsen! Kampen för avgiftsfri utbildning bör fortsätta, även efter den 24 oktober.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Wilma hymyilee
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Verksamhetsprinciperna för ekologisk hållbarhet uppdaterades – AUS övergår till växtbaserat

Aalto-universitetets studentkår (AUS) har uppdaterat sina verksamhetsprinciper för ekologisk hållbarhet, som stöder AUS dagliga verksamhet. Det nya dokumentet styr AUS att servera växtbaserad mat och dryck vid sina evenemang. Dessutom minimeras också andelen matsvinn och 30 procent av kostnaden för resor med båt eller flyg kommer att doneras till miljöverksamhet.
Hallituksen jäsen Mante hymyilee
Ajankohtaista Publicerat:

AUS befrämjar jämlikhet och likabehandling i sin verksamhet - delegationen godkände den nya likabehandlingsplanen

Aalto-universitetets studentkårs nya likabehandlingsplan godkändes på delegationsmötet 21.11.2024. Likabehandlingsplanen styr AUS mot tillgängligare och mer inkluderande sätt med vilka studenterna kan delta i AUS evenemang och verksamhet.
Kaverit
Ajankohtaista Publicerat:

Goda nyheter till dem som bor tillsammans: Så här kan du få eget bostadsbidrag i Kompisbostad!

Ett solidariskt hyresavtal kan inverka på bostadsbidraget, då endast ett bostadsbidrag beviljas till hushållet. Bostadsbidragets storlek baserar sig på båda invånarnas inkomster. De som bor i kompisbostad har ändå möjlighet att få separata bostadsbidrag om FPA behandlar dem som separata hushåll. Det här föutsätter att personerna som har ett solidariskt hyresavtal gör upp ett ömsesidigt besittningsavtal för bostaden och lämnar in den som bilaga till bostadsbidragsansökan. Besittningsavtalet upprättas av hyresgästerna.
Otakaari15
Ajankohtaista Publicerat:

Entreprenadsavtalet för studentbostadsprojektet på Otsvängen 15 har undertecknats

Aalto-universitetets studentkår och Varte Oy har undertecknat avtalet om att bygga studentbostadsprojektet i Otnäs i Esbo. Projektet genomförs på Otnäs campusområde på adressen Otsvängen 15 på tomten som angränsar till Martti Levóns park. Objektet består av 153 studentbostäder i en bostadsbyggnad med 3 trapphus och 4-6 våningar. Bostadsbyggnadens lägenhetsyta är sammanlagt 4 465 m2. Byggnadsarbetet inleds vid Otsvängen i februari 2025 och bostadsobjektet blir färdigt i augusti 2026.