Den värdefullaste skatten - minnen från Tempaus år 2016

Låt oss minnas föregående Tempaus då Tempaus återigen är aktuellt. Ordföranden för Tempausstaben år 2016 och Esbo stads policyplaneringsdirektör Niko Ferm skrev en bloggtext om vad Tempaus betydde för honom, vad som blev kvar och varför alla aaltoiter borde delta i höstens Tempaus.
Niko Ferm puhuu Tempauksen 2016 tapahtumassa

Olin mukana järjestämässä Tempausta vuonna 2016. Sen järjestelyt ja toteutus sisälsivät paljon iloa, tuskaa, onnistumisia, epäonnistumisia, hämmennystä, mutta ennen kaikkea yhteisöllisyyttä. 

Jag var med och ordnade Tempaus år 2016. Arrangemangen och genomförandet bestod av mycket glädje, smärta, många lyckanden och misslyckanden, förvirring men framför allt gemenskaplighet. 

Tempaus är en del av en lång tradition där studenterna aktivt tar ställning till samhälleliga teman och erbjuder lösningar på aktuella utmaningar. Syftet med Tempaus år 2016 var att väcka diskussion om läget för den finländska grundutbildningen. Efter åtta år är det bra att märka att vi då var ute i rätt ärende. Inlärningsresultaten har fortfarande haft en fallande tendens men låt oss hoppas att vi finner lösningar på problemet. Jag själv tror att vårt dåvarande Tempausbudskap, att det viktigaste är inlärningsglädjen, fortfarande stämmer. 

Studenterna har haft en lång historia med att ordna Tempaus och det är ett studentlikt sätt att ta ställning till samhälleliga teman. År 2015 hade det gått sex år från föregående Tempaus och ur studenternas synvinkel innebar det en lika lång paus som studiernas längd.  Det här motiverade att ordna ett nytt Tempaus. Det fannas rikligt med teman och idéer. Efter många diskussioner valde vi grundutbildningen som tema då vikten av den ansågs vara ett särskilt viktigt ämne. Vi hade även äran att utarbeta temat tillsammans med många alumner allt från urtidsteknologen Krister Ahlström.

Den värdefullaste skatten- Tempaus centrala tanke var att grundutbildningen är ett av Finlands värdefullaste skatter och vi ville väcka diskussion om de försvagade inlärningsresultaten. En bärande tanke var att vi skulle åka omkring i så många finländska grundskolor som möjligt och hålla inspirerande lektioner om olika teman. Slutligen besökte vi nästan över hälften av grundskolorna i Finland vilket känns otroligt så här i efterhand!  Ungefär 1500 personer deltog i Tempaus år 2016 och de reste runt i Finland med buss vilket erbjöd möjlighet att få nya vänner och minnen. Jag tänker också att namnet på vårt Tempaus har en dubbel betydelse, då jag anser att gemenskaplighet är studentlivets värdefullaste skatt. Vårt Tempaus var ett utmäkt genomförande i Otnäs och ökade gemenskapligheten.

Deltagandet i Tempaus och studentlivet i allmänhet erbjuder värdefulla inlärningsupplevelser. Den bästa lärdomen kommer oftast då man vågar pröva på något nytt och utmanar sig själv i en trygg miljö. Framgångar och misslyckanden är båda värdefulla om man samtidigt har roligt. Studenternas förehavanden får vara allvarsamma till sin natur men då det är frågan om frivillighet ska det främst vara roligt och erbjuda inlärning eller betydelse för deltagarna. Förehavandena ska utgå från aktörernas vilja och motiv. Jag uppmuntrar alla aaltoiter och övriga att gå med i Tempaus när möjlighet erbjuds!

Det är fint att aaltoiterna återigen rycker ut och temat är det viktigaste. Frivillighet har haft en enorm betydelse för såväl studenternas som hela Finlands utveckling. Det må vara fråga om att stöda barns hobbyer, människors utmaningar med psykisk hälsa, evenemangsverksamhet eller seniorhjälp, all hjälp har en stor betydelse för ett gott liv. Lycka skapas av omgivande människor. Fint aaltoiter!

Niko Ferm

Policyplaneringsdirektör, Esbo stad
Ordförande för Tempausstaben 2016

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Saku Turkulainen
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Det uppdaterade föreningsreglementet förtydligar ämnesföreningarnas roll

Aalto-universitetets studentkårs (AUS) föreningsreglemente uppdaterades i slutet av året för att allt bättre motsvara den växande Aaltogemenskapens behov och för att förtydliga AUS styrelses beslutsfattandeprocess.
Wilma hymyilee
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Verksamhetsprinciperna för ekologisk hållbarhet uppdaterades – AUS övergår till växtbaserat

Aalto-universitetets studentkår (AUS) har uppdaterat sina verksamhetsprinciper för ekologisk hållbarhet, som stöder AUS dagliga verksamhet. Det nya dokumentet styr AUS att servera växtbaserad mat och dryck vid sina evenemang. Dessutom minimeras också andelen matsvinn och 30 procent av kostnaden för resor med båt eller flyg kommer att doneras till miljöverksamhet.
Hallituksen jäsen Mante hymyilee
Ajankohtaista Publicerat:

AUS befrämjar jämlikhet och likabehandling i sin verksamhet - delegationen godkände den nya likabehandlingsplanen

Aalto-universitetets studentkårs nya likabehandlingsplan godkändes på delegationsmötet 21.11.2024. Likabehandlingsplanen styr AUS mot tillgängligare och mer inkluderande sätt med vilka studenterna kan delta i AUS evenemang och verksamhet.
Kaverit
Ajankohtaista Publicerat:

Goda nyheter till dem som bor tillsammans: Så här kan du få eget bostadsbidrag i Kompisbostad!

Ett solidariskt hyresavtal kan inverka på bostadsbidraget, då endast ett bostadsbidrag beviljas till hushållet. Bostadsbidragets storlek baserar sig på båda invånarnas inkomster. De som bor i kompisbostad har ändå möjlighet att få separata bostadsbidrag om FPA behandlar dem som separata hushåll. Det här föutsätter att personerna som har ett solidariskt hyresavtal gör upp ett ömsesidigt besittningsavtal för bostaden och lämnar in den som bilaga till bostadsbidragsansökan. Besittningsavtalet upprättas av hyresgästerna.