Likvärdigt bemötande av studenter bör tryggas

Ett toppuniversitet mobbar inte sina studerande. Ett toppuniversitet ger en trygg språngbräda därifrån alla kan svinga sig upp.
Olli Kesseli

I går publicerade Long Play en artikel om modedesigner Tuomas Laitinens undervisningsmetoder och tillvägagångssätt i ARTS utbildningsprogram i mode. Artikeln beskrev hur Laitinen under flera år favoriserat, förödmjukat och anklagat studerande inom utbildningsprogrammet i mode. Det är sorgligt att läsa texten, och ingen av Aaltos studenter borde behöva stå ut med ovannämnda bemötande.

Aalto bör inleda en grundlig och oberoende utredning om Laitinens agerande. På basis av utredningen är det skäl att utveckla tillvägagångssätt för att försäkra att motsvarande inte sker vid andra linjer och områden i fortsättningen. Till en god pedagogik hör att stöda och uppmuntra, inte att leda med skräck. Det är ett stort ansvar eftersom undervisningskulturen i sig även formar framtidens arbetsliv.

I offentligheten har man även förundrat sig över varför studenterna inte steg fram i offentligheten med sina egna namn och ansikten. Jag känner inte till enstaka studenters utgångslägen desto mer, men en orsak är säker: studenterna har en äkta rädsla om att man försvårar sin egen kommande karriär och stänger flera dörrar framför sig om man stiger fram i offentligheten. Ansvaret kan inte enbart vila på individernas axlar.

ARTS studentföreningar vid Högskolan för konst, design och arkitektur och en del andra studentaktiva inom mode har publicerat ett ställningstagande om det inträffade. AUS är eniga med branschens studenter om att problemet inte kan sopas under mattan.

Aalto-universitetet har tills vidare avbrutit nomineringen av Laitinen till arbetslivsprofessor och lovat  utreda saken. Till att börja med har det här varit de rätta stegen.

AUS fortsätter att ha täta diskussioner med Aalto, om hurdana åtgärder motsvarande situationer kan förebyggas med och hur man kan ingripa i tid. Om  informationen om situationen på utbildningsprogrammet för mode inte har nått de ansvariga så måste processen korrigeras. Om ansvariga har varit medvetna om situationen men inte har reagerat i tillräckligt stor skala  så återstår fortfarande mycket att göra.

Senast då, när utredningen blivit färdig är det viktigt att det finns konkreta lösningar för att säkra likvärdigt bemötande av studenter i fortsättningen. Studenterna bör inkluderas i arbetet ända tills att en hållbar lösning uppnås.

Ett toppuniversitet mobbar inte sina studerande. Ett toppuniversitet ger en trygg språngbräda därifrån alla kan svinga sig upp.

Tapio Hautamäki

Styrelseordförande

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Mante at Väre building in front of a M letter, not smiling
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Kampen om avgiftsfri utbildning är en ständig strid

AUS styrelseviceordförande och FSF-kandidat Mantė Žygelytė delar sina tankar på dagen för avgiftsfri utbildning.
Niko Ferm puhuu Tempauksen 2016 tapahtumassa
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Den värdefullaste skatten - minnen från Tempaus år 2016

Låt oss minnas föregående Tempaus då Tempaus återigen är aktuellt. Ordföranden för Tempausstaben år 2016 och Esbo stads policyplaneringsdirektör Niko Ferm skrev en bloggtext om vad Tempaus betydde för honom, vad som blev kvar och varför alla aaltoiter borde delta i höstens Tempaus.
vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Tempaus, att tygla gemenskap för påverkansarbete

I höst anordnar studentkåren, efter en paus på flera år, ett Tempaus-projekt vid Aalto-universitetet. Spår av allas händer-Tempaus arrangeras på Bisterskäggige ingenjörens hundraårsjubileum. Juuso Määttä dyker i sin text ner i Tempaus historia.
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Varför röstar jag i EU-valet?

Aalto-universitetets studentkårs styrelseviceordförande Mantė Žygelytė skrev en bloggtext om varför hon kommer att rösta i europarlamentvalet.