YTHS:n vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin (external link)
Kysy oma kysymyksesi ja katso vastaukset jo kysyttyihin kysymyksiin. Mikä muuttuu opiskeluterveydenhuollossa ja YTHS:n laajentumisessa?
Pitkäaikaisena vaikuttamistavoitteena on ollut kaikkien korkeakoulutettujen saaminen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) piiriin, yhdenvertaiset palvelut sekä YTHS:n aseman vahvistaminen terveydenalan toimijana. Vuoden 2021 alussa uudistus ja lakimuutos vihdoin tapahtuivat, mistä aiheutui muutamia muutoksia aaltolaisten opiskelijoiden näkökulmasta.
Ensisijaiset palvelupisteet ovat edelleen Otaniemessä ja Töölössä, mutta voit myös käyttää laajentuneita digilääkäripalveluita ja etäasiointia. Toisena muutoksena on se, että terveydenhoitomaksu maksetaan jatkossa suoraan Kelalle, kun se ennen hoidettiin ylioppilaskunnan jäsenmaksun yhteydessä. Uudistuksen yhteydessä myös aukiolot laajenevat, kun palvelut ovat käytettävissä arkisin läpi vuoden, myös kesällä.
Tutkinto-opiskelijan oikeus terveydenhuoltoon säilyy ennallaan ja voit käyttää jatkossakin YTHS:n palveluita niin suun-, mielen- kuin yleisterveydenhuollon tarpeissa. Tärkeää on hoitaa terveydenhoitomaksun maksaminen Kelalle, jotta palvelut ovat käytössäsi. Syksyn 2020 osalta terveydenhoitomaksu maksettiin ylioppilaskunnan jäsenmaksun yhteydessä.
Tarkemmat ohjeet löytyvät Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/nain-maksat-korkeakouluopiskelijan-terveydenhoitomaksun
HUOM! Terveydenhuoltomaksu pitää maksaa, jos olet läsnäoleva tutkinto-opiskelija, riippumatta siitä, käytätkö YTHS:n palveluita. Lue Kelan sivuilta tarkemmin poikkeuksista mm. vaihto-opiskelijoiden, avoimen yliopiston opiskelijoiden ja jatko-opiskelijoiden osalta: https://www.kela.fi/korkeakouluopiskelijan-terveydenhoitomaksu
Kysy oma kysymyksesi ja katso vastaukset jo kysyttyihin kysymyksiin. Mikä muuttuu opiskeluterveydenhuollossa ja YTHS:n laajentumisessa?
Kenen pitää maksaa terveydenhoitomaksu? Miten maksan? Terveydenhoitomaksun perintä?
Yllä olevat ohjeet toimivat sekä suomalaisille että kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille, jotka ovat läsnäolevia opiskelijoita. Maksa terveydenhoitomaksu Kelalle omatoimisesti asiointipalvelun kautta tammikuun/syyskuun loppuun mennessä.
Kelan ohjeista; "Jos et voi käyttää Kelan asiointipalvelua esimerkiksi siksi, ettei sinulla ole suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksia, maksa maksu Kelalle tilisiirtona."
Aaltolaiset ohjataan käyttämään ensisijaisesti Töölön ja Otaniemen palvelupisteitä sekä verkkopalveluita, ja "tilanteesi ja tarpeen mukaan" muita palvelupisteitä. Katso tarkemmat tiedot YTHS:n palvelupisteistä.
Aallossa vaihdossa olevat opiskelijat eivät 1.1.2021 alkaen voi hyödyntää YTHS:n palveluita. Mikäli sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti, voit käyttää äkillisissä tapauksissa kunnallista terveydenhuoltoa.
Muissa tapauksissa käänny oman sairasvakuutuksen ohjeiden puoleen. Kannattaa tarkistaa ennen maahan saapumista, mitä vakuutuksesi kattaa. Osa vakuutuksista ei kata esimerkiksi mielenterveyden palveluita.
Kelan sivuilta: "Jos lähdet Suomesta ulkomaille opiskelijavaihtoon, suoritat tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun ja olet ilmoittautunut läsnä olevaksi, sinulla on oikeus opiskeluterveydenhuoltoon ja sinun pitää maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu."
Lue lisää: Kenen pitää maksaa terveydenhoitomaksu?
Mikkelistä löytyy YTHS:n palvelupisteet sekä suunterveydelle että yleis- että mielenterveydelle. Katso tarkemmat tiedot YTHS:n palvelupisteistä.
Jatko-opiskelijat eivät ole jatkossakaan oikeutettuja YTHS:n palveluihin. Tarkista Kelan sivuilta, keiden pitää maksaa terveydenhoitomaksu.
Kelan sivuilla kattavat ohjeet. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti kahdesti vuodessa.
Ylioppilaskunnan jäsenenä pääset hyödyntämään sekä kaikkia AYY:n palveluita että lukemattomia opiskelijaetuja maan- ja jopa maailmanlaajuisesti. Lue lisää jäsenyydestä ja opiskelijakortista.
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta tarjoaa jäsenilleen useita palveluita, kuten edullisia opiskelija-asuntoja, vuokrattavia juhlatiloja, edunvalvontaa ja erilaisia etuja. Tutustu ylioppilaskunnan palveluihin!
Ylioppilaskunta tarjoaa neuvontaa jokaiselle jäsenelleen, välittää palautetta eteenpäin yliopistolla ja puolustaa opiskelijan oikeuksia.
Oletko joutunut kaltoinkohdelluksi opintojesi suhteen, häirinnän kohteeksi tai tarvitset apua jaksamiseen opinnoissa? Tältä sivulta löydät apua.