SHVS svar på ofta ställda frågor (external link)
Ställ en fråga och se svaren på frågor som redan ställts. Vad ändras i studerandehälsovården och i SHVS utvidgning?
Det har varit ett långvarigt effektmål att få till stånd en situation där alla högskolestuderande omfattas av tjänsterna som Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS) erbjuder, att alla högskolestuderande erbjuds likvärdiga tjänster och att SHVS ställning som en aktör inom hälsobranschen förstärks. I början av 2021 var det äntligen dags för reformen och lagändringen, och på grund av dem skedde det några förändringar ur Aalto-studerandenas synvinkel.
De primära serviceställena finns fortfarande i Otnäs och Tölö, men du kan även använda de utvidgade digitala läkartjänsterna och e-tjänsterna. En annan förändring är att hälsovårdsavgiften betalas i fortsättningen direkt till FPA. Tidigare betalades den i samband med kåravgiften. I samband med reformen utvidgas också öppettiderna i och med att tjänsterna kan användas under vardagarna året runt, även på sommaren.
Examensstuderandes rätt till hälsovård ändras inte och du kan även i fortsättningen använda SHVS tjänster för behov inom munhälsovård, mentalvård och allmän hälsovård. Det viktiga är att betala hälsovårdsavgiften till FPA så att du kan använda tjänsterna. För hösten 2020 betalades hälsovårdsavgiften i samband med kåravgiften.
Närmare anvisningar finns på FPA:s webbplats: https://www.kela.fi/web/sv/sa-har-betalar-du-halsovardsavgiften-for-hogskolestuderande
OBS! Hälsovårdsavgiften ska betalas om du har anmält dig som närvarande examensstuderande, oberoende av om du använder SHVS tjänster. Läs närmare om undantag för bland annat utbytesstuderande, studerande vid öppna universitetet och forskarstuderande på FPA:s webbplats: https://www.kela.fi/web/sv/halsovardsavgift-for-hogskolestuderande
Ställ en fråga och se svaren på frågor som redan ställts. Vad ändras i studerandehälsovården och i SHVS utvidgning?
Vem ska betala hälsovårdsavgiften? Hur betalar jag? Indrivning av hälsovårdsavgiften?
Anvisningarna ovan gäller både finländska och internationella examensstuderande som har anmält sig som närvarande. Betala hälsovårdsavgiften på eget initiativ till FPA via FPA:s e-tjänst senast i slutet av januari och september.
Från FPA:s anvisningar; "Om du inte kan använda e-tjänsten till exempel på grund av att du inte har nätbankskoder från en finländsk bank, ska du betala hälsovårdsavgiften till FPA som kontoöverföring."
Aaltoiter instrueras att i första hand använda serviceställena i Tölö och Otnäs eller webbtjänsterna, och andra serviceställen "enligt din situation och dina behov”. Se närmare information om SHVS serviceställen.
Aaltos utbytesstuderande kan från och med 1.1.2021 inte utnyttja SHVS tjänster. Om du har ett europeiskt sjukvårdskort kan du vända dig till den kommunala hälso- och sjukvården i akuta situationer.
I andra fall ska du konsultera anvisningarna i din sjukförsäkring. Det lönar sig att kontrollera vad din försäkring täcker innan du anländer till Finland. En del försäkringar täcker till exempel inte mentalvårdstjänster.
Från Kelas webbplats: "Om du reser utomlands för studentutbyte, du avlägger en examen vid en finsk högskola och du har anmält dig som närvarande, har du rätt till studerandehälsovård och du ska betala hälsovårdsavgiften för högskolestuderande."
Läs mer: Vem ska betala hälsovårdsavgiften?
Det finns serviceställen i S:t Michel för såväl munhälsa som allmän hälsa och mental hälsa. Se närmare information om SHVS serviceställen.
Forskarstuderande har även i fortsättningen inte rätt till SHVS tjänster. Kontrollera på FPA:s webbplats vem som ska betala hälsovårdsavgiften.
Omfattande anvisningar på FPA:s webbplats. Du får ingen faktura, utan du ska betala avgiften på eget initiativ två gånger per år.
När du är medlem i studentkåren kan du utnyttja alla AUS tjänster och otaliga studentförmåner nationellt och till och med globalt. Läs mer om medlemskapet och studiekort.
Aalto-universitetets studentkår erbjuder sina medlemmar många olika tjänster, till exempel förmånliga studentbostäder, evenemangslokaler att hyra, intressebevakning och olika förmåner. Läs mer om studentkårens tjänster!
Studentkåren ger rådgivning för alla sina medlemmar, förmedlar respons till universitetet och försvarar studentens rättigheter.
Har du blivit illa behandlad när det gäller dina studier, har du blivit trakasserad eller behöver du hjälp med att orka i studierna?