Lukuvuosimaksuilla ei voida paikata puutteita perusrahoituksessa

Eduskuntavaalit lähestyvät, valtiovarainministeriö ehdottelee joululahjaksi lukuvuosimaksuja ja jopa korkeakoulujen rehtorit lähtevät mukaan. Mitä nyt taas?

Valtiovarainministeriö julkaisi viime viikolla virkamiespuheenvuoron, joka pyrkii horjuttamaan maksutonta koulutusta ehdottamalla lukuvuosimaksuja kaikille opiskelijoille. Ylen haastattelussa 13.12. myös osa korkeakoulujen rehtoreista lähti ministeriön kelkkaan harkitsemaan mallia, jonka toteuttaminen tietäisi kylmää kyytiä opiskelijoille.

Perusasiat kuntoon perusrahoituksella

Valtiovarainministeriön muistion ja Ylen haastattelemien rehtorien mukaan opiskelijoilta kerättävät maksut käytettäisiin perusasioihin, kuten opetuksen laadun parantamiseen ja vaihtoehtoisten opetusmuotojen kehittämiseen. Muistion mukaan lisääntyviä resursseja voisi käyttää myös tutkimuksen kehittämiseen.

Myös opiskelijat toivovat, että opetuksen ja tutkimuksen laatu säilyy. Perusasioiden rahoitukseen on kuitenkin olemassa opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) perusrahoitus, jolla valtaosa yliopistojen toiminnasta rahoitetaan ja tulee jatkossakin rahoittaa. Resursseja perusasioihin ei tule kaivaa opiskelijoiden hupenevista kukkaroista. Jos Suomella on johonkin varaa, niin tuleviin osaajiin sekä tulevaisuuden ratkaisuihin ja innovaatioihin.

Opetus ja koulutus eivät kuulu valtiovarainministeriölle

Ylipäänsä on ongelmallista, että valtiovarainministeriö kommentoi taustamuistiossaan opetuksen järjestämiseen, opiskelijavalintaan ja koulutuksen saavutettavuuteen liittyviä kysymyksiä. Suomessa korkeakoulutuksen järjestämiseen liittyvät kysymykset kuuluvat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan. Lukuvuosimaksut eivät ratkaise niitä haasteita, joiden kanssa niin OKM, korkeakoulut kuin moni muu korkeakoulutuksen kentällä tekee päivittäin töitä.

Pidetään kiinni koulutuksen maksuttomuudesta

Maksuton koulutus on suomalaisen yhteiskunnan peruspilari, jonka takana opiskelijaliike seisoo. Tänäkin vuonna AYY on joutunut puolustamaan maksuttomuutta jo useasti. Valitettavasti eduskuntavaalien lähestyessä vauhti vain kiihtyy ja keskustelua suunnataan lukuvuosimaksujen kaltaisiin näennäisesti helppoihin ratkaisuihin, kun perusrahoitusta ei haluta lisätä. Kannattaisi haluta, sillä siten turvataan sekä tulevaisuus että yliopistoyhteisö.

Lisätiedot:

Veera Ollikainen, AYY:n hallituksen jäsen

[email protected]

Teemu Palkki, AYY:n vaikuttamisen asiantuntija: koulutuspolitiikka

0505209438

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Wilma hymyilee
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Ekologisen kestävyyden toimintaperiaatteet päivitetty – AYY siirtyy kasvipohjaiseksi

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) on päivittänyt ekologisen kestävyyden toimintaperiaatteensa, jotka tukevat AYY:n päivittäistä toimintaa. Uusi dokumentti ohjaa AYY:tä tarjoilemaan kasvipohjaista ruokaa ja juomaa tapahtumissaan. Jatkossa myös ruokahävikkiä minimoidaan ja laivalla tai lentäen tehdyistä matkoista hyvitetään 30 prosentin osuus ympäristötoimintaan.
Hallituksen jäsen Mante hymyilee
Ajankohtaista Julkaistu:

AYY edistää yhdenvertaisuutta toiminnassaan – edustajisto on hyväksynyt uuden yhdenvertaisuussuunnitelman

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan uusi yhdenvertaisuussuunnitelma hyväksyttiin edustajiston kokouksessa 21.11.2024. Yhdenvertaisuussuunnitelma ohjaa AYY:tä kohti saavutettavampia ja inklusiivisempia tapoja, joiden avulla opiskelijat voivat osallistua AYY:n tapahtumiin ja toimintaan.
Otakaari15
Ajankohtaista Julkaistu:

Otakaari 15 opiskelija-asuntohankkeen urakkasopimus on allekirjoitettu

Aalto-yliopiston oppilaskunta ja Varte Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen opiskelija-asuntohankkeen rakentamisesta osoitteeseen Otakaari 15. Kohde käsittää 153 opiskelija-asunnon rakentamisen 4–6 kerroksiseen asuinrakennukseen, jossa on 3 porrashuonetta. Asuinrakennuksen huoneistoala on yhteensä 4 465 m2. Kohteeseen toteutetaan maalämpö ja asennetaan 30 kWp:n aurinkovoimala. Työt käynnistyvät Otakaaressa helmikuussa 2025 ja kohde valmistuu elokuussa 2026.
Kaverit
Ajankohtaista Julkaistu:

Hyviä uutisia yhteisasujille: Näin voit saada oman asumistuen Kaveriasunnossa!

Yhteisvastuullinen vuokrasopimus saattaa vaikuttaa asumistukeen, sillä yhteiseen ruokakuntaan myönnetään yleensä vain yksi asumistuki, jonka määrään vaikuttavat molempien asukkaiden tulot. Kaveriasunnoissa asuvilla on kuitenkin mahdollisuus saada erilliset asumistuet, jos Kela käsittelee heidät erillisinä ruokakuntina. Tämä edellyttää, että yhteisvastuullisella vuokrasopimuksella asuvat henkilöt tekevät keskinäisen huoneiston hallintasopimuksen ja toimittavat sen asumistukihakemuksen liitteenä Kelaan. Hallintasopimus laaditaan vuokralaisten toimesta.