Brister i grundfinansieringen kan inte lappas med läsårsavgifter

Riksdagsvalet närmar sig, finansministeriet föreslår läsårsavgifter som julklapp och även högskolornas rektorer har gått med. Vad händer nu igen?

Finansministeriet publicerade förra veckan ett tjänstemannaanförande som strävar att rubba den avgiftsfria utbildningen genom att föreslå läsårsavgifter för alla studerande. I YLE:s intervju 13.12 gick även en del av högskolornas rektorer med på att begrunda ministeriets förslag om en modell vars genomförande skulle ge kalla handen för studerandena.

Grundläggande frågor i skick med grundfinansiering

Enligt finansministeriets promemoria och rektorer som YLE intervjuat skulle avgifterna som samlas in av studerande användas till grundläggande frågor såsom förbättrandet av undervisningskvaliteten och utvecklandet av alternativa undervisningsformer. Enligt promemorian kunde de ökade resurserna användas till att utveckla forskning.

Även studerandena hoppas att undervisnings- och forskningskvaliteten bibehålls. För att finansiera grundläggande ärenden finns ändå undervisnings- och kulturministeriets (OKM) grundfinansiering med vilken merparten av universitetens verksamhet finansieras och bör finansieras även i fortsättningen. Resurser till grundläggande frågor ska inte grävas ur studerandenas sinande börsar. Om Finland har råd med något så kommande experter och framtidslösningar och innovationer.

Undervisning och utbildning hör inte till finansministeriet

Det är överhuvudtaget problematiskt att finansministeriet kommenterar frågor gällande undervisningsarrangemang, studerandeurval och utbildningstillgängligheten i sin bakgrundspromemoria. I Finland hör frågor som gäller ordnande av högskoleutbildning till undervisnings- och kulturministeriet. Läsårsavgifter löser inte de utmaningar som  OKM, högskolor och mången annan på högskolefältet kämpar med dagligen.

Håll fast vid avgiftsfri utbildning

En avgiftsfri utbildning är en grundpelare i det finländska samhället och studentrörelsen står bakom den. Även detta år har AUS varit tvungen att försvara avgiftsfrihet flera gånger. Tyvärr ökar takten då riksdagsvalet närmar sig och diskussionen riktas på till synes enkla lösningar såsom läsårsavgifter då man inte vill öka grundfinansieringen. Det skulle löna sig att vilja för så tryggas både framtiden och universitetsgemenskapen.

Tilläggsinformation:
 

Veera Ollikainen, AUS styrelsemedlem

[email protected]
 

Teemu Palkki, AUS påverkansexpert utbildningspolitik

0505209438

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Wilma hymyilee
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Verksamhetsprinciperna för ekologisk hållbarhet uppdaterades – AUS övergår till växtbaserat

Aalto-universitetets studentkår (AUS) har uppdaterat sina verksamhetsprinciper för ekologisk hållbarhet, som stöder AUS dagliga verksamhet. Det nya dokumentet styr AUS att servera växtbaserad mat och dryck vid sina evenemang. Dessutom minimeras också andelen matsvinn och 30 procent av kostnaden för resor med båt eller flyg kommer att doneras till miljöverksamhet.
Hallituksen jäsen Mante hymyilee
Ajankohtaista Publicerat:

AUS befrämjar jämlikhet och likabehandling i sin verksamhet - delegationen godkände den nya likabehandlingsplanen

Aalto-universitetets studentkårs nya likabehandlingsplan godkändes på delegationsmötet 21.11.2024. Likabehandlingsplanen styr AUS mot tillgängligare och mer inkluderande sätt med vilka studenterna kan delta i AUS evenemang och verksamhet.
Kaverit
Ajankohtaista Publicerat:

Goda nyheter till dem som bor tillsammans: Så här kan du få eget bostadsbidrag i Kompisbostad!

Ett solidariskt hyresavtal kan inverka på bostadsbidraget, då endast ett bostadsbidrag beviljas till hushållet. Bostadsbidragets storlek baserar sig på båda invånarnas inkomster. De som bor i kompisbostad har ändå möjlighet att få separata bostadsbidrag om FPA behandlar dem som separata hushåll. Det här föutsätter att personerna som har ett solidariskt hyresavtal gör upp ett ömsesidigt besittningsavtal för bostaden och lämnar in den som bilaga till bostadsbidragsansökan. Besittningsavtalet upprättas av hyresgästerna.
Otakaari15
Ajankohtaista Publicerat:

Entreprenadsavtalet för studentbostadsprojektet på Otsvängen 15 har undertecknats

Aalto-universitetets studentkår och Varte Oy har undertecknat avtalet om att bygga studentbostadsprojektet i Otnäs i Esbo. Projektet genomförs på Otnäs campusområde på adressen Otsvängen 15 på tomten som angränsar till Martti Levóns park. Objektet består av 153 studentbostäder i en bostadsbyggnad med 3 trapphus och 4-6 våningar. Bostadsbyggnadens lägenhetsyta är sammanlagt 4 465 m2. Byggnadsarbetet inleds vid Otsvängen i februari 2025 och bostadsobjektet blir färdigt i augusti 2026.