Kuntavaalit – onko äänelläni merkitystä?

Kuntavaalit lähestyvät. AYY:n vaaleista vastaava hallituksen jäsen Tiina Pajukari ja kansainvälisyydestä vastaava vaikuttamisen asiantuntija Fon Krairiksh kirjoittivat blogin syistä, miksi juuri sinun kannattaa äänestää, missä ja milloin voit äänestää, ja mihin asioihin voit vaikuttaa äänestämällä.
kuvassa ääni laitetaan vaaliuurnaan

Voiko äänelläsi olla vaikutusta? 

Suomi on niin pieni maa, että ehdokkaat pääsevät läpi hyvinkin vähäisillä äänimäärillä. Kun kampanjoijat Suomessa sanovat, että Suomessa ”jokaisella äänellä on väliä”, tämä on kirjaimellisesti totta. Edellisissä kunnallisvaaleissa 457 ääntä riitti saamaan Perussuomalaisten ehdokkaan valituksi Helsingissä. Turussa 135 ääntä riitti Vasemmistoliiton ehdokkaan valintaan ja Lappeenrannassa 132 ääntä riitti saamaan Kansallisen Kokoomuksen ehdokkaan läpi. Vaasassa Vasemmistoliiton ehdokas meni läpi vain 96 äänellä. Sen lisäksi, että omalla äänelläsi on vaikutusta, voisimme lyödä vetoa, että mikäli saat ystäväsikin äänestämään, voisitte vaikuttaa paljonkin! (Ja jos sinulla ei vielä ole äänioikeutta, voit silti innostaa jonkun, joka pohtii äänestääkö vai ei, äänestämään puolestasi.)

Plääh, politiikkaa 

Kannattaa myös miettiä sitä, että vaikka vaalit usein näyttävätkin suosituimmuuskilpailulta kierojen poliitikkojen välillä, ja että päätösten teko on pelkkiä suljettujen ovien takana tehtäviä läpinäkymättömiä sopimuksia, tämä ei pidä paikkaansa varsinkaan kunnallistasolla. Suomen kaltaisessa pienessä maassa poliitikot ovat ihmisiä, joilla on ihan tavalliset ammatit, ja heitä motivoivat omat näkemykset siitä, mitä juuri heidän naapurustossaan pitäisi muuttaa. Yleensä muutettavat asiat ovat seuraavanlaisia: 

- Julkinen liikenne, pyöräilyreitit ja jalkakäytävät 

- Julkinen terveydenhuolto (esimerkiksi: tiesitkö, että Espoon kaupunki tarjoaa ilmaisen ehkäisyn alle 25-vuotiaille?) 

- Poliklinikkojen sijainnit 

- Kirjastopalvelut 

- Kierrätyspisteet 

- Edullisten asuntojen rakentaminen 

Nämä ja monet muut kunnan asukkaisiin vaikuttavat asiat ovat poliitikkojen agendalla. Et ehkä välitä poliittisista prosesseista tai poliitikoista, mutta käsiteltävät asiat todella ovat sellaisia, jotka vaikuttavat sinunkin elämääsi.

Kenen tulevaisuudesta aidosti on kysymys? 

Me AYY:llä haluamme kannustaa opiskelijoita ja nuoria äänestämään ja tutustumaan heihin suoraan vaikuttaviin asioihin. Nuorten äänestysprosentti on ollut viime vuosina erittäin matala verrattuna muihin ikäryhmiin – jokaista nuorta kohden kun äänestää 2–3 eläkeläistä.  

Haluamme auttaa jäseniämme löytämään itselleen sopivan ehdokkaan, minkä vuoksi järjestämme kaksi vaalipaneelia: 18.5. klo 16 ja 17.30 Espoo- ja Helsinki-vaalipaneelit yhdessä World Student Capitalin kanssa ja 26.5. klo 16 ympäristöasioihin keskittyvän englanninkielisen vaalipaneelin. Sopivan ehdokkaan voi löytää myös esimerkiksi vaalikoneen avulla. Allianssi ry on koonnut nuorten vaalikoneen, ja geneerisiä vaalikoneita löytyy myös esimerkiksi Yleltä. 

Ohessa hyödyllisiä linkkejä ja dokumentteja. 

Missä voin äänestää? 

Ennakkoäänestyksessä 26.5.–8.6. voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa, mutta varsinaisena äänestyspäivänä 13.6. saat äänestää vain sinulle osoitetussa äänestyspaikassa. 

Varsinainen äänestyspaikkasi osoitetaan sen mukaan, missä osoitteessa olet ollut kirjoilla 23.4.2021. 

Jos muutat kesän ajaksi toiselle paikkakunnalle esimerkiksi töiden takia voit valita äänestyspaikkasi vapaasti äänestäessäsi ennakkoon, mutta varsinaisena vaalipäivänä äänestäessä joutuisit palaamaan opiskelupaikkakunnallesi äänestämään. Suosittelemme ennakkoäänestystä, sillä se tuo huomattavasti enemmän joustoa sekä äänestämispaikan että -ajan suhteen. 

Otaniemen äänestyspaikka sijaitsee Haukilahden lukion väliaikaistiloissa Tekniikantiellä. Ainakin Espoon ja Helsingin äänestyspaikkojen sijainnit löytyvät kuntien nettisivuilta.

Lue lisää:

AYY:n tavoitteet kuntavaaleissa https://www.ayy.fi/fi/dont-dream-it-vote-for-it-ayy-kannustaa-espoolaisia-nuoria-aanestamaan-ja-ehdokkaita-sitoutumaan

https://vaalit.fi/kuntavaalit 

https://www.suomi.fi/kansalaiselle/parisuhde-ja-perhe/tervetuloa-taysi-ikaiseksi/opas/lupa-vaikuttaa/aanestaminen-kuntavaaleissa 

https://www.espoo.fi/fi-FI/Espoon_kaupunki/Osallistu_ja_vaikuta/Vaalit/Vaalipaivan_aanestyspaikat  

https://www.kuntaliitto.fi/demokratia-ja-osallisuus/vaalit/kotikunta  

https://www.alli.fi/kategoriat/nuorten-vaalikone  

Fon Krairiksh, Vaikuttamisen asiantuntija: kansainvälisyys; varahäirintäyhdyshenkilö
Tiina Pajukari, Hallituksen jäsen: sosiaalipolitiikka, vaalit, hyvinvointi, kestävä kehitys

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Wilma hymyilee
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Ekologisen kestävyyden toimintaperiaatteet päivitetty – AYY siirtyy kasvipohjaiseksi

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) on päivittänyt ekologisen kestävyyden toimintaperiaatteensa, jotka tukevat AYY:n päivittäistä toimintaa. Uusi dokumentti ohjaa AYY:tä tarjoilemaan kasvipohjaista ruokaa ja juomaa tapahtumissaan. Jatkossa myös ruokahävikkiä minimoidaan ja laivalla tai lentäen tehdyistä matkoista hyvitetään 30 prosentin osuus ympäristötoimintaan.
Hallituksen jäsen Mante hymyilee
Ajankohtaista Julkaistu:

AYY edistää yhdenvertaisuutta toiminnassaan – edustajisto on hyväksynyt uuden yhdenvertaisuussuunnitelman

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan uusi yhdenvertaisuussuunnitelma hyväksyttiin edustajiston kokouksessa 21.11.2024. Yhdenvertaisuussuunnitelma ohjaa AYY:tä kohti saavutettavampia ja inklusiivisempia tapoja, joiden avulla opiskelijat voivat osallistua AYY:n tapahtumiin ja toimintaan.
Otakaari15
Ajankohtaista Julkaistu:

Otakaari 15 opiskelija-asuntohankkeen urakkasopimus on allekirjoitettu

Aalto-yliopiston oppilaskunta ja Varte Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen opiskelija-asuntohankkeen rakentamisesta osoitteeseen Otakaari 15. Kohde käsittää 153 opiskelija-asunnon rakentamisen 4–6 kerroksiseen asuinrakennukseen, jossa on 3 porrashuonetta. Asuinrakennuksen huoneistoala on yhteensä 4 465 m2. Kohteeseen toteutetaan maalämpö ja asennetaan 30 kWp:n aurinkovoimala. Työt käynnistyvät Otakaaressa helmikuussa 2025 ja kohde valmistuu elokuussa 2026.
Kaverit
Ajankohtaista Julkaistu:

Hyviä uutisia yhteisasujille: Näin voit saada oman asumistuen Kaveriasunnossa!

Yhteisvastuullinen vuokrasopimus saattaa vaikuttaa asumistukeen, sillä yhteiseen ruokakuntaan myönnetään yleensä vain yksi asumistuki, jonka määrään vaikuttavat molempien asukkaiden tulot. Kaveriasunnoissa asuvilla on kuitenkin mahdollisuus saada erilliset asumistuet, jos Kela käsittelee heidät erillisinä ruokakuntina. Tämä edellyttää, että yhteisvastuullisella vuokrasopimuksella asuvat henkilöt tekevät keskinäisen huoneiston hallintasopimuksen ja toimittavat sen asumistukihakemuksen liitteenä Kelaan. Hallintasopimus laaditaan vuokralaisten toimesta.