Kommunalval – spelar det någon roll om jag röstar?

Kommunalvalet närmar sig. AUS styrelsemedlem Tiina Pajukari och påverkansexpert Fon Krairiksh skrev en blogg om varför det lönar sig att rösta, var och när kan du rösta, och hurdana saker kan du påverka genom att rösta.
kuvassa ääni laitetaan vaaliuurnaan

Men kan din röst påverka? 

Finland är ett så pass litet land att kandidater kan slå igenom med mycket små röstantal. När kampanjarbetare i Finland säger att ”varje röst räknas”, är detta bokstavligen sant. I de föregående kommunalvalen räckte 457 röster till att få en Sannfinländsk kandidat invald i Helsingfors. I Åbo räckte 135 röster för att välja in en kandidat från Vänsterförbundet och i Villmanstrand räckte 132 röster för att få in en kandidat från Nationella Samlingspartiet. I Vasa blev en kandidat från Vänsterpartiet invald med endast 96 röster. Förutom att din egen röst har en påverkan, skulle vi kunna slå vad om att ifall du får dina vänner att rösta skulle ni kunna påverka mycket! (Och ifall du inte ännu har rösträtt kan du ändå inspirera någon som funderar på att rösta eller inte rösta, att rösta för din del.)

Blä, politik 

Det kan också vara bra att tänka på att fastän val ofta ser ut som en popularitetstävling mellan vridna politiker, eller beslutsfattande verkar som ogenomskinliga avtal vilka görs bakom stängda dörrar, är detta inte sant i synnerhet på den kommunala nivån. I ett litet land som Finland är politiker människor med helt vanliga yrken som motiveras av sina egna synpunkter på vad som behöver förändras i just deras grannskap. Dessa är saker man vanligtvis vill påverka: 

- Kollektivtrafik, cykelrutter och gångvägar 

- Offentlig hälso- och sjukvård (till exempel: visste du att Esbo stad erbjuder gratis preventivmedel för under 25-åringar?) 

- Placering av polikliniker 

- Bibliotekstjänster 

- Återvinningsstationer 

- Byggande av billiga bostäder

Dessa och många andra saker som påverkar kommuninvånare är på politikernas agenda. Du kanske inte bryr dig om politiska processerna eller politikerna, men de ärenden som behandlas är verkligen sådana som även påverkar ditt liv. 

Vems framtid handlar det egentligen om? 

Vi på AUS vill uppmuntra studenter och unga till att rösta och bekanta sig med saker som har en direkt påverkan på dem. I jämförelse med övriga åldersgrupper har röstningsprocenten bland unga varit mycket låg under de senaste åren – för varje ung person röstar 2–3 pensionärer.  

Vi vill hjälpa våra medlemmar att hitta en kandidat som är lämplig för dem, därför ordnar vi två valpaneler: 18.5 kl 16 och 17.30 Esbo- och Helsingfors-valpanelen tillsammans med World Student Capital och 26.5 kl 16 tillsammans med Moniheli en engelskspråkig panel som fokuserar på miljöfrågor. Man kan också hitta en lämplig kandidat med till exempel en valmaskin. Allians rf har sammanställt en valmaskin för unga och exempelvis Yle har en allmän valmaskin.

Nedanför hittar du nyttiga länkar och dokument.

Var kan jag rösta? 

Under förhandsröstningen 26.5–8.6 kan du rösta i vilken vallokal som helst, men under den egentliga valdagen 13.6 får du endast rösta i den vallokal som adresserats till dig. 

Din egentliga vallokal adresseras enligt vilken adress du varit skriven vid den 23.4.2021. 

Om du bor på en annan ort över sommaren, till exempel på grund av arbete, kan du i förhandsröstningen välja vilken vallokal som helst. Om du röstar på den egentliga valdagen så måste du åka till din studieort för att rösta. Vi rekommenderar att rösta på förhand eftersom det ger betydligt mer flexibilitet gällande både tidpunkt och vilken vallokal man röstar i. 

Otnäs vallokal finns på Teknikvägen, i de tillfälliga lokalerna för Gäddviks finskspråkiga gymnasium. Platsen där Esbo och Helsingfors vallokaler finns hittas åtminstone på kommunernas webbplatser.

Läs mer:

AUS kommunalvalsmål https://www.ayy.fi/sv/dont-dream-it-vote-for-it-aus-uppmuntrar-unga-esbobor-att-rosta-och-kandidater-att-forbinda-sig

https://vaalit.fi/sv/kommunalval 

https://www.suomi.fi/medborgare/parforhallande-och-familj/valkommen-till-vuxen-alder/guide/tillstand-att-paverka/rostning-vid-kommunalval 

Röstning på valdagen | espoo.fi (esbo.fi)

Hemkommun | Kommunförbundet (kommunforbundet.fi)

Nuorten vaalikone | Allianssi (även på svenska)

Fon Krairiksh, Påverkansexpert: internationalitet
Tiina Pajukari, Styrelsemedlem: socialpolitik, val, välbefinnande, hållbar utveckling

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Wilma hymyilee
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Verksamhetsprinciperna för ekologisk hållbarhet uppdaterades – AUS övergår till växtbaserat

Aalto-universitetets studentkår (AUS) har uppdaterat sina verksamhetsprinciper för ekologisk hållbarhet, som stöder AUS dagliga verksamhet. Det nya dokumentet styr AUS att servera växtbaserad mat och dryck vid sina evenemang. Dessutom minimeras också andelen matsvinn och 30 procent av kostnaden för resor med båt eller flyg kommer att doneras till miljöverksamhet.
Hallituksen jäsen Mante hymyilee
Ajankohtaista Publicerat:

AUS befrämjar jämlikhet och likabehandling i sin verksamhet - delegationen godkände den nya likabehandlingsplanen

Aalto-universitetets studentkårs nya likabehandlingsplan godkändes på delegationsmötet 21.11.2024. Likabehandlingsplanen styr AUS mot tillgängligare och mer inkluderande sätt med vilka studenterna kan delta i AUS evenemang och verksamhet.
Kaverit
Ajankohtaista Publicerat:

Goda nyheter till dem som bor tillsammans: Så här kan du få eget bostadsbidrag i Kompisbostad!

Ett solidariskt hyresavtal kan inverka på bostadsbidraget, då endast ett bostadsbidrag beviljas till hushållet. Bostadsbidragets storlek baserar sig på båda invånarnas inkomster. De som bor i kompisbostad har ändå möjlighet att få separata bostadsbidrag om FPA behandlar dem som separata hushåll. Det här föutsätter att personerna som har ett solidariskt hyresavtal gör upp ett ömsesidigt besittningsavtal för bostaden och lämnar in den som bilaga till bostadsbidragsansökan. Besittningsavtalet upprättas av hyresgästerna.
Otakaari15
Ajankohtaista Publicerat:

Entreprenadsavtalet för studentbostadsprojektet på Otsvängen 15 har undertecknats

Aalto-universitetets studentkår och Varte Oy har undertecknat avtalet om att bygga studentbostadsprojektet i Otnäs i Esbo. Projektet genomförs på Otnäs campusområde på adressen Otsvängen 15 på tomten som angränsar till Martti Levóns park. Objektet består av 153 studentbostäder i en bostadsbyggnad med 3 trapphus och 4-6 våningar. Bostadsbyggnadens lägenhetsyta är sammanlagt 4 465 m2. Byggnadsarbetet inleds vid Otsvängen i februari 2025 och bostadsobjektet blir färdigt i augusti 2026.