EU pähkinänkuoressa

Tärkeimmät asiat Euroopan unionista (EU), jotka jokaisen opiskelijan tulisi tietää.
happy student holding an EU flag
  1. Mikä on Euroopan unioni?

    EU on 27 eurooppalaisen jäsenvaltion muodostama taloudellinen ja poliittinen liitto, joka perustettiin vuonna 1993. Sen tärkeimmät tavoitteet ovat rauhan, vakauden ja vaurauden edistäminen. Suomi liittyi Euroopan unioniin vuonna 1995 kansanäänestyksen jälkeen.

  2. Toimielimet

    EU:n päätoimielimet ovat Euroopan komissio, Euroopan parlamentti ja Eurooppa-neuvosto.

    Euroopan komissioon kuuluu 27 komissaaria – yksi jokaisesta EU-maasta. Komissio tekee ehdotuksia säädöksistä ja valvoo niiden täytäntöönpanoa. Jäsenvaltioiden hallitusten- tai valtionpäämiehistä koostuva Eurooppa-neuvosto määrittää EU:n poliittiset suuntaviivat.

    Euroopan parlamentti keskustelee lainsäädäntöaloitteista ja hyväksyy säädökset. EU:n jäsenvaltioiden kansalaiset valitsevat edustajansa Euroopan parlamenttiin joka viides vuosi. Vuoden 2024 vaaleissa Suomesta valitaan parlamenttiin 15 jäsentä. EU-vaaleissa kaikki maat ovat omia vaalipiirejään, joten voit äänestää ketä tahansa ehdokasta omasta maastasi.

    Yhdessä nämä toimielimet valmistelevat ja toimeenpanevat lakeja sekä varmistavat, että unioni toimii sujuvasti ja demokraattisesti.

  3. Miten EU liittyy koulutukseen?

    Vaikka eurooppalaiset yliopistot ovat pääasiassa itsenäisiä instituutioita, EU voi silti tehdä koulutuspolitiikkaa. EU:n tunnetuimpia koulutussaavutuksia ovat Erasmus+ -vaihto-ohjelma, Eurooppalaiset yliopistot -aloite ja Bolognan prosessi.

    Eurooppalaiset yliopistot -aloite on pääasiassa EU:n rahoittama aloite, jolla pyritään tuomaan yhteen eurooppalaiset korkeakoulut. Eurooppalaiset yliopistot -verkoston sisällä opiskelijat voivat opiskella joustavasti verkoston yliopistoissa, mikä tekee liikkuvuudesta ja kansainvälisestä koulutuksesta helpompaa. Aalto-yliopisto kuuluu UNITE!-allianssiin.

    Bolognan prosessi on Euroopan maiden yhteinen pyrkimys yhtenäistää korkeakoulutusjärjestelmiä ja tehdä tutkinnoista ja kelpoisuuksista vertailukelpoisempia ja yhteensopivampia eri maiden välillä.

    Erasmus+ - on EU:n ainutlaatuinen ohjelma, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden opiskella tai suorittaa harjoittelu eri Euroopan maissa. Monelle opiskelijalle Erasmus+ -vaihto on elämää muuttava ja ikimuistoinen kokemus. 
     

Muista äänestää EU-vaaleissa! Ennakkoäänestys on auki 4. kesäkuuta asti ja varsinainen vaalipäivä on 9. kesäkuuta. Lue lisää: vaalit.fi.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Wilma hymyilee
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Ekologisen kestävyyden toimintaperiaatteet päivitetty – AYY siirtyy kasvipohjaiseksi

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) on päivittänyt ekologisen kestävyyden toimintaperiaatteensa, jotka tukevat AYY:n päivittäistä toimintaa. Uusi dokumentti ohjaa AYY:tä tarjoilemaan kasvipohjaista ruokaa ja juomaa tapahtumissaan. Jatkossa myös ruokahävikkiä minimoidaan ja laivalla tai lentäen tehdyistä matkoista hyvitetään 30 prosentin osuus ympäristötoimintaan.
Hallituksen jäsen Mante hymyilee
Ajankohtaista Julkaistu:

AYY edistää yhdenvertaisuutta toiminnassaan – edustajisto on hyväksynyt uuden yhdenvertaisuussuunnitelman

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan uusi yhdenvertaisuussuunnitelma hyväksyttiin edustajiston kokouksessa 21.11.2024. Yhdenvertaisuussuunnitelma ohjaa AYY:tä kohti saavutettavampia ja inklusiivisempia tapoja, joiden avulla opiskelijat voivat osallistua AYY:n tapahtumiin ja toimintaan.
Otakaari15
Ajankohtaista Julkaistu:

Otakaari 15 opiskelija-asuntohankkeen urakkasopimus on allekirjoitettu

Aalto-yliopiston oppilaskunta ja Varte Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen opiskelija-asuntohankkeen rakentamisesta osoitteeseen Otakaari 15. Kohde käsittää 153 opiskelija-asunnon rakentamisen 4–6 kerroksiseen asuinrakennukseen, jossa on 3 porrashuonetta. Asuinrakennuksen huoneistoala on yhteensä 4 465 m2. Kohteeseen toteutetaan maalämpö ja asennetaan 30 kWp:n aurinkovoimala. Työt käynnistyvät Otakaaressa helmikuussa 2025 ja kohde valmistuu elokuussa 2026.
Kaverit
Ajankohtaista Julkaistu:

Hyviä uutisia yhteisasujille: Näin voit saada oman asumistuen Kaveriasunnossa!

Yhteisvastuullinen vuokrasopimus saattaa vaikuttaa asumistukeen, sillä yhteiseen ruokakuntaan myönnetään yleensä vain yksi asumistuki, jonka määrään vaikuttavat molempien asukkaiden tulot. Kaveriasunnoissa asuvilla on kuitenkin mahdollisuus saada erilliset asumistuet, jos Kela käsittelee heidät erillisinä ruokakuntina. Tämä edellyttää, että yhteisvastuullisella vuokrasopimuksella asuvat henkilöt tekevät keskinäisen huoneiston hallintasopimuksen ja toimittavat sen asumistukihakemuksen liitteenä Kelaan. Hallintasopimus laaditaan vuokralaisten toimesta.