EU pähkinänkuoressa
-
Mikä on Euroopan unioni?
EU on 27 eurooppalaisen jäsenvaltion muodostama taloudellinen ja poliittinen liitto, joka perustettiin vuonna 1993. Sen tärkeimmät tavoitteet ovat rauhan, vakauden ja vaurauden edistäminen. Suomi liittyi Euroopan unioniin vuonna 1995 kansanäänestyksen jälkeen. -
Toimielimet
EU:n päätoimielimet ovat Euroopan komissio, Euroopan parlamentti ja Eurooppa-neuvosto.Euroopan komissioon kuuluu 27 komissaaria – yksi jokaisesta EU-maasta. Komissio tekee ehdotuksia säädöksistä ja valvoo niiden täytäntöönpanoa. Jäsenvaltioiden hallitusten- tai valtionpäämiehistä koostuva Eurooppa-neuvosto määrittää EU:n poliittiset suuntaviivat.
Euroopan parlamentti keskustelee lainsäädäntöaloitteista ja hyväksyy säädökset. EU:n jäsenvaltioiden kansalaiset valitsevat edustajansa Euroopan parlamenttiin joka viides vuosi. Vuoden 2024 vaaleissa Suomesta valitaan parlamenttiin 15 jäsentä. EU-vaaleissa kaikki maat ovat omia vaalipiirejään, joten voit äänestää ketä tahansa ehdokasta omasta maastasi.
Yhdessä nämä toimielimet valmistelevat ja toimeenpanevat lakeja sekä varmistavat, että unioni toimii sujuvasti ja demokraattisesti.
-
Miten EU liittyy koulutukseen?
Vaikka eurooppalaiset yliopistot ovat pääasiassa itsenäisiä instituutioita, EU voi silti tehdä koulutuspolitiikkaa. EU:n tunnetuimpia koulutussaavutuksia ovat Erasmus+ -vaihto-ohjelma, Eurooppalaiset yliopistot -aloite ja Bolognan prosessi.
Eurooppalaiset yliopistot -aloite on pääasiassa EU:n rahoittama aloite, jolla pyritään tuomaan yhteen eurooppalaiset korkeakoulut. Eurooppalaiset yliopistot -verkoston sisällä opiskelijat voivat opiskella joustavasti verkoston yliopistoissa, mikä tekee liikkuvuudesta ja kansainvälisestä koulutuksesta helpompaa. Aalto-yliopisto kuuluu UNITE!-allianssiin.
Bolognan prosessi on Euroopan maiden yhteinen pyrkimys yhtenäistää korkeakoulutusjärjestelmiä ja tehdä tutkinnoista ja kelpoisuuksista vertailukelpoisempia ja yhteensopivampia eri maiden välillä.
Erasmus+ - on EU:n ainutlaatuinen ohjelma, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden opiskella tai suorittaa harjoittelu eri Euroopan maissa. Monelle opiskelijalle Erasmus+ -vaihto on elämää muuttava ja ikimuistoinen kokemus.
Muista äänestää EU-vaaleissa! Ennakkoäänestys on auki 4. kesäkuuta asti ja varsinainen vaalipäivä on 9. kesäkuuta. Lue lisää: vaalit.fi.