EU i ett nötskal

De viktigaste sakerna om Europeiska unionen (EU) som varje student borde veta.
happy student holding an EU flag
  1. Vad är Europeiska unionen?

    EU är ett ekonomiskt och politiskt förbund för 27 europeiska medlemsstater som grundades år 1993. De viktigaste målen är befrämjandet av fred, stabilitet och förmögenhet. Finland gick med i Europeiska unionen år 1995 efter en folkomröstning.

  2. Organ

    EU:s huvudorgan är Europeiska kommissionen, Europas parlament och Europarådet.

    27 kommissionärer hör till Europakommissionen- en från varje land. Kommissionen gör förslag om författningar och övervakar verkställandet av dem. Europarådet som består av medlemsstaternas regerings-eller statsöverhuvuden fastställer EU:s politiska riktlinjer.

    Europas parlament diskuterar lagstiftningsinitiativ och godkänner författningarna. EU:s medlemsstaters medborgare väljer sina representanter till Europas parlament vart femte år. I valet i Finland år 2024 väljs 15 medlemmar till parlamentet. I EU-valet är alla länder sina egna valkretsar så du kan rösta på vilken kandidat som helst från ditt eget land.

    Tillsammans förbereder och verkställer de här organen lagar och försäkrar att unionen verkar smidigt och demokratiskt.

  3. Hur hänger EU ihop med utbildning?

    Även om europeiska universitet huvudsakligen är självständiga institutioner kan EU ändå driva utbildningspolitik. EU:s mest kända utbildningsprestationer är Erasmus+-utbytesprogrammet, Europeiska universitet - initiativet och Bolognaprocessen. 

    Europeiska universitet-initiativet är ett initiativ som huvudsakligen finansieras av EU som strävar att sammanföra europeiska högskolor. Inom nätverket Europeiska universitet kan studenterna flexibelt studera vid nätverkets universitet vilket gör mobiliteten och internationell utbildning lättare. Aalto-universitetet hör till UNITE! -alliansen.

    Bolognaprocessen är Europeiska ländernas gemensamma strävan att förenhetliga högskoleutbildningssystemet och göra examina och behörigheterna mer jämförbara och förenligare mellan olika länder. 

    Erasmus+ - är EU:s unika program som erbjuder studenterna möjlighet att studera eller avlägga praktik i olika länder i Europa. För många studenter är Erasmus+-utbytet en livsförändrande och oförglömlig erfarenhet. 
     

Kom ihåg att rösta i EU-valet! Förhandsröstningen pågår fram till 4 juni och den egentliga valdagen är 9 juni. Läs mer: vaalit.fi/sv

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Wilma hymyilee
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Verksamhetsprinciperna för ekologisk hållbarhet uppdaterades – AUS övergår till växtbaserat

Aalto-universitetets studentkår (AUS) har uppdaterat sina verksamhetsprinciper för ekologisk hållbarhet, som stöder AUS dagliga verksamhet. Det nya dokumentet styr AUS att servera växtbaserad mat och dryck vid sina evenemang. Dessutom minimeras också andelen matsvinn och 30 procent av kostnaden för resor med båt eller flyg kommer att doneras till miljöverksamhet.
Hallituksen jäsen Mante hymyilee
Ajankohtaista Publicerat:

AUS befrämjar jämlikhet och likabehandling i sin verksamhet - delegationen godkände den nya likabehandlingsplanen

Aalto-universitetets studentkårs nya likabehandlingsplan godkändes på delegationsmötet 21.11.2024. Likabehandlingsplanen styr AUS mot tillgängligare och mer inkluderande sätt med vilka studenterna kan delta i AUS evenemang och verksamhet.
Kaverit
Ajankohtaista Publicerat:

Goda nyheter till dem som bor tillsammans: Så här kan du få eget bostadsbidrag i Kompisbostad!

Ett solidariskt hyresavtal kan inverka på bostadsbidraget, då endast ett bostadsbidrag beviljas till hushållet. Bostadsbidragets storlek baserar sig på båda invånarnas inkomster. De som bor i kompisbostad har ändå möjlighet att få separata bostadsbidrag om FPA behandlar dem som separata hushåll. Det här föutsätter att personerna som har ett solidariskt hyresavtal gör upp ett ömsesidigt besittningsavtal för bostaden och lämnar in den som bilaga till bostadsbidragsansökan. Besittningsavtalet upprättas av hyresgästerna.
Otakaari15
Ajankohtaista Publicerat:

Entreprenadsavtalet för studentbostadsprojektet på Otsvängen 15 har undertecknats

Aalto-universitetets studentkår och Varte Oy har undertecknat avtalet om att bygga studentbostadsprojektet i Otnäs i Esbo. Projektet genomförs på Otnäs campusområde på adressen Otsvängen 15 på tomten som angränsar till Martti Levóns park. Objektet består av 153 studentbostäder i en bostadsbyggnad med 3 trapphus och 4-6 våningar. Bostadsbyggnadens lägenhetsyta är sammanlagt 4 465 m2. Byggnadsarbetet inleds vid Otsvängen i februari 2025 och bostadsobjektet blir färdigt i augusti 2026.