Usein kysyttyä asumisesta
Voit hakea AYY:n asuntoa Domo-järjestelmässä.
AYY:n asuntohakemusten käsittely ja asukasvalinnat perustuvat laissa ja viranomaisohjeissa annettuihin määräyksiin aravavuokratalojen asukasvalinnasta. Voit hakea AYY:ltä opiskelija-asuntoa, kun opiskelupaikkasi on varmistunut, ja kun opiskelusi on päätoimista, tutkintoon johtavaa, opintotukeen oikeuttavaa opiskelua Aalto-Yliopistossa.
Tutkinto-opiskelijat voivat hakea asuntoa aikaisintaan kuusi kuukautta ennen asunnon tarvetta.
AYY ei pysty arvioimaan asuntotarjouksen ajankohtaa tai todennäköisyyttä.
Yleisin lisätietopyyntö on puuttuva liitetiedosto tai pyyntö päivittää Domon profiilitiedot. Hakemuksesi aktivoituu, kun olet toimittanut kaikki tarvittavat liitteet.
Jos et halua ottaa sinulle tarjottua asuntoa vastaan, hylkääthän tarjouksen mahdollisimman pian, jotta asunto saadaan heti tarjottua seuraavalle. Jos hylkäät tarjouksen tai annat sen vanhentua, hakemuksiasi ei enää katsota kiireellisiksi. Huomioi tarjousta hylätessä, että toisen asuntotarjouksen saamisessa voi kestää kauan.
On sinun vastuullasi pitää huolta, että voit ottaa tarjouksen vastaan sähköpostitse. Emme vastaa tilanteesta, jossa hakija ei ole reagoinut hänelle lähetettyyn asuntotarjoukseen esimerkiksi sen vuoksi, että viesti on mennyt roskapostikansioon. Pidä siis yhteystietosi ja hakemuksen haluamasi muuttopäivä ajan tasalla.
Muuttopäivä on vuokrasopimuksen alkamispäivä, paitsi jos vuokrasopimuksen alkamispäivä osuu viikonlopulle tai pyhäpäivälle, jolloin muuttopäivä on vuokrasopimuksen alkamispäivää seuraava ensimmäinen arkipäivä. Asuntosi avaimet voit noutaa palvelutoimistoltamme (Otakaari 25, Espoo) aikaisintaan kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä kello 12 -16 välisenä aikana.
Voit tarkistaa toimiston aukioloajat täältä.
Jos lukitsit itsesi ulos asunnostasi, voit soittaa Securitaksen ovenavauspalveluun.
Jos hukkasit avaimesi, ilmoita kadonneet avaimet tällä lomakkeella.
Hävinneestä avaimesta laskutetaan uuden avaimen teettämisen kustannukset.
Aalto-yliopiston kandidaatti- ja maisteriohjelmiin valitut saavat asumisoikeutta yhteensä viideksi vuodeksi. Vain maisteriohjelmaan valituille myönnetään asumisoikeutta kahdeksi vuodeksi.Aalto-yliopiston yhteistutkinto-ohjelmaan valituille myönnetään yhteensä vuosi asumisoikeusaikaa sille ajalle, kun yhteistutkintoa suoritetaan Suomessa.Asumisaika alkaa opiskelijan ensimmäisestä ilmoittautumisesta Aalto-yliopistoon ja määräytyy tutkinnon suorittamisen tavoiteajan, ei opiskeluoikeusajan mukaan. Jos jatkat opintojasi Aallossa, tämä ei automaattisesti pidennä asumisoikeutta. Jos kuitenkin asut Itä-Helsingin kohteessa,voit kuitenkin kysyä mahdollisuuttasi jatkaa asumista asumisen palveluista.
Jos ilmoittaudut poissaolevaksi, et valitettavasti voi jatkaa asumista asunnossasi. Asunnon voi pitää poissaolon aikana vain, jos ruokakuntaan kuuluu lapsia tai jos olet kesken opintojasi lähdössä suorittamaan asevelvollisuutta tai vapaaehtoista asepalvelusta. Muistathan aina ilmoittaa AYY:lle, jos ilmoittaudut poissaolevaksi.
Irtisanomisen voit tehdä itse Domossa. Asunnon irtisanomisaika on aina kokonainen kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana olet irtisanonut vuokrasopimuksesi. Esimerkiksi jos irtisanot asuntosi 14.9., vuokrasopimuksesi päättyy 31.10.
Vuokrasopimuksen voi irtisanoa vasta kun se on astunut voimaan.
AYY:n on pidettävä kiinni vuokrasopimuksiin kirjatusta kalenterikuukauden irtisanomisajasta. Kalenterikuukauden irtisanomisaika perustuu asuinhuoneen vuokralakiin (AHVL) ja se on käytännössä lyhyin aika, jonka puitteissa AYY voi varmistaa, että asunnon vuokraaminen seuraavalle opiskelijalle onnistuu ilman tyhjäkäyntiä. Tyhjäkäynnit aiheuttavat vuokratappioita, jotka taas nostavat suoraan AYY:n kaikkien muiden vuokralaisten vuokria. Muita AYY:n vuokralaisia ei voi laittaa kantamaan tätä joustamisesta aiheutuvaa riskiä. Tasapuolisen kohtelun nimissä irtisanomisajasta on siis pidettävä kiinni, vaikka se yksittäisen opiskelijan kohdalla voi tuntua kohtuuttomalta.
Jos sinulla on jo irtisanomisilmoitus Domossa, voit luoda uuden irtisanomisilmoituksen aikaisemmalle ajankohdalle vasta, kun olet hyväksynyt ensimmäisen irtisanomisilmoituksen.
Lähesty ensin naapuriasi keskustelemalla. Naapuri ei välttämättä ole tietoinen kokemuksestasi. Jos teillä ei ole samaa näkemystä tilanteesta, kuuntele silti naapurisi asia. Voit todeta, että ette ole yhtä mieltä asiasta. Mikäli tilanne ei ratkea keskustelusta huolimatta, voit olla yhteydessä AYY:aan.