Verksamhetsprinciperna för ekologisk hållbarhet uppdaterades – AUS övergår till växtbaserat
Vid sitt möte 22/2024 godkände AUS styrelse de uppdaterade anvisningarna för hållbar utveckling, som framöver kommer att kallas verksamhetsprinciper för ekologisk hållbarhet. Principerna betonar särskilt miljöaspekten, det vill säga ekologisk hållbarhet vid studentkårens evenemang, möten, inköp och resande. Principerna innehåller konkreta sätt på vilka de ekologiska värdena, som definieras i AUS strategi och policydokument, ska genomföras bättre i studentkårens vardag.
"Ekologisk hållbarhet har länge funnits i studentkårens strategi och policydokument. Genom uppdateringen av principerna tar AUS viktiga steg framåt i riktning mot de värderingar vi står för. Jag hoppas att AUS kan fungera som en förebild och inspirationskälla både inom Aalto-gemenskapen och utanför det", säger AUS styrelsemedlem ansvarig för hållbar utveckling, Wilma Branders.
Vid utformningen av principerna har man försökt beakta verksamhetens övergripande miljöpåverkan, inklusive effekterna på biologisk mångfald. Som en ny princip kommer AUS att erbjuda växtbaserad mat och dryck samt Rättvis handel -märkt kaffe och te vid sina evenemang. Vid allergier och specialkost kan undantag göras vid behov. Dessutom kommer mängden matsvinn att minimeras genom att göra en plan före evenemanget. För resor med båt eller flyg kommer 30 procent av kostnaden att doneras till miljöverksamhet. AUS styrelse bestämmer donationsmålet årligen.
Verksamhetsprinciperna för ekologisk hållbarget gäller för alla AUS aktörer och samarbeten. Principerna träder i kraft stegvis vid årsskiftet. Du kan läsa mer om principerna här.
För ytterligare information:
Wilma Branders, styrelsemedlem, AUS
+358 40 824 4118
Sonja Naalisvaara, chef för påverkan och kommunikation, AUS
+358 50 461 0314