Häirintäyhdyshenkilöt
Häirintää ei aina yksiselitteisesti tunnista häirinnäksi sen tapahtuessa. On kuitenkin aina parempi puuttua tilanteisiin, jotka näyttävät olevan jollekin osapuolelle epämiellyttäviä. Häirintä ei myöskään aina kohdistu suoraan yksittäiseen ihmiseen. Se saattaa ilmetä esimerkiksi huumorin tai opiskelijakulttuurin varjolla esitettynä rasismina tai seksisminä. Rasismia, seksismiä tai häirintää ei pidä kuitenkaan kuitata vain huumorina. Toisen huumori on toiselle osa ikävien ja syrjivien kokemusten jatkumoa.
AYY häirintäyhdyshenkilöt
Voit olla yhteydessä AYY:n häirintäyhdyshenkilöihin, jotka auttavat ja neuvovat tilanteen ratkaisussa. Häirintäyhdyshenkilöihin voit olla myös yhteydessä, jos et ole varma onko kohtaamasi tilanne häirintää. Yhteydenotot häirintäyhdyshenkilöihin ovat luottamuksellisia, ja yhteydenotto ei johda toimenpiteisiin, ellei yhteydenottaja itse näin halua.
AYY:lla on kaksi häirintäyhdyshenkilöä, jotka tukevat häirintätilanteiden selvittämisessä. Häirintäyhdyshenkilöihin voi ottaa yhteyttä, jos on kokenut tai todistanut häirintää, kaipaa apua häirintätilanteiden jälkiselvittämiseen tai haluaa vain puhua kohtaamastaan asiattomasta käytöksestä.
Jos epäilet, että häirintätilanne täyttää rikoksen tunnusmerkit, ota yhteyttä poliisiin.
AYY häirintäyhdyshenkilöt
- Ronja Mäkinen
-
Lauri Jurvanen
Molemmat häirintäyhdyshenkilöt tavoittaa osoitteesta [email protected] tai voit täyttää lomakkeen ja pyytää meitä ottamaan yhteyttä. Kaikki yhteydenpito on luottamuksellista. Emme jaa nimeäsi tai yhteystietojasi kenellekään ilman selvää suostumustasi. Jos haluat tehdä ilmoituksen anonyymisti, älä jätä yhteystietojasi.
Jos AYY:n piirissä oleva yhdistys kaipaa apua häirinnän ja asiattoman käytöksen ennaltaehkäisyyn ja yhdenvertaisuustyön kehittämiseen, AYY:n häirintäyhdyshenkilöt tarjoavat apua ja tukea.
Me voimme
- kuunnella
- ohjata sopivampien palveluiden pariin tarvittaessa
- ideoida tapoja, joilla voimme ratkaista asioita kanssasi
- auttaa tunnistamaan mikä lasketaan epäasialliseksi käytökseksi, jos et ole varma
Me emme voi
- olla puolueellisia tai edustaa kummankaan osapuolen näkemyksiä
- rangaista ketään
- vaatia tai analysoida todisteita
- kertoa muille keskustelujen sisällöstä (ilman lupaasi)
Huomaathan, että emme tarjoa walk-in palvelua keskustoimistollamme. Otathan siis yhteyttä meihin sähköpostitse tai puhelimitse, niin voimme halutessasi sopia erillisen kasvokkaisen tapaamisen.
Jos asioit toisen henkilön puolesta
- Voimme tarjota neuvoja, jotka voit välittää asianomaiselle, mutta kovin syvällisesti emme voi käsitellä asiaa
- Emme ota aktiivisesti yhteyttä henkilöön, jonka puolesta asioidaan, ellei kanssamme asioiva henkilö pyydä meitä tekemään sitä
Palveluumme ei sisälly jälkiseuranta. Emme ota aktiivisesti myöhemmin yhteyttä kanssamme asioineisiin henkilöihin, mutta meille saa koska tahansa laittaa uudelleen viestiä asian jatkokäsittelyä varten tai muutoin vain jutellakseen. Alemmas tälle sivulle on listattu ulkoisia avun lähteitä.
Toimintaohjeita epäasiallisen kohtelun kohteeksi joutuneelle
Itse tilanteessa tärkeintä on saada käytös loppumaan: ilmaise asiattomasti käyttäytyvälle selkeästi, että hänen toimintansa ei ole hyväksyttävää ja pyydä häntä lopettamaan. Kyse voi olla myös siitä, että hän ei itse ymmärrä toimivansa loukkaavasti.
Jos häiritsevä toiminta ei lopu, tai et ole kyennyt puhumaan asiasta häiritsevästi käyttäytyvälle, voit viedä asian eteenpäin hakemalla apua asian käsittelyyn.
Jos häirintä tai asiaton käytös tapahtuu tilaisuudessa, jossa on järjestyksenvalvoja, voit ilmoittaa tilanteesta myös järjestyksenvalvojalle.
Asiattomaan käytökseen voi puuttua myös yhdessä toisen kanssa, jos yksin puuttuminen tuntuu vaikealta. Käytöksen epäasiallisuudesta viestimisen lisäksi tärkeää on myös tukea asiatonta käytöstä kohdannutta. Mitä useampi osoittaa olevansa epäasiallista käytöstä kohdanneen puolella, sitä selkeämpi viesti välittyy siitä, millainen käytös on yhteisössä hyväksyttyä.
Jos olet tapahtumassa, jossa on järjestön häirintäyhdyshenkilö, ilmoita tapahtuneesta hänelle. Häirintäyhdyshenkilön tiedot löydät useimmiten tapahtuman kuvauksesta tai järjestäjän nettisivuilta. Voit myös kysyä suoraan tapahtuman järjestäjältä, ketkä ovat häirintäyhdyshenkilöitä.
Mistä apua?
Miessakit - väkivaltaa kokeneille miehille
Aallon aulapalvelut – turvallisuuteen kampuksella
Mitä tehdä, jos kohtaa asiatonta käytöstä opetustilanteen aikana?
Jos koet häirintää tai asiatonta kohtelua opetuksen aikana tai opintoihin liittyvässä tilanteessa, voit ilmoittaa siitä luennoitsijalle tai muulle paikalla olevalle henkilökunnan jäsenelle, jolla on velvollisuus puuttua tilanteeseen.
Jos häirintä tai asiaton käytös ei lopu, tai jos häiritsevästi käyttäytyvä kuuluu itse yliopiston henkilökuntaan, voit olla yhteydessä oman koulusi opintoasiainpäällikköön (sähköpostit ovat muotoa [email protected]), joka on velvollinen viemään asiaa eteenpäin. Yhteystiedot löydät Aallon nettisivuilta. Aallon häirintäyhdyshenkilöt tavoitat osoitteesta [email protected].
Mikäli kyseessä on akateeminen tai opiskelijan oikeusturvaan liittyvä ristiriita, otathan yhteyttä koulutuspoliittiseen asiantuntijaamme Teemu Palkkiin.
Haluatko antaa palautetta häirintäyhdyshenkilöiden toiminnasta?
Haluamme kehittää toimintaamme ja otamme vakavasti kaikki palautteet toiminnastamme. Voit olla suoraan yhteydessä meihin tai esihenkilöömme Sonja Naalisvaaraan.