Hallitus
Hallituksen toiminta
Hallituksen jäsenyys on vuoden mittainen luottamustoimi. Keskeisiä hallituksen tehtäviä on johtaa ylioppilaskuntaa, päättää ylioppilaskunnan julkilausumista, toimeenpanna edustajiston päätökset ja edustaa ylioppilaskuntaa yliopiston ja muiden sidosryhmien suuntaan. Vuoden aikana hallituslainen osallistuu yhteisten asioiden hoitoon käytännössä täyspäiväisesti. Hallitus kokoontuu useamman kerran viikossa keskustelemaan ja päättämään ylioppilaskunnan linjoista ja suunnasta. Hallituksen jäsenien yhteystiedot löydät Yhteystiedot -sivuilta.
Hallitus vastaa kaikesta toiminnastaan edustajistolle. Hallituksen jäsenillä on kullakin yksi tai useampi sektori, jonka toiminnasta he vastaavat.
Vuoden 2024 hallitus:
Fanni Mattsson, ENG - puheenjohtaja
Mantė Žygelytė, ARTS - varapuheenjohtaja
Tessa Lehmussaari, ARTS
Olli Tunkelo, CHEM
Saku Turkulainen, CHEM
Veeti Kahilainen, ELEC
Joona Lipponen, ENG
Leevi Koistinen, ENG
Wilma Branders, ENG
Calle Schauman, SCI
Hallitustyö koostuu pääasiassa kokoustamisesta ja valmistelusta. Hallitus kokoustaa yhdessä kerran viikossa, minkä lisäksi yhteisiä valmistelukeskusteluita on n. 8 tuntia viikossa. Lisäksi kokouksia voi olla esimerkiksi oman sektorin tiimin, yliopiston johdon, vapaaehtoisten, tai ulkoisten sidosryhmien kanssa. Vaikuttava ja tehokas kokoustaminen vaatii valmistelua, mistä suuri osa työstä koostuu.
Hallitusvuotta tahdittavat kuukausittaiset edustajiston kokoukset, joissa käsitellään esimerkiksi toimiston kuulumisia ja ylioppilaskunnan suuria linjoja.
Edustus- ja vaikutustehtävät ovat iso osa hallituksen työtä. Ylioppilaskunnan esittely, edustaminen ja sen edun ajaminen esimerkiksi vuosijuhlilla, opiskelijavaikuttamisseminaareissa ja Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) kokouksissa ovat keskeinen osa hallitusvastuuta.
Esimerkkiviikko:
Ma
Ti
Ke
To
Pe
- n. 1000 €/kk kokouspalkkiota. Palkkio mahdollistaa hallituksen täyspäiväisen työskentelyn.
- Yliopiston yleisesti hyväksymä syy opintoajan pitenemiselle. Hallitusvuoden aikana ei ole tarkoitus opiskella täyspainoisesti.
- Asumisaika AYY:n asunnossa ei kulu hallitusvuoden aikana.
- Työkokemusta esim. johtamisesta, neuvottelusta ja vaikuttamisesta
- Edustusretkiä esim. seminaareissa ja vuosijuhlissa
Hallituksen jäsenet vastaavat kukin omista sektoreistaan, eli "salkuista. Sektorityössä on kaksi puolta: toisaalta hallituslainen edustaa hallitusta sektorin tiimissä, ja toisaalta sektoritiimiä hallituksessa. Salkkukokoonpanot elävät vuosittain, ja niitä hiotaan jatkuvasti hallituslaisten kiinnostusten ja suunnitelmien pohjalta. Tässä listattuna tyypillisiä esimerkkejä.
Vaikuttaminen ja viestintä
Koulutuspolitiikka
Valvoo ja edistää opiskelijoiden oikeuksia yliopistomaailmassa. Vaikuttamistyötä tehdään sekä yliopiston johtoryhmissä, että kansallisella tasolla.
Sosiaalipolitiikka
Opiskelijoiden hyvinvointi, terveys, liikunta ja toimeentulo. Tekee vaikuttamistyötä ja vastaa yhteistyöstä mm. Unisportin, YTHS:n ja Opiskelijoiden liikuntaliiton kanssa.
Yhdenvertaisuus
Edistää tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä asioita AYY:llä ja Aalto-yliopistossa. Yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa kuukausikokousten ja tasa-arvo-, monimuotoisuus- ja osallisuuskomitean (EDI) kautta.
Kansainvälisyys
Edistää kansainvälisten opiskelijoiden asioita sekä kansainvälisyyttä niin AYY:n sisällä kuin myös laajemmin Aalto-yliopistossa.
Kestävä kehitys
Ekologisen kestävyyden kehittäminen sisäisesti ja yhteistyössä yliopiston kanssa.
Viestintä
AYY:n viestinnän suuntaviivojen pohtiminen ja viestinnän ideointi. Mahdollinen pienimuotoisen viestinnän suunnittelu ja julkaisu.
Yhteisö ja kulttuuri
Vapaaehtoiset
Vapaaehtoisten jaksamisesta huolehtiminen ja tarvittavien resurssien varmistaminen pesteissä toimimiseen. Linkki vapaaehtoisten ja toimiston välillä.
Järjestöt
Järjestösektorin sähköposteihin reagointi, yhdistysohjesäännön työstäminen, toiminta-avustusten työstäminen ja hakemusten läpikäynti.
Neuvosto
Ainejärjestöjen puheenjohtajien kokoavan toimikunnan puheenjohtamista, yliopiston provostin tapaamista toimikunnan kanssa, Tampereen Syndikaatin kanssa toimintaa.
Alumni
Alumnitoimikunnan käsittelyä hallituksen kanssa. Linkkinä toimimista hallituksen ja alumnitoimikunnan välillä.
Yrityssuhteet
Ylioppilaskunnan yrityssuhdetoiminnan kehittäminen ja ylläpito yhdessä yrityssuhdekoordinaattorin kanssa. Yhteistyökumppaneiden kanssa kommunikointi ja yhteistyökyselyihin reagoiminen.
Uudet opiskelijat
Järjestää, suunnittelee ja kehittää uusien opiskelijoiden orientaatioista sekä tutorkoulutuksista. Tekee tiivistä yhteistyötä ja puheenjohtaa uusista opiskelijoista vastaavaa toimikuntaa.
Kiinteistöt ja talous
Tilat / palvelut
AYY:n vuokratilojen kehitys ja hallinnointi. Osa palvelutiimiä, yhteistyötä yhteisö- ja kiinteistötiimien kanssa.
Kampus / Opiskelijakeskus
Kampusvastaava toimii yhdyshenkilönä ja vaikuttajana Aalto-yliopiston kiinteistöyhtiö ACRE:n suuntaan.
Talous
Työskentelyä talousjohtajan kanssa. Mahdollisuus osallistua ylioppilaskunnan talouteen ja omaisuuteen liittyviin sidosryhmätapaamisiin. Toimiston sisäisessä kiinteistöjohtoryhmässä mukana oleminen (yleensä puheenjohtajana).
Asuminen
Asuntovaikuttaminen, HOAS-yhteistyö, strategiat asumisen kehittämisessä.
Hallituksen työjärjestys -dokumentti sanoo hallituksen tehtävistä seuraavaa:
Hallituksen tehtävänä on käyttää ylioppilaskunnassa päätös-, hallinto- ja toimeenpanovaltaa kaikissa asioissa, joita ei ylioppilaskunnan säännöissä tai muissa säädöksissä ole määrätty käsiteltäviksi edustajistossa, ja erityisesti;
- johtaa ylioppilaskunnan toimintaa;
- vastata ylioppilaskunnan hallinnosta ja taloudesta;
- valvoa, että voimassa olevia säädöksiä, sääntöjä ja muita määräyksiä noudatetaan;
- päättää ylioppilaskunnan talouden tai omaisuuden hoitoon liittyvistä asioista;
- valmistella edustajistolle esitys ylioppilaskunnan jäsenmaksusta;
- laatia yhdessä talousjohtokunnan kanssa edustajistolle esitys ylioppilaskunnan talousarvioksi;
- antaa toimintakertomus edustajistolle tiedoksi;
- allekirjoittaa kirjanpitolain mukainen ylioppilaskunnan tilinpäätös ja esitellä se edustajistolle;
- valmistella edustajistolle talousjohtajan ja talousjohtokunnan jäsenten nimitykset;
- valmistella toimivaltansa puitteissa edustajiston kokouksissa esille tulevat asiat;
- toimeenpanna omalta osaltaan edustajiston päätökset;
- toimia toiminnanjohtajan esihenkilönä;
- päättää ylioppilaskunnan nimissä annettavista julkilausumista;
- edustaa ylioppilaskuntaa.
Hallitukseen hakeminen
Haku vuoden 2025 hallituksenmuodostajaksi on auki 7.-20.10. Edustajisto valitsee hallituksenmuodostajan kokouksessaan 29.10.
Haku vuoden 2025 hallituksen jäseneksi on auki 21.10.-3.11. Edustajisto valitsee hallituksen kokouksessaan 21.11.
Haku hallitukseen tapahtuu kerran vuodessa loka-marraskuussa. Hallitukseen voi hakea kuka tahansa AYY:n jäsen. Hallitustehtävät sopivat usein n. 3. vuoden ja sitä vanhemmille tieteen- ja taiteenharjoittajille. Hallitushakijoilta ei odoteta massiivista "Otaniemi-CV:tä", mutta etua on aktiivisuudesta AYY:n piirin yhdistystoiminnassa ja AYY:n toiminnassa (esim. vapaaehtoisena tai edustajistossa).
AYY:llä on käytössä hallituksenmuodostajamalli, jossa edustajisto valitsee hallituksenmuodostajan, joka haastattelee ja muodostaa hallitusesityksen. Edustajisto päättää esityksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Hallituksenmuodostaja toimii muodostamansa hallituksen puheenjohtajana.
Hakeaksesi hallitukseen sinun tulee:
- Kirjoittaa vapaamuotoinen hakemus ja CV. Lähetä hakemuksesi liitteineen osoitteeseen rekrytointi(at)ayy.fi ja [email protected].
- Osallistua hallituksenmuodostajan suunnittelemiin valintaprosessin vaiheisiin (tyypillisesti esimerkiksi hallitushakijapaneeli, ryhmätehtävä ja yksilöhaastattelu).
Hakemukset ovat julkisia ja ne julkaistaan täällä.
Ohjeita hakuun
- Hakemus kannattaa olla useammalla kielellä. Ylioppilaskunnan kielet ovat suomi ja ruotsi, mutta englanti on AYY:llä vakiintunut ja saavutettava viestintäkieli
- Hakemuksen sopiva pituus on 1-2 sivua.
- Voit liittää hakemukseesi kuvan tai kuvia.
- Sisällytä hakemukseen esimerkiksi motivaatio, relevantti kokemus, omat vahvuudet ja työtavat, kiinnostuksen kohteet.
- Osana CV:tä kannattaa olla myös "Otaniemi-CV", eli kokemukset Aalto-yhteisössä ja AYY:n järjestökentällä
- Haastatteluun voi suhtautua ja valmistautua kuten työhaastatteluun.
- Painotus haastattelussa on siinä, millainen persoona olet yksin sekä ryhmässä ja miten toimit erilaisissa tilanteissa, eikä niinkään siinä mitä ansioluettelosi sisältää. Hallitustyön kannalta on olennaista, että hallituksessa toimii eritaustaisia opiskelijoita.
- Keskustele istuvien tai vanhempien hallituslaisten kanssa heidän kokemuksistaan. https://www.ayy.fi/fi/yhteystiedot
- Vanhat hallituslaiset löydät osoitteesta: https://www.ayy.fi/fi/historia/ayyn-menneiden-vuosien-toimijat
- Tutustu ylioppilaskunnan strategiaan, linjapaperiin ja sääntöihin. https://www.ayy.fi/fi/hallinnolliset-asiakirjat/strategia-ja-linjapaperit
- Tutustu Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen työjärjestykseen.
- Tutustu ensi vuoden toimintasuunnitelmaan, kun se on hyväksytty edustajistolla.