Styrelsen
Styrelsens verksamhet
En styrelsepost är ett ettårigt förtroendeuppdrag. Till styrelsens uppgifter hör att leda studentkåren, fatta beslut om studentkårens uttalanden, verkställa delegationens beslut och representera studentkåren gentemot universitetet och andra intressentgrupper. Under året deltar styrelsemedlemmarna i praktiken på heltid i skötseln av gemensamma ärenden. Styrelsen sammanträder flera gånger i veckan för att diskutera och fatta beslut om studentkårens riktlinjer. Styrelsemedlemmarnas kontaktuppgifter finns på webbsidan Kontaktuppgifter.
Styrelsen är ansvarig inför delegationen för all sin verksamhet. Varje styrelsemedlem ansvarar för verksamheten i en eller flera sektorer.
Styrelsen år 2024:
Fanni Mattsson, ENG - ordförande
Mantė Žygelytė, ARTS - vice ordförande
Tessa Lehmussaari, ARTS
Olli Tunkelo, CHEM
Saku Turkulainen, CHEM
Veeti Kahilainen, ELEC
Joona Lipponen, ENG
Leevi Koistinen, ENG
Wilma Branders, ENG
Calle Schauman, SCI
Styrelsearbetet består huvudsakligen av möten och förberedelser. Styrelsen sammanträder tillsammans en gång i veckan varutöver veckan består av ca. 8 timmar gemensamma beredningsdiskussioner. Dessutom kan det ordnas möten med t.ex. den egna sektorn, universitetets ledning, volontärer och externa intressentgrupper. Ett påverkansfullt och effektivt sammanträdande kräver förberedelser som största delen av arbetet består av.
Styrelseåret takteras av de månatliga delegationsmötena där till exempel aktuella ärenden vid kontoret behandlas samt studentkårens större linjedragningar.
Representations- och påverkansuppgifterna utgör en stor del av styrelsens arbete. Presentation av studentkåren, representation och att driva studentkårens intressen på till exempel årsfester, på studentpåverkansseminarier och på Finlands studentkårers förbunds (FSF) möten är en central del av styrelseansvaret.
Exempelvecka:
Må
Ti
On
To
Fr
- Mötesarvode ca. 1000€/mån. Arvodet möjliggör ett styrelsearbete på heltid.
- En allmän godtagbar orsak för att förlänga studietiden. Avsikten är inte att styrelsemedlemmarna ska studera på heltid.
- Boendetiden i AUS bostad minskar inte under styrelseåret.
- Du får arbetserfarenhet av till exempel ledning, förhandlingar och påverkan
Representationsutfärder till till exempel seminarier och årsfester
Styrelsemedlemmarna ansvarar för en egen sektor, dvs. ”portfölj”. Det finns två sidor av sektorarbetet: å andra sidan representerar styrelsemedlemmen styrelsen i sektorns team och å andra sidan sektorteamet i styrelsen. Portföljsammansättningen varierar årligen och finslipas kontinuerligt utifrån styrelsemedlemmarnas intressen och planer. Nedan finns typiska exempel.
Påverkan och kommunikation
Utbildningspolitik
Bevakar och befrämjar studenternas rättigheter i universitetsvärlden. Påverkansarbete utförs både i universitetets ledningsgrupper och på nationell nivå.
Socialpolitik
Studenternas välbefinnande, hälsa, motion och försörjning. Utför påverkansarbete och ansvarar för samarbetet med bland annat UniSport, SHVS och Studerandes Idrottsförbund.
Likabehandling
Befrämjar ärenden gällande jämlikhet och likvärdighet vid AUS och Aalto-universitetet. Samarbetet med Aalto-universitetet genom måndasmöten och jämlikhets-, mångfalds- och delaktighetskommittén (EDI).
Internationalitet
Befrämjar internationella studerandens ärenden och internationalitet vid AUS och mer omfattande vid Aalto-universitetet.
Hållbar utveckling
Utvecklandet av ekologisk hållbarhet internt och i samarbete med universitetet.
Kommunikation
Begrundande av riktlinjerna för AUS kommunikation och att ge idéer för kommunikationen. Eventuellt planering och publicering av småskalig kommunikation.
Gemenskapen och kultur
Volontärer
Att se till att volontärerna orkar och att försäkra nödvändiga resurser för att ha uppgifterna. Fungerar som länk mellan volontärerna och kontoret.
Föreningar
Reagerande på föreningssektorns epost, utarbetandet av föreningsreglementet, utarbetandet av verksamhetsbidrag och genomgång av ansökningar.
Rådet
Ordförandeskap för kommittén som samlar ämnesföreningsordföranden, möten med universitetets provost tillsammans med kommittén och verksamhet med Tammerfors Syndikat.
Alumn
Behandling av alumnkommittén med styrelsen. Fungerar som länk mellan styrelsen och alumnkommittén.
Företagsrelationer
Utveckling och upprätthållandet av studentkårens företagsrelationsverksamhet tillsammans med företagsrelationskoordinatorn. Kommunikation med samarbetspartners och reagerande på samarbetsförfrågningar.
Nya studenter
Ordnar, planerar och utvecklar introduktionen för nya studenter och tutorutbildningarna. Nära samarbete och fungerar som ordförande för kommittén som ansvarar för nya studenter.
Fastigheten och ekonomin
Lokaler/tjänster
Utveckling och förvaltning av AUS hyreslokaler. Utgör en del av serviceteamet, samarbete med gemenskaps- och fastighetsteamet.
Campus/studerandecentret
Campusansvariga fungerar som kontaktperson och påverkare gentemot Aalto-universitetets fastighetsbolag ACRE.
Ekonomi
Arbete tillsammans med ekonomichefen. Möjlighet att delta i inressentgruppsmöten om studentkårens ekonomi och egendom. Deltagande i kontorets interna fastighetsledningsgrupp (i allmänhet som ordförande).
Boende
Bostadspåverkan, HOAS-samarbete, strategier för boendeutveckling.
Styrelsens arbetsordning -dokumentet säger följande om styrelsens uppgifter:
Styrelsens uppgift är att utöva beslutsmakten, förvaltningsmakten och den verkställande makten i studentkåren i alla ärenden som inte enligt studentkårens stadgar eller andra regler måste behandlas av delegationen. Det här gäller speciellt uppgifterna att:
- leda studentkårens verksamhet
- svara för studentkårens förvaltning och ekonomi;
- övervaka att gällande stadgar, regler och andra bestämmelser följs;
- besluta om ärenden som har att göra med skötseln av studentkårens ekonomi eller egendom;
- bereda ett förslag om studentkårsavgiften för delegationen;
- tillsammans med ekonomiutskottet göra upp studentkårens budgetförslag för delegationen;
- ge verksamhetsberättelsen till delegationens kännedom;
- skriva under studentkårens bokslut enligt bokföringslagen och presentera det för delegationen;
- bereda utnämningarna av ekonomichefen och ekonomiutskottets medlemmar för delegationen;
- inom ramen för sina befogenheter bereda ärendena som kommer upp på delegationens möten;
- för egen del verkställa delegationens beslut;
- fungera som verksamhetsledarens chef;
- besluta om uttalanden i studentkårens namn;
- representera studentkåren.
Att söka till styrelsen
Ansökningen till platsen som styrelsebildare för år 2025 pågår 7-20.10. Delegationen väljer styrelsebildare på sitt möte 29.10.
Ansökningen till platsen som styrelsemedlem år 2025 pågår 21.10-3.11. Delegationen väljer styrelse på sitt möte 21.11.
Ansökningen till styrelsen sker en gång om året i oktober-november. Vem som helst som är medlem i studentkåren kan söka till styrelsen. Styrelseuppgifterna lämpar sig för vetenskaps- och konstidkare som studerar för tredje året eller äldre. Av dem som söker till styrelsen förväntas inte ett massivt ”Otnäs-CV” men aktivitet inom AUS föreningsverksamhet och erfarenhet av AUS verksamhet (till exempel volontär eller inom delegationen) är till fördel.
AUS använder en styrelsebildarmodell där delegationen väljer styrelsebildare som intevjuar och upprättar styrelseförslaget. Delegationen beslutar om att godkänna eller förkasta förslaget. Styrelsebildaren fungerar som ordförande för styrelsen som hen bildat.
För att söka till styrelsen ska du:
- Skriva en fritt formulerad ansökan och CV. Skicka din ansökan med bilagor till adressen rekrytointi(at)ayy.fi och [email protected].
- Delta i de valprocesser som styrelsebildaren planerat (i allmänhet till exempel styrelsesökandepanel, gruppuppgift och individuell intervju).
Ansökningarna är offentliga och publiceras här.
Anvisningar för att söka
- Det lönar sig att skriva ansökningen på flera språk. Studentkårens språk är finska och svenska, men engelska är ett vederataget och tillgängligt kommunikationsspråk på AUS.
- Lämplig längd för ansökan är 1-2 sidor.
- Du kan bifoga en bild eller flera bilder till din ansökan.
- Inkludera till exempel motivation, relevant erfarenhet, egna styrkor och arbetssätt, intresseområden i din ansökan.
- Det lönar sig att inkludera ett ”Otnäs CV” i ditt CV, dvs. erfarenhet av Aaltogemenskapen och av AUS föreningsfält.
- Du kan förhålla dig till intervjun och förbereda dig som för en arbetsintervju.
- I intervjun betonas dock mer hurdan person du är ensam och i grupp och hur du agerar i olika situationer än vad din meritförteckning innehåller. Beträffande styrelsearbetet är det väsentligt att studenter med olika bakgrunder verkar i styrelsen.
- Diskutera med sittande eller tidigare styrelsemedlemmar om deras erfarenheter. Kontaktuppgifter
- Du hittar tidigare styrelsemedlemmar på adressen: AUS funktionärer under tidigare år | Aalto-universitetes studentkår (ayy.fi)
- Bekanta dig med studentkårens strategi, linjepapper och strategier Strategier och policydokument | Aalto-universitetes studentkår (ayy.fi)
- Bekanta dig med arbetsordningen för Aalto-universitetets studentkårs styrelse
- Bekanta dig med nästa års verksamhetsplan när den godkänts av delegationen.