Kestävä AYY
Ekologisesti kestävä ja oikeudenmukainen ylioppilaskunta luo puitteet maailman parhaalle opiskelijan elämälle myös tulevaisuudessa.
AYY on mukana Katoava luonto -tutkimushankkeessa, jossa selvitetään pienen mittakaavan ratkaisuja luonnon monimuotoisuuskatoon ja etsitään uusia keinoja luontokadon hyvittämiseksi kansalaistasolla. Osana tutkimushanketta AYY:n neljä Otaniemessä sijaitsevaa, 40-70 m2 kokoista piha-aluetta on tarkoitus muuttaa nurmista kukkaniityiksi vuosina 2020-2023. Näiden kolmen vuoden aikana Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto sekä Ilmatieteen laitos suorittavat alueilla lajikartoituksia sekä kasvihuonekaasujen mittausta.
Katoava luonto -tutkimushankkeen Otaniemen kokeilun tavoitteena on, että niittyjen myötä kasvilajien ja siten myös esimerkiksi pölyttäjien määrä tutkimusalueilla lisääntyy. Globaalisti niiden määrä on vähentynyt uhkaavasti: kasveja pölyttävistä eläinlajeista yhä useampi on sukupuuton partaalla. Tällä on vakavia vaikutuksia ruoantuotantoon, sillä yli kolme neljäsosaa maapallon tärkeimmistä ruokakasveista on osittain riippuvaisia eläinpölytyksestä. Pölyttäjistä riippuvaisia lajeja ovat esimerkiksi marjat, hedelmät ja monet vihannekset. Pölyttäjien elinympäristöjen turvaamisella voidaan vaikuttaa pölyttäjälajien menestykseen, ja samalla voidaan luoda asukkaille monimuotoisempia pihaympäristöjä.
Jyväskylän yliopiston vetämä Katoava luonto -hanke etsii yhdessä ratkaisuja luonnon monimuotoisuuden hupenemiseen osallisuutta kehittämällä. Hankkeen tarkoituksena on lisätä tietämystä ekologisesta kompensaatiosta, jolla tarkoitetaan luontoarvojen palauttamista ja esimerkiksi ekosysteemien ennallistamista monimuotoisuudeltaan heikentyneillä luontoalueilla. Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen taas on keskeinen hyvinvointimme tekijä: biodiversiteetti ja sen ekosysteemipalveluiksi kutsutut hyödyt tuottavat meille ruokaa ja lääkkeitä, hillitsevät ilmastonmuutosta ja suojaavat luonnonmullistuksilta ja elinympäristöjen muutoksilta.
Hankkeeseen pääsee mukaan esimerkiksi osallistumalla talkoisiin 26.-27.9. tai seuraamalla projektin nettisivua ja sosiaalisen median sivuja Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.
Ekologisesti kestävä ja oikeudenmukainen ylioppilaskunta luo puitteet maailman parhaalle opiskelijan elämälle myös tulevaisuudessa.