Kiinasta oppia Aalto-yhteisöön

Aalto-yliopiston nykyinen ja edellinen hallitus vierailivat toukokuun alkupuolella Kiinassa ja Etelä-Koreassa tutustumassa paikalliseen opiskelijatoimintaan. Tässä blogitekstissä hallituksen jäsenet kertovat, mitä kaikkea matkasta jäi käteen.
AYY:n delegaatio Pekingissä
AYY:n delegaatio Pekingissä

AYY:n Kiinan-vierailun ensimmäinen viikko kului suurimmalta osalta Shanghaissa (Opiskelijakeskus-delegaatiomme vietti tämän viikon Etelä-Koreassa, lue blogipostaus sieltä ja jälkimmäinen viikko Pekingissä Tsinghuan yliopiston ylioppilaskunnan vieraina.

Oppimismatkan tarkoitus oli laajentaa matkaajien ja sitä kautta ylioppilaskunnan ymmärrystä yliopisto- ja ylioppilaskentästä Suomen rajojen ulkopuolella. Kiina tarjosi tähän loistavat puitteet erilaisuutensa vuoksi.

Yksi matkan tärkeimmistä opeista on, että huolimatta Kiinan ja Suomen välisistä eroista molemmissa painitaan samantyyppisten ongelmien kanssa. Hyviä esimerkkejä ovat kansainvälisten opiskelijoiden integroiminen paikalliseen opiskelijayhteisöön ja hyvien keskustelusuhteiden ylläpitäminen yliopiston kanssa.

Kiinalaisten ja suomalaisten näkökulmat ja ratkaisut kuitenkin poikkeavat huomattavasti toisistaan. Niinpä "sharing best practices" ja "benchmarkkaus" onnistuivat hyvin. Ajattelutavan laajentaminen ja erilaisiin ratkaisuihin tutustuminen tuovat piristystä ja uusia näkökulmia AYY:n toimintaan tulevaisuudessa. 

Samalla delegaatiomme kehitti taitojaan globaalissa ilmapiirissä toimimisessa – tai toisin sanottuna oppi ottamaan huomioon kulttuurieroja ja käyttämään vierasta kieltä sekä asiapainotteisissa että kevyemmissä keskusteluissa.

Kansainvälistyminen on todella tärkeä taito nykypäivän maailmassa. Oppimamme auttaa meitä toimimaan paremmin myös yhä kansainvälisemmässä ylioppilaskunnassamme ja välittyy sitä kautta muille Aalto-yhteisön toimijoille. 

Kiinalaisiin isäntiimme, Tsinghuan yliopiston henkilökuntaan ja poliittisiin päättäjiin saimme tutustua monenlaisissa tilaisuuksissa. Pääsimme myös tutustumaan yrityksiin ja kulttuurillisesti arvokkaisiin kohteisiin.

Erityisen kiinnostava talouskeskus Kiinassa on Shanghai, jossa kävimme etusijassa tutkimassa suomalaisen mahdollisuuksia Kiinassa ja saamassa myös suomalaista näkökulmaa Kiinaan ja sen toimintaympäristöön.

Sekä matkaamme Kiinaan että kiinalaisten vastavuoroista matkaa Eurooppaan pyritään rahoittamaan pääosin ulkoisin tuin, rahastojen ja yritysyhteistyön turvin. Matkan tavoitteet liittyvätkin monella tapaa yrityselämään.

Kiina on suomalaisille ja muille länsimaisille yrityksille todella mielenkiintoinen liiketoiminnan kohde eli myös Aalto-yliopiston opiskelijoille mahdollinen tulevaisuuden työpaikan sijainti. Niinpä AYY:n, aaltolaisten ja Aallon positiivinen esilletuonti Kiinan parhaan yliopiston piireissä on tärkeää.

Toivomme, että yhteistyö on tulevaisuudessa juuri sen pienen, tarpeellisen etulyöntiaseman tuoja, jolla me kaikki saamme paremman mahdollisuuden menestyä yhdessä maailman suurimpiin talouksiin lukeutuvista maista.

Yleinen länsimainen kiinnostus Kiinaan myös avaa ylioppilaskunnalle uusia ovia yritysyhteistyön parissa ja mahdollistaa tärkeitä ja opettavaisia tapaamisia vaikuttajien kanssa niin Suomessa, Euroopassa kuin Kiinassakin. Tapaamiset puolestaan synnyttävät uusia mahdollisuuksia ylioppilaskuntamme vaikuttamistyöhön.

Lakkiedustus Kiinan muurilla
Lakkiedustus Kiinan muurilla

Jokaiseen vierailuun liittyy totta kai vastavierailu. Odotamme jo innolla, että saamme myöhemmin tänä kesänä toivottaa Kiinan-vieraat tervetulleiksi tutustumaan eurooppalaiseen korkeakoulutukseen ja AYY:n toimintaan!

Mikael Liimatainen
AYY:n hallituksen jäsen (kansainvälisyys)

Julius Luukkanen
AYY:n hallituksen jäsen (taiteellinen toiminta, brändi, viestintä, arkisto ja museo)

Tekstin editointi Siiri Liitiä
Kuvat: Suvi Vendelin, Emma Savela
Julkaistu AYY:n blogissa 11.6.2018

Facebook-päivitykset:

AYY:n hallitus vieraili toukokuussa Kiinassa perehtymässä paikalliseen yliopistomaailmaan ja liike-elämän mahdollisuuksiin.

Lue AYY:n blogista, mitä kaikkea hallitus matkallaan oppi ja miten Kiinan-kokemukset muovaavat ylioppilaskunnan toimintaa Suomessa!

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Tempaus - Kaikkien käsien jälki
Ajankohtaista Julkaistu:

Tempauksen ilmoittautuminen alkaa 9.9.

Tempaus 2024 - Kaikkien käsien jälki tapahtuu tämän vuoden lokakuussa. Tempaajien ilmoittautuminen aukeaa 9.9.
vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Tempaus, yhteisöllisyyden valjastus vaikutustyöhön

Tänä syksynä Aalto-yliopiston ylioppilaskunta järjestää vuosien tauon jälkeen Tempauksen. Kaikkien käsien jälki -Tempaus järjestetään Jämeräpartaisen insinöörin satavuotisjuhlavuonna. Juuso Määttä sukeltaa blogitekstissään Tempauksen historiaan.
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi äänestän EU-vaaleissa?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Mantė Žygelytė kirjoitti blogiin siitä, miksi hän aikoo äänestää europarlamenttivaaleissa
Wilma Branders, ei hymyile
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Mielenterveysviikkoa vietetään opiskelijoiden mielenterveyskriisin varjossa

Tällä viikolla vietetään jälleen opiskelijoiden mielenterveysviikkoa, jonka tavoitteena on tuoda esiin hälyttävää mielenterveystilannetta sekä rakentaa mielenterveysystävällisempää opiskelukulttuuria korkeakouluyhteisöihin.