Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan vuosi 2019
Vuonna 2019 Aalto-yliopiston ylioppilaskunnassa muun muassa rakennettiin Aalto-yhteisöä, rekrytoitiin AYY:lle uusi johto ja kahdet valtakunnalliset vaalit. Hallituksen puheenjohtaja Tapio Hautamäki ja toiminnanjohtaja Elina Nieminen kertovat vuoden kohokohdista. Yhteisörakenneprojektin suunnitelma hyväksyttiin edustajistossa keväällä.
Yhteisörakenneprojektin tavoitteena on, että AYY:n ja Aalto-yhteisön rakenteet tukevat eri alojen ja opiskelijakulttuurien välistä yhteistyötä. ”Projekti on ollut jo tähän asti vaativa ja suunnitelman käytännön toteutus tulee viemään paljon aikaa. Suunnitelman maaliin saaminen on kuitenkin iso etappi. Haluamme, että kaikki aaltolaiset voivat kokea itsensä aaltolaisiksi ja Otaniemen omaksi kampuksekseen ”, kuvailee toiminnanjohtaja Elina Nieminen.
AYY allekirjoitti COP25-ilmastokokouksen vaatimuskirjeen, jossa korkeakoulut ja korkeakouluverkostot ympäri maailmaa julistavat ilmastohätätilan. AYY on myös itse alkanut mitata hiilijalanjälkeään ja osallistunut aktiivisesti ilmastonmuutokseen liittyvään keskusteluun. AYY sitoutui YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja muutti opiskelija-asuntotoimintaansa ympäristöystävällisemmäksi.
AYY:lle rekrytoitiin keväällä sekä uusi toiminnanjohtaja että talousjohtaja, jotka johtavat organisaatiota yhdessä hallituksen kanssa. Uusi johto on suuri muutos niin toimiston sisällä kuin organisaatiolle kokonaisuutena. Kokonaan uutena tehtävänä taloon tuli myös kiinteistöyksikön päällikkö vastaamaan AYY:n kiinteistötoiminnasta. ”On mahtavaa, että saimme kiinteistöyksikön päällikön rekrytoinnin myötä kiinteistötoimintaamme uusia näkökulmia. Uskon, että meillä on nyt paremmat lähtökohdat tarjota kohtuuhintaisia opiskelija-asuntoja ja monipuolisia vapaa-ajan tiloja”, toteaa Hautamäki.
Vaalikevät oli suuri mahdollisuus saada opiskelijoiden ääntä kuuluviin eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa. Hallitus soitti läpi eduskuntavaaliehdokkaita ja heitä tavoitettiinkin hyvin kaikista puolueista. AYY sai vaikuttamistavoitteensa läpi hallitusohjelmaan. Hallituskauden aikana EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden oleskelulupaprosesseja sujuvoitetaan niin, että oleskelulupa voidaan myöntää koko tutkinnon suorittamisen ajaksi ja valmistumisen jälkeen sitä pidennetään kahteen vuoteen.
Opiskelijakeskusprojektia edistettiin koko vuosi. Sen tavoitteena on luoda kohtaamisia, rakentaa Aalto-yhteisöä ja tuoda yhteisöä lähemmäs toisiaan. Opiskelijakeskus on puhuttanut paljon niin AYY:n edustajistossa kuin yhteistyökumppaneiden tahoilla. ”Suuri ja merkityksellinen projekti aiheuttaa paljon keskusteltavaa ja asiat on syytä käydä läpi tarkkaan. Nyt kuitenkin olemme yhdessä päässeet eteenpäin ja projekti etenee hyvää vauhtia. Yhteiseltä maaperältä on hyvä ponnistaa”, toteaa Hautamäki.
Vuosi 2019 aloitti myös AYY:n 10. toimintavuoden. Juhlavuoden aloituksessa iloteltiin huvipuistolaitteilla. Juhlavuosi jatkuu tänä vuonna ja huipentuu keväällä AYY10-vuosijuhlaan. Juhlavuonna AYY haluaa tukea syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten koulunkäyntiä ja harrastamista tukemalla Pelastakaa Lapset ry:n kampanjaa. Voit osallistua kampanjaan ottamalla käyttöön All to X -sovelluksen (https://alltox.ayy.fi).
Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan yhdeksäs toimintavuosi tiivistyykin henkilövaihdoksiin, pitkäaikaisten projektien eteenpäin viemiseen ja ilmastotekoihin. "Vuonna 2020 panostetaan erityisesti myös AYY:n saavutettavuuteen kansainvälisille opiskelijoille, mikä liittyy vahvasti siihen, että kaikki Aalto-yhteisön jäsenet voivat kokea itsensä aaltolaisiksi. Edistämme myös asumisen ja tilojemme mielekkyyttä: lisäämme tilojen yhteisöllisyyttä sekä tulevaisuudessa tulemme rakentamaan uusia kiinteistöjä vastuullisesti”, kertoo vuoden 2020 hallituksen puheenjohtaja Olli Kesseli.