Nyckeltal för hållbar utveckling
En hållbar studentkår skapar förutsättningar för världens bästa studentliv även i fortsättningen. AUS mål är att vara en modig och ansvarfull gemenskap i ett samhälle där naturens mångfald och global rättvisa är egenvärden. AUS verkningar för hållbar utveckling gäller studentkårens centrala funktioner: studiepåverkan, byggandet av Aaltogemenskapen och boendeutveckling.
Målen följs upp och utvärderas årligen från och med år 2020 med hjälp av rapporteringen av hållbar utveckling. Läs mer nedan!
Räkningsprinciper för talen
Även om AUS använder kolavtrycket som en central mätare för miljöverkningarna är det bra att komma ihåg att minimeringen av växthusutsläppen inte direkt gör verksamheten ekologiskt hållbar eller oskadlig för miljön. Kolavtrycket säger nödvändigtvis inte något om organisationens inverkan på t.ex. naturens mångfald eller markanvändning. Som ett konkret tal hjälper det ändå att uppfatta organisationens skala för miljöverkan och är en fungerande mätare speciellt för uppskattningen av klimatverkningarna.
I kolavtrycksuppskattningen ha såväl direkta som indirekta utsläpp beaktat i mån av möjlighet. Största delen av AUS utsläpp är indirekta utsläpp såsom utsläpp från inköpsenergi och anskaffningar. Beräkningen och uppskattningen av kolavtrycket har gjorts som ett internt sakkunnigarbete. Hiilifiksu-räknaren användes för att verifiera kolavtrycket för år 2019 som är ett kolavtrycksverktyg som utvecklats för organisationer av Helsingfors universitet och Sitra. Beräkningsprinciperna är från aktuella källor såsom Finlands miljöcentral.
Energiförbrukningsuppgifterna är från de årliga fastighetsrapporterna.