Världens hållbaraste studentliv? 

Enligt AUS strategi strävar studentkåren efter kolneutralitet fram till år 2030 men räcker enbart strävan efter kolneutralitet? Verksamhetens hållbarhet kan inte utvärderas med endast en mätare.
Sampo Sainio

AUS är en organisation bland studentkårerna med speciell kvalitet eftersom vi bygger och äger själva bostäder i stor utsträckning. Dessutom bildar Teknologbyn med sina öppna gårdar en betydande del av campusets närnatur. Bland bostadsobjekten finns både äldre och ny produktion vilket orsakar utmaningar för utvecklandet av bostadsbasen. Speciellt beträffande äldre objekt måste man ständigt balansera mellan moderna metoder och byggnadshistoriska värderingar, vilket ibland är frustrerande. 

År 2019 uppskattade AUS för första gången sitt kolavtryck och på basis av utredningen framgick att 97,8 procent av studentkårens utsläpp kommer från fastigheternas inköpsenergi. Till följd av observationen övergicks till förnybar el och värme i alla fastigheter. Till följd av övergången rasade de beräkningsmässiga koldioxidutsläppen för våra fastigheter, vilket är utmärkt. Trots det är vägen lång mot en äkta kolneutral studentkår. 

Utvecklandet av fastighetsbasen är en del av AUS fortlöpande verksamhet. På våren 2022 förbättrades byggnadsautomationen på Atlantgatan och Trumslagaregatan, och följden var att fastigheternas värmeförbrukning minskade med 15 procent jämfört med föregående år. Vattenbesparingsmöbler togs i bruk redan för tio år sedan i alla bostadsobjekt och campusmiljön utvecklas som bäst med ett ängsprojekt på fyra olika ställen.  Mångsidiga projekt är viktiga och som bäst förbättrar de trivseln i boendemiljön. Det är viktigt att komma ihåg att ett hållbart livssätt inte enbart kan mätas som koldioxidutsläpp utan tillexempel bör naturens mångfald och en hållbar användning av resurser beaktas när verksamheten utvecklas. 

Den här våren inledde studentkåren ett utredningsarbete i samarbete med Green Building Partners (GBP) vars syfte är att hjälpa till att skapa en allt bredare bild av våra utvecklingsobjekt ur hållbar utveckling-perspektiv på lång sikt. I diskussionerna med GBP har speciellt olika möjligheter till att öka den lokala energiproduktionen i våra fastigheter lyfts fram. I praktiken skulle det innebära solpaneler och olika värmepumpsystem. 

Studentkåren bör även i fortsättningen ambitiöst befrämja sina medlemmars vilja och delta allt aktivare i skapandet av hållbarare praxis. AUS resurser är ändå begränsade så det är även fråga om pengar. Användningen av knappa resurser styrs till slut av gemenskapens fråga om värderingar. Gällande de här frågorna måste medlemmarna- i sista hand delegationen- besluta om vad studentkåren bör prioritera i sin fastighetsverksamhet samt kräva information som stöd för sitt beslut. Förverkligandet av målen måste följas alltmer och vid behov måste de granskas på nytt. Studentkåren måste lösa in sitt samhällsansvar med gärningar och använda kompensation som sista metod. Byggandet av världens bästa studentliv kan inte ske på bekostnad av kommande studentgenerationer. 

Sampo Sainio 

Styrelsemedlem: Fastigheter, boende, campus, hållbar utveckling

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Wilma hymyilee
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Verksamhetsprinciperna för ekologisk hållbarhet uppdaterades – AUS övergår till växtbaserat

Aalto-universitetets studentkår (AUS) har uppdaterat sina verksamhetsprinciper för ekologisk hållbarhet, som stöder AUS dagliga verksamhet. Det nya dokumentet styr AUS att servera växtbaserad mat och dryck vid sina evenemang. Dessutom minimeras också andelen matsvinn och 30 procent av kostnaden för resor med båt eller flyg kommer att doneras till miljöverksamhet.
Hallituksen jäsen Mante hymyilee
Ajankohtaista Publicerat:

AUS befrämjar jämlikhet och likabehandling i sin verksamhet - delegationen godkände den nya likabehandlingsplanen

Aalto-universitetets studentkårs nya likabehandlingsplan godkändes på delegationsmötet 21.11.2024. Likabehandlingsplanen styr AUS mot tillgängligare och mer inkluderande sätt med vilka studenterna kan delta i AUS evenemang och verksamhet.
Kaverit
Ajankohtaista Publicerat:

Goda nyheter till dem som bor tillsammans: Så här kan du få eget bostadsbidrag i Kompisbostad!

Ett solidariskt hyresavtal kan inverka på bostadsbidraget, då endast ett bostadsbidrag beviljas till hushållet. Bostadsbidragets storlek baserar sig på båda invånarnas inkomster. De som bor i kompisbostad har ändå möjlighet att få separata bostadsbidrag om FPA behandlar dem som separata hushåll. Det här föutsätter att personerna som har ett solidariskt hyresavtal gör upp ett ömsesidigt besittningsavtal för bostaden och lämnar in den som bilaga till bostadsbidragsansökan. Besittningsavtalet upprättas av hyresgästerna.
Otakaari15
Ajankohtaista Publicerat:

Entreprenadsavtalet för studentbostadsprojektet på Otsvängen 15 har undertecknats

Aalto-universitetets studentkår och Varte Oy har undertecknat avtalet om att bygga studentbostadsprojektet i Otnäs i Esbo. Projektet genomförs på Otnäs campusområde på adressen Otsvängen 15 på tomten som angränsar till Martti Levóns park. Objektet består av 153 studentbostäder i en bostadsbyggnad med 3 trapphus och 4-6 våningar. Bostadsbyggnadens lägenhetsyta är sammanlagt 4 465 m2. Byggnadsarbetet inleds vid Otsvängen i februari 2025 och bostadsobjektet blir färdigt i augusti 2026.