Mitä minä voin tehdä ylioppilaskunnassa?
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta toimii suurelta osin vapaaehtoisvoimin. Vapaaehtoisten työpanoksen avulla ylioppilaskunta pystyy tarjoamaan jäsenilleen tapahtumia ja valvomaan heidän etujaan parhaalla mahdollisella tavalla
Mukaan voi halutessaan tulla monin tavoin: jotkut ovat vuodesta toiseen mukana AYY:n alaisuudessa toimivissa jaostoissa, jotkut osallistuvat kerran jonkin tapahtuman järjestämiseen, jotkut asettuvat ehdolle AYY:n edustajistovaaleissa. Ylioppilaskunnan toimintaan voi osallistua vähän kerrallaan tai siitä voi saada itselleen jopa ammatin.
Tutustu alla mahdollisuuksiin ja katso, olisiko jokin tapa osallistua sinulle sopiva!
Tapahtumat
Ylioppilaskunnan toimintaan voi helpoimmillaan osallistua käymällä sen järjestämissä tapahtumissa –se käy kätevästi, sillä Aalto-yhteisössä tapahtuu koko ajan! Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan ja sen jaostojen järjestämät tapahtumat ovat avoimia kaikille aaltolaisille, ja suureen osaan niistä voi osallistua maksutta.
Vuosittain Otaniemessä muun muassa julistetaan wappurieha, luovutetaan Kukanpäivän viesti ajankohtaiselle vaikuttajalle, vietetään Teekkariperinneviikkoa ja yritetään selvitä zombi-invaasiosta Humans vs Zombies -pelissä. Tapahtumakalenteriin kuuluu myös useita opiskelijabileitä ja totta kai toukokuiset vuosijuhlat, joille kaikki AYY:n jäsenet toivotaan tervetulleiksi juhlistamaan ylioppilaskuntaa.
AYY:n lisäksi Aalto-yhteisössä toimivat yhdistykset järjestävät jatkuvasti monenlaisia tapahtumia sekä omille jäsenilleen että koko Aalto-yhteisölle.
Voit selata Aalto-yhteisön tulevia tapahtumia helposti AYY:n tapahtumakalenterista.
Vapaaehtoistyö ja jaostot
Jaostot
AYY:n vapaaehtoistoiminnan sydän ovat ylioppilaskunnan yhteydessä toimivat jaostot: Aalto-yhteisöjaosto Aava, Kampusjaosto, Museojaosto, Teekkarijaosto ja EduJory. Kaikissa jaostoissa on lukuisia vapaaehtoistehtäviä, joissa voi soveltaa ja kehittää omia taitojaan.
Jaostot muun muassa tuottavat suurimman osan ylioppilaskunnan kulttuuri- ja liikuntatapahtumista, osallistuvat viestintään ja tapahtumamarkkinointiin ja toimivat yrityssuhdesektorilla myyntitehtävissä. Kovan työn vastineeksi jaostolaiset vaikuttavat suoraan siihen, mitä ylioppilaskunta tekee ja miltä sen toiminta näyttää Aalto-yhteisössä ja sen ulkopuolella. Huhun mukaan jaostoissa on myös hauskaa olla mukana ja niiden kautta on helppoa löytää uusia ystäviä…
Jaostoihin haetaan uusia vapaaehtoisia aina syksyisin. Poikkeuksen muodostaa Polyteekkarimuseota ylläpitävä Museojaosto, jonka toimintaan voi hakea mukaan missä vaiheessa vuotta tahansa.
Muu vapaaehtoistyö
Vapaaehtoistyötä voi AYY:lla tehdä muutenkin kuin jaoston jäsenenä. Vuosittain vapaaehtoisia tarvitaan avuksi esimerkiksi järjestämään erilaisia tapahtumia, ja tarvetta voi olla hyvin monenlaisille taidoille graafisesta suunnittelusta järjestyksenvalvontaan.
Seuraa AYY:n viikkokirjettä ja sosiaalisen median kanavia, niin saat tietää, kun uusia vapaaehtoisia haetaan!
Vapaaehtoiset
Vapaaehtoispestejä löytyy niin tapahtumajärjestämisestä kampuksen kehittämiseen ja opiskelijaedunvalvontaan, unohtamatta tietenkään hallitusta ja edustajistoa.
Yhdistystoiminta
Aallossa toimii yli 200 opiskelijayhdistystä, jotka järjestävät aaltolaisille monenlaisia tapahtumia ja muuta toimintaa. Yhdistykset eivät toimi AYY:n alaisuudessa, mutta ne tekevät läheistä yhteistyötä ylioppilaskunnan kanssa.
Monelle yhdistystoiminta tulee tutuksi oman ainejärjestön tai killan kautta, mutta AYY:n yhdistyslistalla on mukana myös monia esimerkiksi erilaisiin harrastuksiin ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen keskittyviä yhdistyksiä. Yhdistykset toimivat vapaaehtoisvoimin, joten tarjolla on monenlaisia mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa.
Tutustu yhdistyksiin yhdistyslistauksen kautta.
Yhdistyslistaus
Tänne on listattu kaikki AYY:n piirissä toimivat yhdistykset.
Opiskelijavaikuttaminen
Edustajisto ja hallitus
Ehdottomasti helpoin tapa vaikuttaa ylioppilaskunnan asioihin on äänestää AYY:n edustajistovaaleissa! Edustajisto käyttää ylioppilaskunnan ylintä päätösvaltaa. Edustajiston toimikausi on kaksivuotinen eli joka toinen vuosi kaikilla ylioppilaskunnan jäsenillä on mahdollisuus sekä äänestää että asettua ehdolle edustajistoon.
AYY:n hallinto- ja toimeenpanovaltaa käyttää edustajiston valitsema kymmenhenkinen hallitus, joka myös luotsaa ylioppilaskunnan päivittäistä toimintaa ja edustaa ylioppilaskuntaa ulospäin. Hallitus vaihtuu vuosittain, ja mukaan voi hakea kuka tahansa ylioppilaskunnan jäsen, joka on valmis ottamaan kaikkien aaltolaisten asian omakseen.
Edustajisto
Edustajisto edustaa kaikkia ylioppilaskunnan jäseniä ja käyttää AYY:n ylintä päätösvaltaa.
Koulutuspolitiikka
Ylioppilaskunnan kautta voi vaikuttaa Aallon opetukseen monella tavalla.
AYY:n järjestämiin opintoneuvoston kokouksiin ovat tervetulleita osallistumaan kaikki opiskelijoiden edunvalvonnasta kiinnostuneet opiskelijat. Kokousten ajankohdista saa parhaiten tietoa AYY:n edunvalvonnan Facebook-ryhmästä ja Telegram-kanavalta. Opintoneuvostoon kuuluvat ainejärjestöjen ja kiltojen opintovastaavat, joten myös yhdistystoiminnan kautta pääsee vaikuttamaan Aallon koulutuspolitiikkaan.
Laajimmin Aallon koulutukseen voi vaikuttaa ryhtymällä hallinnon opiskelijaedustajaksi. Yliopistolaki edellyttää, että yliopiston hallinnossa on oltava opiskelijoiden edustajia. Nämä edustajat, tuttavallisesti hallopedit, käyttävät opiskelijoiden ääntä yliopiston komiteoissa, neuvostoissa, toimikunnissa ja työryhmissä. Kunkin Aallon korkeakoulun halloped-vastaavat ovat mukana AYY:n edunvalvonnan johtoryhmässä.