Historia

Kuvapankki_AYY_Ulkoa_1

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan historia

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan juuret ovat Helsingin kauppakorkeakoulun, Taideteollisen korkeakoulun ja Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnissa. Kun kolme yliopistoa yhdistyivät 1.1.2010 Aalto-yliopistoksi, yhdistyivät ylioppilaskunnat samalla uudeksi Aalto-yliopiston ylioppilaskunnaksi.

Ylioppilaskuntien yhdistymistä ja AYY:n toiminnan aloittamista valmisteltiin useita vuosia ennen varsinaista yhdistymistä.

22.–24.4.2009 pidettiin ensimmäiset AYY:n edustajistovaalit, joissa valittu ensimmäinen edustajisto toimii vuoden 2011 vaaleihin asti. Vaalikampanjointi oli innokasta ja ehdokkaita ilmoittautui kisaan noin 450. Myös äänestysprosentit olivat ylioppilaskunnan vaalien mittapuulla ennätysmäisiä. Keskimääräinen äänestysprosentti oli noin 35 %.

Syksyllä 2009 AYY:n valmistelun toimeenpanevaksi elimeksi perustettiin hallitukseen verrattava johtoryhmä. Johtoryhmän merkittävimpiä projekteja olivat talousarvio, toimintasuunnitelma, tunnustyö, rekrytointikampanja hallitukseen hakeville ja talousjohtajan rekrytointi.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta on toiminut vuoden 2010 alusta alkaen. Vielä verrattain lyhyeen, mutta sitäkin intensiivisempään historiaan mahtuu jo paljon tapahtumia ja saavutuksia. AYY toimii aktiivisesti opiskelijoiden edunvalvojana, opiskelija-asuntojen ja muiden palveluiden tarjoajana ja tapahtumajärjestäjänä.

AYY:n menneisiin vuosiin voit tutustua Issuu-palveluun ladattujen vuosiesitteiden ja -kertomusten kautta.

AYY:n menneiden vuosien toimijat

Tälle sivulle on listattu Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan menneiden vuosien hallitusten ja jaostojen kokoonpanot ja ylioppilaskunnan pääsihteerit/toiminnanjohtajat.

Lue lisää
Kuvapankki_Iloisia_Opiskelijoita_4

KY

Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan (KY) historia alkoi vuonna 1911, jolloin perustettiin ylioppilaskuntaa edeltänyt Kauppakorkeakoulun Oppilasyhdistys.

Lähes satavuotisen historiansa aikana ylioppilaskunta ehti kasvaa 70 jäsenen pienestä yhdistyksestä ylioppilaskunnaksi, joka tarjosi tuhansille jäsenilleen edunvalvontaa, palveluita ja asuntoja. Vuosien varrella KY oli mukana opiskelijoiden edunvalvontatyön lisäksi muun muassa Helsingin yökerhobisneksessä ja radio- ja televisiotoiminnassa.

KY:n perinteitä jatkaa KY – Aalto University Business Students ry. Yhdistykseen voivat liittyä kaikki Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijat, ja sen ensisijaisena tehtävänä on valvoa jäsentensä etuja ja tarjota jäsenilleen tilaisuuksia yhteisöllisyyteen ja kehittymiseen.

KY:n historiaan voi tutustua tarkemmin KY:n omilla nettisivuilla sekä historiateoksista Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunta 1911–1961 (Jouko Paakkanen ja Hannu Kärkkäinen, 1961) ja Sata vuotta opintojen tiellä (Jemina Sohlstén-Nederström, 2011).

Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta

Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta laski historiansa alkavan vuodesta 1872, jolloin Teknologföreningen-niminen yhdistys perustettiin. Vuosien saatossa teekkareiden yhdistykset muuttivat muotoaan ja nimeään kieliriitojen repiessä yhteisöä ja Helsingin teknillisen reaalikoulun muuttuessa monien vaiheiden kautta Teknilliseksi korkeakouluksi.

TKY:n toiminta jakaantui järjestötoimintaan, joka piti sisällään myös edunvalvonnan ja tapahtumatoiminnan, sekä asuntola- ja sijoitustoimintaan. Aalto-yliopiston nykyinen päärakennus Dipoli rakennettiin 1960-luvulla TKY:n ylioppilastaloksi.

Teekkariperinteitä jatkaa ja teekkarihenkeä vaalii nykyään AYY:n Teekkarijaosto yhdessä Otaniemen kiltojen kanssa. Opiskelijaelämän historiaa ja nykypäivää Otaniemessä esittelee TKY:n vuonna 1958 perustama, nykyään AYY:n ylläpitämä Polyteekkarimuseo.

Lisätietoa TKY:n vaiheista voi lukea Teknillisen Korkeakoulun Ylioppilaskunnan 125-vuotishistoriateoksesta Polin suojiin me saavumme taas – Teknillisen Korkeakoulun Ylioppilaskunta 125 vuotta (Jari Hanski, 1997). Teekkarihistoriasta kertoo myös Teekkarikylän pitkäaikaisen johtajan Ossi Törrösen muistelmateos Ossin Lässyt.

TOKYO

Lyhenne TOKYO tulee alun perin sanoista Taideteollisen Oppilaitoksen Kuvaamataidonopettajaosaston Ylioppilaskunta, joka vuonna 1961 perustettu TOKYO alkujaan oli.

Kun ylioppilaskunta yhdistyi Taideteollisen oppilaitoksen oppilaskunta TOOK:n kanssa vuonna 1967, TOKYO otettiin käyttöön koko ylioppilaskunnan nimeksi. Ylioppilaskunnan koko nimi oli suomeksi Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaskunta, ruotsiksi Konstindustriella högskolans studentkår ja englanniksi Student Union of the University of Art and Design Helsinki.

Liki 50-vuotisen historiansa aikana TOKYO vaikutti toiminnallaan oman korkeakoulunsa koulutuspolitiikkaan, yleisen taidekoulutuksen uudistamiseen ja kehittämiseen sekä helsinkiläiseen ja suomalaiseen kulttuurielämään.

Vanhan ylioppilaskunnan perinteitä jatkamaan perustettiin vuonna 2010 yhdistysmuotoinen TOKYO ry, joka valvoo Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoiden etuja ja järjestää tapahtumia Aalto-yhteisöön.

Lisätietoa voi lukea TOKYOn historiikista TOKYO 50: MCMLXI-MMXI : Taideteollisen korkeakoulun opiskelijaliike viisikymmentä vuotta (Iida Turpeinen ja Jaakko Uoti, 2011).

KY:n, TKY:n ja TOKYOn menneiden vuosien toimijat

Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta (KY), Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta (TKY) ja Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaskunta (TOKYO) yhdistyivät Aalto-yliopiston ylioppilaskunnaksi (AYY) 1.1.2010. Tälle sivulle on listattu KY:n, TKY:n ja TOKYOn menneiden vuosien toimijoita.

Lue lisää
JMT1 portaat

Huomionosoitukset

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta jakaa vuosittain erilaisia tunnustuksia Aalto-yhteisön ansioituneille jäsenille. Tällä sivulla esitellään AYY:n jakamat tunnustukset, listataan tunnustusten saajat menneiltä vuosilta ja kerrotaan, miten voit ehdottaa huomionosoituksia.

Lue lisää
Kunniamerkit nauhoissa

Ikiteekkari

Ikiteekkarin arvonimi ja ketjun käyttöoikeus on teekkariyhteisön arvokkain kunnianosoitus.

Lue lisää
Ikiteekkari Krister Ahlström
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu