Ställningstagande: Finland behöver internationellt kunnande

Den nya riksdagen måste öppna sina ögon: Finland måste locka kunnigt folk från utlandet om vi vill kvarstå som ett spetsland för utbildning och kunskap även när befolkningen föråldras och försörjningskvoten försvagas.

Den nya riksdagen måste öppna sina ögon: Finland måste locka kunnigt folk från utlandet om vi vill kvarstå som ett spetsland för utbildning och kunskap även när befolkningen föråldras och försörjningskvoten försvagas. Flera länder i Europa har egna program för att locka toppexperter som förbinder sig med landet och det satsas speciellt på utländska högskolestudenter[1]. Det återstår mycket att göra i Finland: väntetiden för uppehållstillstånden och förnyelseprocesserna är långa och dyra, och att få jobb inom den egna branschen är ofta svårt på grund av avsaknad av nätverk och arbetsplatsernas krav på att kunna finska.

”Internationella förmågor kan inte lockas hit om det finns byråkratiska hinder på vägen. Det är vansinnigt att vi slösar bort den kunskapspotential som står till förfogande”, konstaterar Tapio Hautamäki, styrelseordförande för Aalto-universitetets studentkår.

En utländsk student som fått sin utbildning på en finsk högskola borde automatiskt beviljas ett permanent uppehållstillstånd i samband med utexamineringen. För tillfället hamnar en utländsk examenstuderande som utexamineras i Finland oberoende av examen direkt vid Migrationsverkets lucka, där Finland kan erbjuda ett engångsuppehållstillstånd för arbetssökning för endast ett år. Ens anställda utexaminerade beviljas inte ett permanent uppehållstillstånd.

Ur statistikcentralens uppgifter[2] framgår att ungefär 1600 – 1800 yrkeskunniga med högre högskoleexamen ärligen flyttar från Finland, och även om en del återvänder uppstår det ett utflyttningsöverskott på 500 – 800 högskoleutbildade. Därför är det än mer viktigare att satsa på Finlands attraktion[3] och framförallt på att avveckla den stela uppehållstillståndsprocessen för utlänningar med högskoleexamen.

”Det är till fördel för både Finland och den studerande som utexamineras, att Finland är internationellt och en god plats att leva och arbeta i” understryker Hautamäki.

AUS föreslår följande åtgärder:

  • Ett permanent eller åtminstone långvarigt automatiskt uppehållstillstånd bör utfärdas för en utländsk student som utexamineras från en finsk högskola.
  • Uppehållstillståndsprocessen för arbetstagare som rekryteras från utlandet bör förenklas och försnabbas.

Mer information ger:

Tapio Hautamäki, styrelseordförande, 040 757 9629

Rosa Väisänen, sakkunnig för intressebevakning, 050 527 2401

[1] Flera länder såsom Kanda (3 år), Tyskland (18 månader) och Irland (2 år), erbjuder  längre uppehållstillstånd enbart för arbetssökning.

[2] Tilastokeskus: Maahan- ja maastamuutto muuttomaan, koulutusasteen ja ikäryhmän mukaan, 2005-2017

[3] Över hälften av  utländska examensstudenter i Finland planerar att stanna kvar i Finland efter sin utexaminering, och speciellt studenter vid de tekniska och ekonomiska branscherna är i medeltal mer intresserade av ett långvarigt arbete i Finland. I förfrågan International Student Barometer från år 2017 framgår det, utöver de här resultaten, att utländska studenter upplever flest utmaningar och störst missnöje med ärenden gällande sysselsättning såsom nätverksmöjligheter och arbetslivskopplingar under studierna.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Wilma hymyilee
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Verksamhetsprinciperna för ekologisk hållbarhet uppdaterades – AUS övergår till växtbaserat

Aalto-universitetets studentkår (AUS) har uppdaterat sina verksamhetsprinciper för ekologisk hållbarhet, som stöder AUS dagliga verksamhet. Det nya dokumentet styr AUS att servera växtbaserad mat och dryck vid sina evenemang. Dessutom minimeras också andelen matsvinn och 30 procent av kostnaden för resor med båt eller flyg kommer att doneras till miljöverksamhet.
Hallituksen jäsen Mante hymyilee
Ajankohtaista Publicerat:

AUS befrämjar jämlikhet och likabehandling i sin verksamhet - delegationen godkände den nya likabehandlingsplanen

Aalto-universitetets studentkårs nya likabehandlingsplan godkändes på delegationsmötet 21.11.2024. Likabehandlingsplanen styr AUS mot tillgängligare och mer inkluderande sätt med vilka studenterna kan delta i AUS evenemang och verksamhet.
Kaverit
Ajankohtaista Publicerat:

Goda nyheter till dem som bor tillsammans: Så här kan du få eget bostadsbidrag i Kompisbostad!

Ett solidariskt hyresavtal kan inverka på bostadsbidraget, då endast ett bostadsbidrag beviljas till hushållet. Bostadsbidragets storlek baserar sig på båda invånarnas inkomster. De som bor i kompisbostad har ändå möjlighet att få separata bostadsbidrag om FPA behandlar dem som separata hushåll. Det här föutsätter att personerna som har ett solidariskt hyresavtal gör upp ett ömsesidigt besittningsavtal för bostaden och lämnar in den som bilaga till bostadsbidragsansökan. Besittningsavtalet upprättas av hyresgästerna.
Otakaari15
Ajankohtaista Publicerat:

Entreprenadsavtalet för studentbostadsprojektet på Otsvängen 15 har undertecknats

Aalto-universitetets studentkår och Varte Oy har undertecknat avtalet om att bygga studentbostadsprojektet i Otnäs i Esbo. Projektet genomförs på Otnäs campusområde på adressen Otsvängen 15 på tomten som angränsar till Martti Levóns park. Objektet består av 153 studentbostäder i en bostadsbyggnad med 3 trapphus och 4-6 våningar. Bostadsbyggnadens lägenhetsyta är sammanlagt 4 465 m2. Byggnadsarbetet inleds vid Otsvängen i februari 2025 och bostadsobjektet blir färdigt i augusti 2026.