Jämlikhet
Välkommen till AUS webbplats om jämlikhet där du hittar följande delar:
1. Information om styrande principer och värderingar
2. Minoritetsstress och anmälningsverktyg
3. Workshoppar, utbildning och diskussioner för gemenskapsmedlemmar
4. Osakligt beteende och trakasserier
1. Värderingar
Vad betyder jämlikhet för AUS?
Jämlikhet betyder att mångsidiga människogrupper har likvärdiga möjligheter att delta i sin gemenskap och använda gemenskapens resurser. AUS är en feministisk och antirasistisk organisation.
AUS förhåller sig studentvänligt till jämlikhet. Aaltogemenskapens medlemmar bör erbjudas möjlighet att identifiera hinder och strukturell ojämlikhet. Vi bjuder med dig att göra Aaltogemenskapen så jämlik och inklusiv som möjligt.
Vi är en mångsidig och jämlik gemenskap. Vi strävar efter att befrämja människornas ömsesidiga respekt och förstå bättre hur minoriteter behandlas och hur olika minoritetidentiteters intersektionalitet fungerar.
AUS jämlikhetsarbete stöder studenternas välbefinnande genom att uppmuntra medlemmarna att berätta om sina upplevelser om olikhet samt inkludering och utanförskap. Vi strävar efter att befrämja medmänsklighet och empati i gemenskapen.
AUS beaktar hållbarhet i all verksamhet. Det finns inte en framtid som vi inte skulle höra till så det är viktigt att höra allas röst i vår gemenskap.
2. Minoritetsstress-anmälan
Minoritetsstress upplevs av kvinnor, POC-människor/personer LGBTQI+ -minoriteter och övriga som regelbundet måste försöka ”anpassa” sig till upplevda sociala normer. Genom anmälan samlar vi anonymt in information som hjälper oss att identifiera problem i vår gemenskap som kräver uppmärksamhet. Med hjälp av verktyget kan vi bättre förstå strukturell ojämlikhet som förhindrar en del av gemenskapens medlemmar att delta fullskaligt i vår gemenskap.
LINKKI: Minoritetsstress-anmälan
3. Workshoppar, utbildning och diskussioner för gemenskapsmedlemmar
En gemenskap som är medveten om jämlikhetsärenden kan skapa en kultur som stöder jämlikhet. Eftersom det är fråga om människor och gemenskaper finns det inte regler som vi skulle kunna lära ut endast en gång och sedan komma ihåg. Det är fråga om en ständig process. Upprätthållandet kräver växelverkan och diskussion i gemenskapen. Funderar du på något tema som skulle kräva tilläggsutbildning? Ta kontakt: [email protected].
Vi har skrivit en guide om ingripande i trakasserier och förebyggande av dem
som stöd för våra föreningar
4. Trakasserier
AUS godkänner inga former av trakasserier. Härifrån får du mer information om hur du ska agera i trakasserisituationer och hurdan hjälp du kan få av AUS och övriga instanser.