Designa TOKYO:s och AUS gemensamma kalender 2020–2021
Blir det du som gör nästa års Designkalender?
Aalto-universitetets studentkår (AUS) och konst- och designstudenternas förening (TOKYO) utlyser kalenderdesigntävlingen för läsåret 2020–2021. TOKYO har gett ut Designkalendern sedan år 1975. Läsåret 2020–2021 produceras kalendern som delas ut till alla Aalto-universitetets studenter i samarbete med AUS för tredje gången. Kalenderdesignern väljs traditionsenligt med en tävling bland studenterna. Föregående kalendertävling vann Jolanda Jokinen, magisterstuderande i visuell kommunikation.
Nästa kalender görs för tidsperioden 1.8.2020–30.9.2021. Tävlingen inleds på måndag 13 januari 2020. Lämna in ditt förslag senast på måndag 10 februari 2020 kl.16.00!
Tävlingsregler:
1. Tävlingstid och rätt att delta
Tävlingstiden är 13.1.2020—10.02.2020 kl. 16.00.
Alla Aalto-universitetets studenter har rätt att delta i tävlingen. I produktionen av den planerade kalendern krävs flytande kunskaper i finska eller engelska.
2. Inlämning av bidrag
Tävlingsbidraget ska lämnas in senast 10 februari 2020 kl. 16.00. Du kan lämna in ditt bidrag antingen fäst på vit papp eller på en skiva till AUS servicebyrå (Otsvängen 11) eller som PDF-fil per e-post på adressen [email protected] med rubriken ”Designkalender”.
Bidragen behandlas anonymt. För att garantera anonymiteten förses bidragen med ett arbetsnamn. Om du lämnar in bidraget elektroniskt, lägg till namn och kontaktuppgifter för upphovspersonen/personerna i e-postmeddelandefältet. Om du lämnar in bidraget till AUS servicebyrå, ta även med dig ett slutet kuvert som innehåller namn och kontaktuppgifter för upphovspersonen/personerna.
3. Ramar för tävlingsbidraget
Bidraget ska innehålla åtminstone följande skisser:
·
kalenderns pärm
·
ett veckouppslag med möjlighet till annons i nedre kanten
·
studentkårens infosidor
·
en eventuell projektkalender
·
Dessutom ett förslag på material
Kalendern är av fickstorlek, maximalstorlek A6 (105x148 mm). Spelrummet preciseras enligt den slutliga planen och tryckeriet, som väljs senare. Kalendersidorna ska presenteras i sin faktiska storlek.
Färg: I början och slutet av kalendern finns annons- och infoavsnitt i fyrfärg. Själva kalendariet och en del av infoavsnittet är svartvita.
Upplaga: Fastställs under våren 2020. År 2019 trycktes 8000 kalendrar.
Språk: Finska, engelska och svenska (högtidsdagar och infosidor). Huvudspråket kan vara engelska, men trespråkighet är ett plus.
4. Val av vinnare
Vinnaren väljs av en kalenderjury som tillsätts av AUS och TOKYO. Juryn består av företrädare för AUS och TOKYO och en expertmedlem inom visuell kommunikation och design. Jurymedlemmarna kan inte själva delta i tävlingen. Juryn ger respons om de inlämnade bidragen och väljer en vinnare.
5. Vinnarens uppdragsbeskrivning
Av vinnaren eller vinnarna beställer studentkåren en slutgiltig plan för läsårskalendern 2020–2021. Det slutliga designarbetet utförs i början av 2020. Till designern betalas ett arvode på 1 800€. Bidraget som väljs till andra plats betalas ett arvode på 150€.
6. Arbetets innehåll
I designarbetet ingår produktionen av tryckklara filer i samarbete med AUS kommunikationsavdelning. AUS erbjuder vid behov arbetslokaler på sitt kontor på adressen Otsvängen 11. I arbetet med den slutliga planen ska beställarens krav i anslutning till användarvänligheten och produktionskostnaderna beaktas. Övriga villkor fastställs närmare när avtalet görs upp.
7. Övrigt
Helheten ska ta hänsyn till att nationella helgdagar ska märkas ut i kalendern. Egenskaper som bör beaktas i kalenderns design är användarvänlighet, hållbarhet, tydlighet och tillgänglighet (till exempel för personer med läs- och skrivsvårigheter), personlighet och miljövänlighet. Erfarenheten har också visat att kalendern gärna får ha gott om anteckningsutrymme, att pappret ska vara lämpligt för alla typer av pennor och att ytmaterialet ska vara hållbart. Alla kalendrar har dock inte haft de här egenskaperna.
Juryn betonar följande omständigheter i bedömningen av bidragen:
♡ Kalendern ska se ut och kännas som hela Aaltos gemenskap.
♡Juryn betonar också bidragets presentationstekniska kvalitet. Hur ser kalendern ut? Hur fungerar den? Presentera ditt bidrag i en förnuftig rytm, helst med hjälp av posters och en mockup. Presentera de material, papperskvaliteter, fonter och färger du använt. Enbart namnen säger ingenting – bifoga prover till din presentation. Undvik grafikerjargong.
♡Vad är det speciella med kalendern? Se till att förklara kalenderns nya, fantastiska egenskaper för juryn. Skriv förtydligande beskrivningar av kalenderns funktion. Motivera dina lösningar kort och koncist.
♡Är ditt förslag genomtänkt? Aktivera juryns fantasi genom att lämna in ett gediget förslag. Bidraget är ingen färdig kalender, men presentera det som om det vore det.
♡ Kan du slutföra projektet? Av ditt förslag ska det framgå att du har grafisk kompetens och förmåga att slutföra arbetet från skiss till färdig produkt. Det här betyder inte att du måste vara grafisk designer, men arbetet kräver trycktekniska kunskaper och erfarenhet. Lämna in ditt bidrag i tid – är ditt bidrag försenat signalerar det att också kalendern kan bli det.
Mer information får du av AUS kommunikationssakkunniga Saana Lehtinen ([email protected]).
Du kan läsa mer om själva kalendern och dess historia på TOKYO:s webbplats. På AUS webbplats kan du läsa mer om förra årets vinnare Jolanda Jokinen och hennes arbete.
https://tokyo.fi/tapahtumat/kalenterikilpailu/
Släpp loss dina kreativa krafter och skapa världens bästa kalenderdesign!