”Absolut inte någon kokakaffe-praktik!” – Kommunikation och teman om hållbar utveckling i form av högskolepraktik

Jasmin Järvinen och Hanna Yletyinen har arbetat som högskolepraktikant på AUS.
Under våren och sommaren har två högskolepraktikanter arbetat på Aalto-universitets studentkår. Hanna Yletyinen gjorde sin praktik i kommunikationsteamet i mars-maj och Jasmin Järvinen inledde sin praktik inom hållbar utveckling i maj.
Jasmin ja Hanna
Jasmin Järvinen och Hanna Yletyinen har arbetat som högskolepraktikant på AUS.

Under våren och sommaren har två högskolepraktikanter arbetat på Aalto-universitets studentkår. Hanna Yletyinen gjorde sin praktik i kommunikationsteamet i mars-maj och Jasmin Järvinen inledde sin praktik inom hållbar utveckling i maj. Hanna och Jasmin har båda studerat vid Helsingfors universitet. Hanna studerar teologi och kommunikation och Jasmin studerar på Ma­gis­ter­pro­gram­met i mil­jö­för­änd­ring­ar och glo­bal håll­bar­het.

När Hanna kom till AUS visste hon inte vad hon skulle förvänta sig. Hon hade  verkat aktivt i olika föreningar och exempelvis arrangerat evenemang för Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistys TYT, men kommunikation var ganska främmande. Praktiken har gett Hanna en god inblick i vad kommunikation kan vara som arbete och överträffat alla hennes förväntningar. Arbetsdagarna har bestått av olika uppgifter inom kommunikation. ”Det har varit inlägg på sociala medier och möten, men mest arbete har det varit kring den nya webbplatsen som snart publiceras.” berättar hon. ”Jag har även fått vara med i olika projekt, såsom rikdagsvalet och eurovalet samt i mösspåläggningen av Havis Amanda, så arbetsuppgifterna har varierat från a till ö.”

Jasmins praktik har bara börjat. Jasmin berättar att hon under de första arbetsveckorna fått ta del av intressanta och viktiga ärenden.  ”Jag kommer att bland annat fundera på hur AUS kolavtryck kunde kartläggas och beräknas. Dessutom kommer jag att göra interna anvisningar och planera utbildningar”. Jasmin har också fått ta del av Klimattipsserien som publiceras i höstens Design-kalender, vars syfte är att uppmuntra studenterna att begrunda och förändra sitt liv mot en för miljön hållbarare riktning. ”Det känns som om jag för tillfället gör allt på samma gång, för allt är så inspirerande och jag kan inte bestämma mig för vad jag skulle vilja koncentrera mig på först”. skrattar hon.

Båda säger att arbetsgemenskapen på AUS har varit varm och välmottagande. Hanna som snart avslutar sin praktik säger att jämfört med tidigare arbetsgemenskaper har man på AUS satsat speciellt mycket på de anställdas välbefinnande. Hon har upplevt att de regelbundna samtalen med chefen varit nyttiga och morgonskolan för hela kontoret varit ett bra och enkelt sätt att få information om andras arbete. ”Det bästa har varit att få göra helt riktiga och konkreta saker. Då lär man ju sig bäst. Det här har verkligen inte varit någon koka kaffe-praktik”, säger Hanna med glimten i ögat.

Även Jasmin överraskades positivt av att hon från första början fått arbeta med konkreta saker. ”Det är härligt att arbetsgemenskapen förhåller sig avslappnat till arbetet och att man litar på att jobbet blir utfört, fastän det inte följs med klockkort”. Hanna ackompanjerar Jasmins observation och fortsätter: ”Det märks på det här gänget att typerna gillar det de gör!”

Under praktiken skulle Jasmin vilja lära sig hur man kan befrämja och integrera  hållbar utveckling-teman i vardagen och verksamheten i en organisation i praktiken. ”Jag är så inspirerad av att få arbeta med kommunikation, skriva blogginlägg och utöka min sakkunskap”.

I framtiden kunde Hanna tänka sig att arbeta med kommunikation. ”Jag skulle vilja göra något där jag kan utnyttja mina kunskaper i  teologi. Jag skulle vilja lära mig förstå olika människor och lösa typiska problem med urbaniseringen, såsom marginalisering” säger Hanna. Jasmin skulle vilja se sig som en miljöansvarsexpert. ”Jag ser mig arbeta med stora frågor. Jag vill vara med och påverka lösandet av globala miljöutmaningar, såsom klimatförändringen.” visionerar Jasmin.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Tempaus, att tygla gemenskap för påverkansarbete

I höst anordnar studentkåren, efter en paus på flera år, ett Tempaus-projekt vid Aalto-universitetet. Spår av allas händer-Tempaus arrangeras på Bisterskäggige ingenjörens hundraårsjubileum. Juuso Määttä dyker i sin text ner i Tempaus historia.
Joona Lipponen melko totisena
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Regeringens nedskärningar leder till att studentbostäder inte byggs

Vi är chockerade över den senaste tidens nedskärningar från Finlands regering, som sätter byggandet av studentboende och studentbostäder på spel. Regeringen skärde i sina ramförhandlingar nästan helt ner på investeringsunderhållet för specialgrupper som tilldelas byggandet av studentbostäder, vilket gör det mycket osäkert att påbörja redan planerade bostadsprojekt i huvudstadsregionen och försvårar bostadssituationen för studenterna samt bostadsverksamheten för Aalto-universitetets studentkår (AUS).
helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Förändringar av garantiavgifterna till hösten

Ändringen träder i kraft hösten 2024. Vi återkommer med mer information om detta närmare tidpunkten.
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Varför röstar jag i EU-valet?

Aalto-universitetets studentkårs styrelseviceordförande Mantė Žygelytė skrev en bloggtext om varför hon kommer att rösta i europarlamentvalet.