Aalto-universitetets studentkår utmanar arbetsgivarna att öka mångfald i rekryteringen
Med hjälp av kampanjen #näeosaaja (se förmågorna)påminner AUS arbetsgivarna om fördelarna med mångfald i gemenskaperna och vill förbättra sysselsättningen bland internationella studerande. Med mångfald åsyftas faktorer eller karaktärsdrag som särskiljer människor från varandra. AUS poängterar att mångfald behövs i det finländska arbetslivet. Ställningen för arbetstagare som hör till minoritetsgrupper måste förbättras och orättvis, diskriminerande eller ojämlik behandling ska inte godkännas. Med kampanjen #näeosaaja vill AUS framhäva att den bästa och lämpligaste förmågan för en arbetsuppgift borde kunna anställas oberoende av utgångspunkt.
Mångfald är en nyckelfaktor för framtida organisationer och framtidens Finland av flera orsaker. För det första ökar mångfalden resiliensen: gemenskaper med mångfald är flexiblare och klarar bättre av föränderliga och osäkra tider och tilltalar allt fler förmågor. Med en bra ledning producerar en gemenskap med mångfald bättre rörelseresultat, kapacitet och beslutsfattande (1). Kulturell mångfald ökar dessutom den internationella konkurrensen. Ju större mångfald i arbetsgemenskapen desto mer kunskap, erfarenhet, nätverk, kulturell intelligens och flexibilitet har gemenskapen. Ändå borde mångfald vara ett egenvärde i alla arbetsgemenskaper - kulturell mångfald och människovärdet borde stå utanför den ekonomiska utvecklingen.
”Delaktighet förutsätter att bli sedd och hörd. Människor med olika ursprung har olika synvinklar på saker. Genom att stöda mångfald ges utrymme för delaktighet och det har endast en positiv inverkan på det omgivande samhällets tillväxt och framgång. Det har min tid på Aalto ARTS visat”, konstaterar AUS styrelsemedlem Imran Shamsul.
För arbetsgivaren är identifiering av egna perspektivgränser och omedvetna fördomar en bra utgångspunkt för att skapa mångfald i gemenskaperna.
”Mångfald förutsätter kontinuerligt ledningsarbete eftersom alla, inte enbart ledningen, måste se fördelarna med mångfald för att större mångfald ska uppnås i organisationen. Vi måste aktivt utveckla en kultur med många slags rollmodeller och modigt anställa yrkeskunniga med olika bakgrund. För tillfället finns det oerhört många toppförmågor utan arbete på arbetsmarknaden i Finland”, säger studentkårens styrelseordförande Olli Kesseli.
Källa 1: McKinsey & Company
Tilläggsinformation:
Olli Kesseli, studentkårens styrelseordförande / +358 40 688 7711
Imran Shamsul, styrelsemedlem, ansvarsområden nya studenter och internationalitet / +358 41 798 1581, kontakt på engelska