Studentkultur

Evenemang som ordnas av AUS

AUS ordnar årligen många olika evenemang. Vissa traditioner värnas från år till år medan andra ser annorlunda ut varje gång. Här har vi sammanställt en lista över några av de största årliga studentevenemangen som studentkåren ordnar själv eller i samarbete med andra. Observera att de många föreningarna i Aaltogemenskapen dessutom ordnar en hel massa egna evenemang som får stort genomslag i gemenskapen.
Aalto Party_Aleksi Lehtinen

Till AUS evenemangskalender.

Fastlagsjippot & Gravitaatio

På fastlagstisdagens jippo fylls Ulrikasborgsbacken av tusentals halarklädda eller i övrigt välekiperade studenter från hela huvudstadsregionen. Av tradition åker studenterna pulka och tävlar om det ståtligaste åkdonet. Det har gått undan med både piratskepp och soffor. De fiffigaste har till och med ”åkt” uppför. Olika föreningar och samarbetspartner finns också på plats med sina stånd.

Efter fastlagsjippot ordnas den årliga Gravitaatio-festen i varmare tecken i Helsingfors centrum. På tvärvetenskapliga Gravitaatio uppträder ofta landets populäraste artister, och där kan man dansa bort vinterkylan tillsammans med tusentals andra studerande. Gravitaatio är veterligen en av de äldsta studentfester som fortfarande ordnas – festens anor går tillbaka till början av 1900-talet.

Valborg & valborgsevenemangen

Valborg, även känd som Wappen, är studenternas största fest. Särskilt i Aaltogemenskapen är stavningen ”Wappen” med W väldigt vanlig.

Var och en firar wappen på sitt eget sätt. För en del pågår wappen bara ett ögonblick, för andra hela veckan eller längre!

Största delen av de valborgsevenemang som studentkåren och olika föreningar ordnar är ändå värda att uppleva. De utgör också fina möjligheter att lära känna nya människor. Under våren marknadsförs valborgsevenemangen aktivt, och när det blir aktuellt kommer all info att finnas på adressen www.wappu.fi och på de särställda föreningarnas egna sidor. När det gäller teknologerna är det Phuxmajoren som med sin dagorder avgör om wappen ska ordnas, medan studenter från andra studieområden kan vara säkra på att wappen kommer varje år. Valborgstiden är studentens bästa tid!

Studentkåren börjar fira redan några veckor före valborg, då festivalen Aalto Open Air tar över Alvarsplatsen. Förutom mångsidigt program på scenen blir det kringprogram, foodtrucks och skön samvaro.

Omkring valborg ordnas också till exempel Sitstävlingen på Alvarsplatsen och Tour de Walpuri som är en tipsrunda för både nya och äldre studerande.

Valborgsmässoaftonens program och traditioner varierar enligt vad du studerar, men hela dagen är hur som helst späckad med program. I AUS program på valborgsmässoafton ingår till exempel valborgsutlysningen och Dipoliwappen.

Utlysningen sker från Smökkis tak under tidig eftermiddag inför tusentals åskådare. Efteråt tar sig många till Havis Amanda för att se mösspåläggningen, men kvällens största fest äger rum i Otnäs.

AUS valborgsparty på Dipoli är den plats där teknologerna traditionsenligt tar på sig mössorna efter vinterpausen, och artisterna och stämningen gör festen till ett populärt sätt att fira valborg.

Det största och kändaste programnumret på valborg är mösspåläggningsceremonin vid statyn Havis Amanda på Salutorget kl. 18 på valborgsmässoafton den 30 april. Statyn har informellt fått en studentmössa sedan 1932, och sina nuvarande former fick traditionen år 1951, även om det fram till 1970-talet skedde först omkring midnatt. Det är också ursprunget till teknologernas tradition att ta på sig tofsmössorna först vid midnatt medan andra brukar klä sig i studentmössa redan i samband med att Havis Amanda får sin mössa. Huvudstadsregionens studentkårer lägger växelvis vart fjärde år mössan på Havis Amanda, och nästa gång står AUS i tur år 2023.

Valborg kulminerar på Ulrikasborgsbacken den 1 maj med en sillis som ordnas rätt så självständigt. Morgonen inleds klockan 9 med studentkårernas gemensamma tillställning där kårordförandena framför sina hälsningar och Ylioppilaskunnan Laulajat sjunger. Förutom studenterna samlas också massor av andra stadsbor som för länge sedan lämnat studietiden bakom sig.

Humans versus Zombies

AUS kommitté för utomhusspel ordnar friluftsverksamhet för alla vid Aalto. De kändaste spelen är Humans vs Zombies.

Humans vs Zombies är ett modererat rollspel där zombiespelarna försöker sprida sin infektion genom att fånga människor. Människorna kan försvara sig genom att gömma sig, fly eller kämpa mot zombierna med t.ex. strumpor eller skumgummivapen (Nerf o.d.). Olika uppgifter ingår också för att göra spelet mera intressant. HvZ är ett lagspel som ursprungligen tagits fram för campus i stil med Otnäs, så vi får spela på det bästa stället i Finland!

Floradagen

Floradagen och samtidigt Teknologbyns födelsedag firas varje Floradag den 13 maj. En av dagens äldsta traditioner är Floradagens hälsning, som tidigare överlämnades av teknologerna och nu av AUS till en person eller aktör som bidragit till någon fråga som betraktas som viktig.

Städtalko

Det händer mycket i Otnäs, och händelserna sätter också sina spår. Campussektionen försöker ett par gånger om året ordna städdagar på campuset och särskilt i Teknologbyn för att alla ska trivas bättre. Alla som använder byn kan delta som talkokrafter och bjuds självfallet på mat och bastu som tack.

Studentkårens årsfest

Årsfesten är studentkårens högtidligaste fest, vilket syns på klädseln, etikettreglerna och programmet. AUS har dock ofta firat med glimten i ögat och inte enbart på årsfestdagen. Under årsfestveckan kan man bland annat lära sig dansa på en etikettkurs eller koppla av på den avslutande sillbrunchen med gott sällskap. mat och program.

AUS årsfest firas av tradition i maj den följande lördagen efter Floradagen. Dagen inleds med en cocktailtillställning där studentkåren tar emot hälsningar från de injudna gästerna och andra. Efter cocktailtillställningen följer huvudfesten, dvs. festsupén med en trerättersmeny, mångsidigt program och utdelning av utmärkelser till meriterade studentkårsmedlemmar.  Efter huvudfesten blir det först bal och sedan efterfest, och följande morgon ordnas en sillbrunch för återhämtningen. 

Orienteringsveckan

Det nya läsåret inleds med en fullspäckad orienteringsvecka.

Aalto Day One inleder det nya läsåret med läsårsinskriptionen som följs av Aalto Party på Alvarsplatsen, där föreningarna och klubbarna ordnat egna kontroller. Kvällens höjdpunkt är orienteringsveckans största efterfest, Aalto Afterparty.

Dessutom får de nya studenter som inlett sina studier på hösten eller i januari möjlighet att bekanta sig med föreningar och studentkårsfunktionärer i form av olika tipspromenader på Otnäs campus. I höst blir det Otorienteringar i två dagar och i januari en Vinterdag i samma anda.

Såväl AUS, universitetet som de föreningar som tar emot nya studerande ordnar under den här veckan massor av program som introduktion i studentgemenskapen och möjligheter att lära känna studiekompisarna.

Otatarhakörningen och Mössnedläggningen

Mössnedläggningsdagen den 30 september inleds med den fartfyllda fordonstävlingen Otatarhakörningen. Där tävlar studenter med fordon som drivs med muskelkraft och som de själva snickrat ihop. I övrigt är stilen fri, och fordonen har till exempel sett ut som en bastu, en Pokemonboll och en metrovagn. Förutom själva trampbilstävlingen ordnas årligen också annat program som till exempel hinderbanor och hoppborgar.

Dagen avslutas med AUS stora fest i Dipoli. Mössnedläggningen firas av tradition den sista dagen i september när mössorna tas av för vintern. Vid midnatt läggs mössorna ner i väntan på nästa valborg tillsammans med en tusenhövdad publik i takt med tonerna från Retuperän WBK. På mössnedläggningen brukar mångsidiga och högklassiga artister uppträda och annat kul program ordnas. I Dipoli finns ju gott om plats.

Aalto Amazing Race

Aalto Amazing Race är en äventyrstävling där förstaårsstuderandena vid Aalto får lära känna studerande från andra studieområden eftersom deltagarna delas in i tvärvetenskapliga lag. I tävlingen tar sig lagen mot målet genom att lösa olika uppdrag och tips medan de tävlar mot klockan. Aalto Amazing Race har blivit mycket populärt och ordnas i oktober varje år.

Teknologtraditionsveckan

Teknologtraditionsveckan firas den första hela veckan i november för att uppmärksamma den över 145-åriga teknologkulturen. Veckan firas vid samma tidpunkt som THS årsfestvecka fram till 2010, och delvis också med samma program.

I veckans etablerade program ingår en klubbkväll, en sångtävlingssits, en festsits för förstaårsstuderande, Polin Appro och naturligtvis själva Teknologtraditionsfesten och Teknologsillisen. Under veckan ordnas också evenemang som anknyter till teknologkulturen eller teknologtraditionerna, och sedan år 2017 också en engelskspråkig middag med ett tema som varierar enligt temat för veckan.

Klubbkvällen är ingen traditionell Smökkifest utan satsar på kvalitet och stämning. På sångtävlingssitsen avgörs vinnaren i höstens sångtävling samtidigt som teknologphuxarna får delta i en av Otnäs finare sitsar. Veckans största händelse, Polin Appro, är en pubrunda i Gamla Polis omgivningar i Helsingfors.

Teknologtraditionsfesten ordnas vanligen den andra fredagen i november. Det är en fin, tvärvetenskaplig årsfest där alla phuxar, teknologer och teknologsinnade är välkomna. År 2022 firas den 150-åriga Teknologkulturen.

Teknologsillisen är en av de största årliga sillisarna och den ordnas i Smökki. På en stor sillis som Teknologsillisen finns alltid lämpliga aktiviteter

Studerandenas självständighetståg

Studerandenas självständighetståg är en tradition som huvudstadsregionens student- och studerandekårer tillsammans ordnar på självständighetsdagen för att fira Finlands självständighet.

Studenternas första fackeltåg ordnades år 1951. Även då inleddes programmet med en kransnedläggning på hjältegravarna, varefter 2 000 studenter marscherade till Senatstorget för att lyssna till festtal och körer. I dag sprider processionen kollektiv feststämning och ljus i den framåtblickande studentrörelsens anda. Festligheterna inleds med kransnedläggning vid Hjältekorset på Sandudds begravningsplats, därifrån processionen fortsätter mot Senatstorget. Evenemanget är öppet för alla.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat