Studenternas mentalhälsokris väntar inte
Studenternas mentala hälsoproblem flammar upp som löpeldar, framgår i Finlands Ekonomers undersökning Mielenterveyden tulosvaroitus som publicerades 20.11. Resultaten förvånar inte för liknande resultat om studenternas illamående har fåtts redan i bland annat Tekniikan Akateemisets studentenkät 2022 och i THL:s och FPA:s Högskolestuderandenas hälso- och välbefinnandeundersökning 2021.
Problemet är akut och forskningsdata finns men beslutsfattarna tar inte mentalhälsokrisen på allvar. Förbättringarna gällande mental hälsa om satsningar på avgiftsfri psykoterapeututbildning och barn och ungas terapigaranti som inskrivits i regeringsprogrammet är en lovande början men en helt otillräcklig lösning då studenterna mår omfattande dåligt.
Psykiska symptom är vanligare bland högskolestuderande än hela övriga befolkningen. (THL & Kela 2021). Talen är alarmerande: Av ekonomistudenterna är 36 procent missnöjda eller mycket missnöjda med det egna psykiska välbefinnandet (Suomen Ekonomit 2023). Av teknologstudenterna är upp till 49 procent ofta eller ständigt bekymrade över sitt orkande (TEK 2022).
”Studenten har rätt att njuta av sitt liv. Vardagen får inte vara endast slit och tryggande av framtiden. Prestationspress riktas in på unga såväl i studierna som i arbetslivet och nedskärningarna i försörjningen och underresurserade mentalvårdstjänster hjälper inte. Det behövs lösningar för att lätta på studerandes psykiska börda”, konstaterar Aalto-universitetets studentkårets styrelsemedlem Ene Rönkkö.
Det är skriande behov av mentalhälsoresurser. Studenternas hälsovårdstiftelses (SHVS) mentalhälsotjänster räcker inte att svara på efterfrågan varför studenterna inte får hjälp. Samhället kommer ur askan i elden om framtidens anställda i värsta fall är arbetsoförmögna. Av FPA:s statistik framgår att mentala hälsoproblem under 2000-talet blivit den största orsaken till finländska unga vuxnas långa sjukledigheter. Har vi arbetsför arbetskraft för kommande årtionden om utvecklingsriktningen är den samma och man inte tar tag i problemen tillräckligt villigt?
Tilläggsinformation:
Ene Rönkkö, AUS styrelsemedlem
0406771147