Kollektivtrafik

För Aalto-universitetet är en fungerande kollektivtrafik särskilt viktig eftersom universitetet har flera campus i olika städer. Kollektivtrafiken består av bussrutter, spårvagns- oh metrolinjer, järnvägsnätverk och flygtrafik. Cykling kan också ses som en del av en fungerande kollektivtrafik. Studentkåren jobbar för studenternas möjligheter att använda kollektivtrafik genom att påverka beslutsfattare för att de ska upprätthålla och utveckla ett fungerande kollektivtrafiksnätverk.

HRT

Huvudstadsregionen har ett ganska välfungerande kollektivtrafiksnätverk. Ansvarig är Helsingforsregionens trafik (HRT). Studenterna får 50 % rabatt på enkelresor som betalas med ett resekort och kollektivtrafikens säsongkort. På HRT:s webbplats finns en ruttguide för att kolla aktuella tidtabeller, förändringar i regiontrafiken och rutter från A till B. Guiden erbjuder också råd och tips om cykelrutter. Läs mer: www.hsl.fi

Västmetron, som håller på att byggas, innebär en betydande förnyelse i huvudstadsregionens kollektivtrafik under de närmaste åren. Metron är en förbättring i kollektivtrafiken särskilt för Aaltostudenter eftersom den gör det lättare att resa mellan olika campus.

VR och busstrafik

VR beviljar studentrabatt på sina biljetter. Rabatten får du genom att visa upp VR:s studiekort eller ett studiekort från en studentorganisation som VR har godkänt. När du reser med fjärrtåg får du 30% studeranderabatt på Standardbiljetter och Seriebiljetter med 10 och 30 resor. När du reser med tåg inom närtrafikens område får du 50 % studeranderabatt på enkelbiljetter och på seriebiljetter med 10 resor.

Bussbolagens studeranderabatter beviljas även i fortsättningen mot uppvisande av Matkahuoltosstudenrandekort eller studerandeorganisationernas kort försedda med Matkahuoltos logo. Utöver studeranderabatten lönar det sig för studerande att utnyttja de särsklit förmånliga webbrabattbiljetterna på Matkahuoltos webbplats.

Flygning

Flygtrafiken har inga fasta studentrabatter men olika flygbolag ger rabatt på olika grunder, såsom ålder. Bland annat Finnair och Kilroy erbjuder rabatter för unga och studerande resenärer.