Tutorverksamhet

Till hjälp och glädje för nya studenter

Varje ny student har en egen tutorgrupp. Till gruppen hör ett antal studenter med samma huvudämne och åtminstone en tutor, alltså en äldre student.

Syftet med tutorverksamheten är att hjälpa nya studenter bli en del av Aaltos akademiska samfund och naturligtvis ett studentsamfund studenten själv är mest intresserad av. Tutorerna ser också till att de nya studenternas grundbehov tas om hand.

Respons om tutorverksamheten kan man ge till gillets eller TFs ISOansvariga eller gulnäbbskaptenen, Handelshögskolans tutorkoordinator, Ekonomistudenternas utbildningspolitiska utskotts tutoransvariga, Konstindustriella högskolans tutorkoordinator eller direkt till studentkårens ansvariga för nya studenter.

Hur blir man tutor?

Rekryteringen av tutorer och koordineringen av tutorverksamheten sker på skol- och föreningsnivå. Ansvariga för tutorernas rekrytering och orientering är gillena, Teknologförenin, Konstindustriella högskolans OOP-enhet i Arabia och Handelshögskolans studiebyrå tillsammans med Handelshögskolans studentförening.

Hur är det att vara tutor?

En tutor har en viktig roll särskilt under de första veckorna. Tutorer organiserar möten för sina grupper, går runt campuset med studenterna och visar viktiga platser samt ger handledning åt nya studenter om tidsscheman och studiestarten.

Tutorverksamheten tar inte slut efter den första veckan. Tutorn har kontakt med sin grupp under hela första studieåret, och i bästa fall också efter det.

Tutorverksamhet är förstås inte något alltför allvarligt. Förutom att hjälpa nya studenter i början av sina studier får man leva om sitt första studieår och delta i många evenemang för gulnäbbar, ibland dock som den organiserande parten.

AUS och Aalto samt föreningar som organiserar tutorverksamhet bjuder in tutorer till olika roliga evenemang för att tacka dem för det viktiga arbetet som de utför. Sådana evenemang kan vara till exempel slalomresor eller fester.

Motionstutorverksamhet

Motionstutorerna är en aktiv grupp som skiljer sig från andra tutorer. De har specialkunskap om Aaltos motionstjänster och olika sportevenemang. Om du funderar på var man hittar de bästa träningspassen, fråga en motionstutor.

Lärartutorverksamhet

Lärartutorverksamhet organiseras av institutioner och utbildningsprogram. Tutorlärare hjälper studenter med deras val av huvudämne och berättar om möjligheter i arbetslivet.