Att fräscha upp en AUS-bostad

AUS bostäder är invånarnas hem, och AUS vill att det också ska synas genom att hyresgästerna själva kan påverka hur deras bostäder ser ut.

Hänga upp tavlor o. dyl.

Hål efter spikar eller andra upphängningsmekanismer hör till det normala slitaget i en hyresbostad, så på väggarna i AUS bostäder får man helt normalt hänga upp tavlor inom vettiga gränser. Om större operationer utförs i bostaden, till exempel om ett tv-fäste borras fast i väggen, ska ändringsarbetena återställas och väggarna snyggas upp vid utflyttningen.

Måla en bostad

Hyresgästerna får måla om alla AUS bostäder som de vill. Om du vill måla en AUS-bostad ska du kontakta bostadskontoret. Du får en blankett för att köpa målarfärg på AUS bekostnad för målningen av bostaden (högst 300 € för studentrum och ettor, 500 € för större bostäder). Om du till exempel vill ha en accentfärg på någon vägg ska du absolut kontakta bostadskontoret, hämta målarfärgen och förverkliga dig själv! Om du inte är nöjd med den föregående hyresgästens accentfärg och hellre vill ha vita väggar ska du likaså kontakta bostadskontoret, hämta målarfärgen och freda utrymmet.

Några villkor finns i alla fall:

  • Du får inte måla tak och golv.
  • Du får inte måla element, eluttag eller golvlister.
  • Du får inte måla dörrar och fönsterkarmar.

Orsaken är att till exempel gamla dörrar kan förstöras om de målas med fel typ av färg. Om du ändå vill måla till exempel en skåpdörr i dåligt skick och vet vad du sysslar med ska du kontakta AUS fastighetsväsen (kiinteistotoimi@ayy.fi), som kan ge anvisningar och specialtillstånd.

Även om du får fria händer när det gäller målandet ber vi att du undviker att orsaka obehagliga överraskningar för följande hyresgäst. Vid behov låter AUS måla om bostäder professionellt.

 

Golvarbeten: laminat

Golvarbeten görs enbart av AUS. Tyvärr är det alltså inte möjligt att lägga laminatgolv i AUS bostäder. Om golvet är i mycket dåligt skick ska du kontakta AUS fastighetsväsen (kiinteistotoimi@ayy.fi), så reder vi ut vad vi kan göra åt saken.

Diskmaskiner

I allmänhet kan man installera diskmaskiner i AUS bostäder, men installationen ska utföras av ett proffs. Diskmaskiner orsakar vattenskador så ofta att det är viktigt för hyresgästen att maskinen är installerad på rätt sätt. Annars kan kostnaderna för alla eventuellt omfattande skador som en diskmaskin orsakar falla på hyresgästen själv. Om ett köksskåp avlägsnas för att göra plats för en diskmaskin ska skåpet placeras tillbaka och köket återställas vid utflyttningen. Enbart om bostadens följande hyresgäst går med på att ta emot diskmaskinen kan köket lämnas som det är.