”Absolut inte någon kokakaffe-praktik!” – Kommunikation och teman om hållbar utveckling i form av högskolepraktik

Jasmin Järvinen och Hanna Yletyinen har arbetat som högskolepraktikant på AUS.

Under våren och sommaren har två högskolepraktikanter arbetat på Aalto-universitets studentkår. Hanna Yletyinen gjorde sin praktik i kommunikationsteamet i mars-maj och Jasmin Järvinen inledde sin praktik inom hållbar utveckling i maj. Hanna och Jasmin har båda studerat vid Helsingfors universitet. Hanna studerar teologi och kommunikation och Jasmin studerar på Ma­gis­ter­pro­gram­met i mil­jö­för­änd­ring­ar och glo­bal håll­bar­het.

När Hanna kom till AUS visste hon inte vad hon skulle förvänta sig. Hon hade  verkat aktivt i olika föreningar och exempelvis arrangerat evenemang för Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistys TYT, men kommunikation var ganska främmande. Praktiken har gett Hanna en god inblick i vad kommunikation kan vara som arbete och överträffat alla hennes förväntningar. Arbetsdagarna har bestått av olika uppgifter inom kommunikation. ”Det har varit inlägg på sociala medier och möten, men mest arbete har det varit kring den nya webbplatsen som snart publiceras.” berättar hon. ”Jag har även fått vara med i olika projekt, såsom rikdagsvalet och eurovalet samt i mösspåläggningen av Havis Amanda, så arbetsuppgifterna har varierat från a till ö.”

Jasmins praktik har bara börjat. Jasmin berättar att hon under de första arbetsveckorna fått ta del av intressanta och viktiga ärenden.  ”Jag kommer att bland annat fundera på hur AUS kolavtryck kunde kartläggas och beräknas. Dessutom kommer jag att göra interna anvisningar och planera utbildningar”. Jasmin har också fått ta del av Klimattipsserien som publiceras i höstens Design-kalender, vars syfte är att uppmuntra studenterna att begrunda och förändra sitt liv mot en för miljön hållbarare riktning. ”Det känns som om jag för tillfället gör allt på samma gång, för allt är så inspirerande och jag kan inte bestämma mig för vad jag skulle vilja koncentrera mig på först”. skrattar hon.

Båda säger att arbetsgemenskapen på AUS har varit varm och välmottagande. Hanna som snart avslutar sin praktik säger att jämfört med tidigare arbetsgemenskaper har man på AUS satsat speciellt mycket på de anställdas välbefinnande. Hon har upplevt att de regelbundna samtalen med chefen varit nyttiga och morgonskolan för hela kontoret varit ett bra och enkelt sätt att få information om andras arbete. ”Det bästa har varit att få göra helt riktiga och konkreta saker. Då lär man ju sig bäst. Det här har verkligen inte varit någon koka kaffe-praktik”, säger Hanna med glimten i ögat.

Även Jasmin överraskades positivt av att hon från första början fått arbeta med konkreta saker. ”Det är härligt att arbetsgemenskapen förhåller sig avslappnat till arbetet och att man litar på att jobbet blir utfört, fastän det inte följs med klockkort”. Hanna ackompanjerar Jasmins observation och fortsätter: ”Det märks på det här gänget att typerna gillar det de gör!”

Under praktiken skulle Jasmin vilja lära sig hur man kan befrämja och integrera  hållbar utveckling-teman i vardagen och verksamheten i en organisation i praktiken. ”Jag är så inspirerad av att få arbeta med kommunikation, skriva blogginlägg och utöka min sakkunskap”.

I framtiden kunde Hanna tänka sig att arbeta med kommunikation. ”Jag skulle vilja göra något där jag kan utnyttja mina kunskaper i  teologi. Jag skulle vilja lära mig förstå olika människor och lösa typiska problem med urbaniseringen, såsom marginalisering” säger Hanna. Jasmin skulle vilja se sig som en miljöansvarsexpert. ”Jag ser mig arbeta med stora frågor. Jag vill vara med och påverka lösandet av globala miljöutmaningar, såsom klimatförändringen.” visionerar Jasmin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *