AUS lägger mössan på Havis Amanda på valborgsmässoafton – valborgsinsamling till förmån för mentalvårdsarbete pågår

Aalto-universitetets studentkår AUS

Meddelande

8.4.2019

Får publiceras

I år på valborgsmässoafton är det Aalto-universitetets studentkår AUS tur att lägga mössan på statyn Havis Amanda på Salutorget i Helsingfors. Tillställningen börjar med tvätt av statyn kl. 17 och Havis Amanda får sin vita mössa kl. 18:00.

Själva Mössan har redan vaknat ur sin vinterdvala och påbörjat sin färd mot Havis Amanda. Mössan har till exempel fått åka pulka på studenternas fastlagsjippo på Ulrikasborgsbacken och firat världens bästa studentliv på Aaltogemenskapens evenemang.

År efter år är Wappen en glad och hurtig fest för studenterna. Tyvärr har undersökningar visat att psykiska problem ökat bland studenterna från år 2000 fram till idag. Enligt hälsoundersökningen för högskolestuderande (2016) lider över 30 procent av studenterna av psykiska symtom. De flesta problemen var upplevelse av ständig överansträngning, att känna sig olycklig och deprimerad, att vaka på grund av bekymmer och att mista sitt självförtroende. Förändringen i studenternas välbefinnande syns även i Aaltogemenskapen.

Förra veckan fick Mössan äran att vara med på första års studenternas Phuxfest där Phuxkommittén vid Aalto-universitetets studentkår startade insamlingen Wappupotti som samlar in medel för mentalvårdstjänster. Från första början var målet att få in 500 euro men när potten fylldes på ett par minuter höjdes målet till 10 000 euro.  Syftet med insamlingen är att väcka diskussion om och bryta det tabu som ligger kring mentala hälsoproblem- och givetvis att stöda Föreningen för Mental Hälsa i Finlands viktiga verksamhet. AUS vill även påminna om hur viktigt det är att ta hand om sig själv och andra i vimlet av den fartfyllda Wappen och fråga sin familj, sina vänner och sig själv hur det egentligen står till.

Före valborgsmässoafton hinner Havis Amandas mössa ännu på flera evenemang. Den kommer att träffa politiska beslutsfattare, påverkare och framstående personer samt Aalto-universietets alumner. Åtminstone mental hälsa, klimatet och givetvis Wappen diskuteras. Följ Mössans resa och besök på Instagram med ämnesbeteckningen #matkallamantalle.

Mer information:

Producent Niina Palm, niina.palm@ayy.fi, 050 520 9435

Henna Palonen, sakkunnig för kommunikation, henna.palonen@ayy.fi, 050 520 9440

Wappinsamling: www.wappu.fi/mielelle

Hälsoundersökning för högskolestuderande 2016 (på finska): https://www.yths.fi/filebank/4260-Terveystutkimus_2016_uusin.pdf

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *