Veckobrev 24/2018

Veckobrevet tar sommarlov och återkommer den 20 augusti. Men även om nyhetsbrevet tar en paus finns det liv i AUS och Otnäs också på sommaren – läs punkt 6 om servicebyråns öppettider och skriv upp datumet för SmökkiAfterit i punkt 12.

Ha en riktigt skön sommar!

 

AUS INFORMERAR

 1. AUS renoverade bostäder på Bistervägen 5 B kan sökas 12.–15.6
 2. Kina som exempel för Aaltogemenskapen
 3. Hämta din cykel under sommaren om den blivit upplockad i Skrotcykelinsamlingen
 4. Delta i planeringen av Studentcentrumet senast den 15 juni
 5. Berätta om dina idéer för AUS påverkansarbete senast den 31 juli
 6. Servicebyråns sommaröppettider
 7. Veckoslutet tillbaka den 20 augusti, anvisningar om material

KONSTÅRET OCH KULTUREN

 1. Bloggserien Konståret: 20 år av heavy metal i Otnäs
 2. Väre får skiftande konstverk
 3. Aktiebolaget Kino Sheryl söker två nya styrelsemedlemmar

EVENEMANG

 1. DASH – Design + AI 16.6.
 2. SmökkiAfterit den 3 juli

MOTION OCH UTELIV

 1. Smökki Cup 2018
 2. Aalto 10km/5km – är du anmäld?

ÖVRIGT

 1. Join Aalto Squad – apply by 8.8.

 

AUS INFORMERAR

 

1. AUS renoverade bostäder på Bistervägen 5 B kan sökas 12.–15.6

På Bistervägen i Otnäs färdigställs sammanlagt 34 bostäder varav största delen är kollektivettor. Bostäderna är inflyttningsklara 2.7.

AUS styrelse har beslutat att ge alla AUS medlemmar samma chans att söka bostäderna på Bistervägen 5 B. Dessutom lottas köplatserna ut för att processen ska vara jämlik.

Så här söker man en bostäd:
– Bostäder kan sökas 12.–15.6.2018
– Köplatser för ansökningar skickat in mellan 12-15 juni ska lottas ut
– Efter 15.6 placeras ansökningar i bostadskön på det normala sättet

Kollektivettor är en mellanform som kombinerar kollektivt boende med avskildheten i en bostad som påminner om en etta. Varje hyresgäst har ett eget rum med eget badrum/wc och en kokvrå som är utrustad med kylskåp, frys, spis och ugn. De hyresgäster som delar bostadens gemensamma utrymmen eller korridor är gemensamt ansvariga för städningen där.

Läs mer om bostadssökning: https://ayy.fi/sv/boende/bostadssokande/information-om-sokning/
Skicka in din ansökan: https://domo.ayy.fi/

 

2. Kina som exempel för Aaltogemenskapen

I maj besökte styrelsen för Aalto-universitetets studentkår Kina för att lära känna den lokala universitetsvärlden och affärslivets möjligheter.

I AUS blogg kan du läsa om vad styrelsen lärde sig och hur erfarenheterna formar studentkårens verksamhet i Finland: https://ayy.fi/blogi/2018/06/11/kina-som-exempel-for-aaltogemenskapen/?lang=sv

 

3. Hämta din cykel under sommaren om den blivit upplockad i Skrotcykelinsamlingen

Skrotcykelinsamlingen kom, såg och städade i Otnäs!

Alla cyklar i Otnäs märktes med färggranna band i april. Cyklar som fortfarande hade banden kvar samlades in i slutet av april. Om din cykel förts bort och du vill ha den tillbaka hinner du hämta den fram till början av september mot tillräckliga bevis att du äger den, till exempel en nyckel som passar i låset.

Hämtdagar ordnas under sommaren med cirka två veckors mellanrum och annonseras på Skrotcykelinsamlingens webbplats och i Facebookevenemanget. OBS: Fyll i det här formuläret senast dagen innan så att vi vet att du kommer: https://lomake.ayy.fi/kampusjaosto/otaniemen-romupyorakerays/

De insamlade cyklar som är i gott skick säljs i september. Då har du chansen att köpa en cykel förmånligt.

Webbplatsen: https://ayy.fi/ylioppilaskunta/vapaaehtoistoiminta/jaostot/kampusjaosto/romupyorakerays/
Facebook-evenemanget: https://www.facebook.com/events/279134525956075/
Frågor om insamlingen: kampusjaosto@list.ayy.fi

 

4. Delta i planeringen av Studentcentrumet senast den 15 juni

Delta i utvecklingsarbetet på webbplatsen Opiskelijakeskus.fi!

Studentcentrumet är ett samprojekt mellan Aalto-universitetets studentkår, Aalto-universitetets ekonomistuderande och Teknologföreningen som planerar en gemensam byggnad för studenterna på en central plats på Otnäs campus, invid metroingången och mittemot Harald Herlin-lärcentret.

I april 2018 ordnades ett Studentcentrumsseminarium med deltagare från delegationen, AUS sektioner och rådet av ordförande för de särställda föreningarna. På seminariet diskuterades idéer för lokalerna, funktionerna och servicen i Studentcentrumet.

Idéerna som sammanställts på webbplatsen Opiskelijakeskus.fi är ett resultat av seminariet. Du kan gå igenom idéerna, gilla dem och lägga till dina egna. De mest populära idéerna behandlas den 15 juni med tanke på den fortsatta planeringen. Så gå till sidan och skicka in din egen idé – vad önskar du dig av Studentcentrumet?

I AUS styrelse ansvarar Emma Savela (fastigheten) och Noora Tanska (gemenskapen) för Studentcentrumsprojektet. Båda nås på e-postadressen fornamn.efternamn@ayy.fi.

http://opiskelijakeskus.fi/

 

5. Berätta om dina idéer för AUS påverkansarbete senast den 31 juli

I vilka samhällsfrågor borde vi uttryckligen vara aktiva? Hur ska AUS ställa sig till försörjning, likabehandling och hållbar utveckling?

I år ser Aalto-universitetets studentkår över sina policydokument. Samtidigt slås de nuvarande separata policydokumenten ihop till ett dokument. Avsikten är att utarbeta ett dokument som säkerställer att AUS påverkansarbete är transparent och motsvarar medlemmarnas åsikter.

Genom att delta i enkäten kan du föra fram nya initiativ och egna idéer i beredningen: https://lomake.ayy.fi/vaikuttaminen/kerro-ideasi-ayyn-vaikuttamislinjoista/

 

6. Servicebyråns sommaröppettider

AUS servicebyrå i Otnäs betjänar under sommaren med avvikande öppettider:

– Byrån är stängd på midsommarafton den 22 juni och den 9–27 juli. (obs. nyckeljouren för evenemangslokaler måndagar kl. 14–17)
– Telefontjänsten för boendeärenden är stängd måndagen den 2 juli och onsdagen den 1 augusti.
– Kassans avvikande öppettider i sommar: vardagar den 2–6 juli kl. 12–14

Servicebyråns alla öppettider och kontaktuppgifter finns på AUS webbplats: https://ayy.fi/yhteystiedot/#Otaniemi

 

7. Veckoslutet tillbaka den 20 augusti, anvisningar om material

Det här är vårens sista veckobrev.

Veckobrevet är tillbaka den 20 augusti, dvs. vecka 34. Deadline för materialet till höstens första veckobrev är undantagsvis redan måndagen den 13 augusti kl. 10.00. Notera datumet om du vet att du behöver informera medlemmarna i augusti!

Texterna skickas till adressen tiedotteet@ayy.fi. Kom ihåg att den rekommenderade textlängden är 500 tecken och den maximala längden 1 000 tecken inklusive mellanslag.

 

KONSTÅRET OCH KULTUREN

 

8. Bloggserien Konståret: 20 år av heavy metal i Otnäs

Kan man leva utan distade gitarrer och dubbelbastrumma?

I AUS bloggserie Konståret berättar Metal Club Mökä om sin verksamhet som metallmusikens budbärare och om festivalen Mökäfest i Otnäs i augusti.

Läs så får du veta varför metall är en konstform: https://ayy.fi/blogi/2018/06/05/konstaret-20-ar-av-heavy-metal-i-otnas/?lang=sv

 

9. Väre får skiftande konstverk

Konstnären Gloria Lauterbachs verk ”Kreuzstrasse” har segrat i tävlingen Väre Wall Art, som efterlyste konstverk för den 70 meter långa betongmuren invid campusets nya byggnader Väre och Handelshögskolan. Tävlingen var öppen för alla studerande vid Aalto-universitetet och 26 förslag lämnades in.

Vinnaren övertygade juryn med sin styrka. Lauterbach är doktorand vid institutionen för konst vid Högskolan för konst, design och arkitektur.

”Det patinerade, stormslitna koppartaket och björken som växer upp ur det avspeglar tyst förändring”, säger Lauterbach om sin plan. En deltagande del har efterlysts och kommer att planeras senare av konstnären i samarbete med Aalto-universitetets studentkår.

Utöver vinnaren beslutade juryn att också utdela ett andrapris och ett hedersomnämnande. Andra priset gick till förslaget ”Piiri” av Emil Fihlman, informationsteknikstuderande, och Mollu Heino, doktorand vid institutionen för konst. Konststuderande Anna Björklunds förslag ”Aalto Shape Shifters” fick ett hedersomnämnande.

Läs mer: http://www.aalto.fi/sv/current/news/2018-05-31-002/

Tävlingen Väre Wall Art: http://wall-art.aalto.fi/
Mer info om konsten vid Aalto-universitetet: http://showcase.aalto.fi

 

10. Aktiebolaget Kino Sheryl söker två nya styrelsemedlemmar

Kino Sheryl är en biograf som ägs av studenterna vid Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur, med målet att främja högklassig filmkonst och mångsidig filmkultur.

I den Arthouse-inspirerade biografen visar vi både prisbelönta konstfilmer och nyheter på publikens begäran, samarbetar med filmfestivaler och erbjuder filmfostran för barn.

Kino Sheryls styrelse sammanträder cirka sex gånger om året och ansvarar för verksamhetens riktlinjer. Enligt aktiebolagslagen är styrelsen också ansvarig för tillsynen över bolagets verksamhet och ekonomi.

Som styrelsemedlem har du möjlighet att påverka biografvärlden i Helsingfors och främja en mångsidig filmkultur. Av medlemmarna önskar vi kunskaper om filmvisningsverksamhet och företags- eller föreningsverksamhet och kärlek till filmen.

Frågor och ansökningar (senast den 21 juni 2018) till adressen kino.sheryl@gmail.com. Rubricera meddelandet Styrelsen. Fritt formulerad ansökan + CV i en pdf-fil som bilaga till e-postmeddelandet.

 

EVENEMANG

 

11. DASH – Design + AI 16.6.

Interested in Design and AI – and how these two work together? Wanna meet with other design-minded people eager to discuss the topic?

Come to the DASH – Design + AI event on June 16th to brunch with us and hear more about the future possibilities of design from our inspirational speakers.

More info in Facebook event: https://www.facebook.com/events/173712296679454/
Tickets here: https://holvi.com/shop/aaltoes16/product/6cd79ebbee3845c377438f0ff2eec0eb/

 

12. SmökkiAfterit den 3 juli

Otnäsborna har var och en på sitt sätt gått på sommarbete. Vi har observerat lindriga abstinenssymptom efter den intensiva våren. Kompisarna som jobbar eller kämpar med sina avhandlingar syns inte till. Vad göra?

Svaret är enkelt: Må bra-kommitténs SmökkiAfterit den 3 juli!

Samla alla dina kompisar oavsett om de jobbar eller studerar och njut av sommaren, snäppet finare drycker och det bästa sällskapet efter en ansträngande tisdag.

I julihettan bjuder Pub Smökki på bl.a. VM-fotboll, snacks, en autentisk PubQuiz och mycket annat! Vi säljer förfriskningar och snacks som betalas kontant.

VAD: Otnäs gemensamma afterwork!
NÄR: Tisdagen den 3 juli från kl. 17
VAR: Smökki, Bistervägen 4
VARFÖR: Sommar och afterwork i skönt sällskap!

FB-evenemang: https://www.facebook.com/events/172285916784689/

P.S. I samband med SmökkiAfterit ordnar Aavas motionskommitté en volleybollturnering. Mer info i punkt 11 i veckobrevet och på adressen https://www.facebook.com/events/394287647757015/

 

MOTION OCH UTELIV

 

13. Smökki Cup 2018

Solen gassar och sanden yr när Otnäsborna filar på sina volleybollskills. Vilka är de tuffaste spelarna?

Också i sommar vill motionskommittén hitta Otnäs bästa volleybollteam. Den 3 juli ordnar kommittén Smökki Cup där beachtalangerna mäter sina krafter i en beachvolleyturnering.

Matcherna spelas cirka kl. 18–21. Sätt ihop ett lag och visa vems smashar som biter bäst.

Turneringen spelas med fyrapersonerslag och deltagandet kostar 8 € (2 €/spelare). För avgiften får lagen också fyra matkuponger som kan lösas in mot mat på den officiella efterfesten SmökkiAfterit.

De lag som deltar i turneringen får också duscha i Ossinsauna på behändigt avstånd från efterfesten.

Anmälningsblankett: http://lomake.ayy.fi/aava/smokki-cup-2018-signup/
FB-evenemang: https://www.facebook.com/events/394287647757015/

Det finns plats för de första åtta anmälda lagen. Det gäller att vara snabb!

VAD: Beachvolleyturnering
VAR: Smökkiplanen
NÄR: 3 juli kl. 18
EFTERFEST: SmökkiAfterit

 

14. Aalto 10km/5km – är du anmäld?

Den traditionella motionsdagen Aalto 10km/5km ordnas i år söndagen den 16 september. Du kan springa, jogga, gå eller stavgå.

Evenemanget är gratis för alla vid Aalto.

Loppen är en del av evenemanget Esbo strandmaraton. Maraton och halvmaraton ordnas lördagen den 15 september.

Tid: söndag 16.9.2018 kl. 11–15

Plats: Otahalli och omgivningen i Otnäs i Esbo. Start vid Otstranden i Otnäs, Bredviksstranden.

Anmälningar: https://www.rantamaraton.fi/aalto-10km-ja-aalto-5km/ Anmälningstiden går ut söndagen den 9 september kl. 23.59.

Vi söker också frivilliga funktionärer för evenemanget Aalto 10km/5km. De frivilliga kan delta gratis i maratonloppen lördagen den 15 september.

Mer info i Into: https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=7146719

 

ÖVRIGT

 

15. Join Aalto Squad – apply by 8.8.

Aalto Squad combines all the student ambassador activities in bachelor’s and master’s level in Finnish, Swedish and English. As a Squad member, you’ll get to promote Aalto with fellow students, staff members and prospective students.

We are looking for student ambassadors willing to help us with student recruitment and marketing, to share stories about their life and studies at Aalto on web and social media, and to promote Aalto and its programmes at various student recruitment events and school visits.

We will recruit about 20 students to work with us starting from September 2018. The Squad members are selected for one academic year.

As a member, you’ll receive a monthly compensation (€150), Aalto merchandise e.g. a sweater, and an iPad. Your travel costs are covered while presenting Aalto.

Apply by 8th of August 2018 via Webropol at http://tinyurl.com/aaltosquad2018 Applications will already be processed during the application period. In August, we will organize a group interview for selected candidates.

How does this sound? Contact us at admissions@aalto.fi if you have any questions!

 

***

Det här är veckobrevet från Aalto-universitetets studentkår vecka 24/2018. I veckobrevet hittar du nyheter från AUS, föreningarna och sektionerna och annan nyttig information.

Om du vill att din egen text ska ingå i veckobrevet ska du skicka den färdiga texten till adressen tiedotteet@ayy.fi senast kl. 10.00 på torsdag föregående vecka. Den rekommenderade textlängden är 500 tecken och den maximala längden 1 000 tecken.

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen http://ayy.fi/yhdistystiedote

Vill du avprenumerera? Klicka på länken och följ anvisningarna nere på sidan: https://list.ayy.fi/mailman/listinfo/ayy-info-fi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *