Nu presenteras designkalendern för läsåret 2018–19

Aalto-universitetets studentkår och konst- och designstudenternas förening TOKYO ger ut en gemensam designkalender för läsåret 2018–19. Kalendern designas av Reetta Vartiala och uppmärksammar AUS Konstår och ARTS flytt till Otnäs.

Utkast till kalendervy

TOKYO har gett ut en årlig designkalender som delats ut gratis till medlemmarna sedan år 1975. Kalenderdesignern utses bland studenterna i en årlig tävling.

”Designkalendern är ett vackert och väldesignat alternativ till den digitala kalendern. Många av våra studenter uttrycker sig själva visuellt och tänker till exempel i teckningar. Den tryckta kalendern kan individualiseras och man kan skissa i den till exempel under föreläsningarna”, säger TOKYO:s ordförande Matti Jänkälä.

En kalender som delas ut till medlemmarna hör också till AUS traditioner. Både AUS och TOKYO:s medlemmar uppskattar läsårskalendern och betraktar den som en viktig medlemstjänst.

”Det är fint att vi tillsammans med AUS kan skapa något nytt för alla Aaltostudenter för att uppmärksamma Konståret. Vi har verkligt skickliga studenter vid vår högskola, och vi vill visa hela Aalto vad vi gör här, så att alla kan lära känna kulturen vid ARTS och TOKYO”, säger Jänkälä.

Kalenderdesignern valdes i en tävling som var öppen för alla Aaltostudenter. I juryn satt företrädare för TOKYO och AUS, biträdande professorn i visuell kommunikationsdesign Arja Karhumaa och fjolårets kalenderdesigner Samu Salovaara.

Juryn valde Reetta Vartiala till designer. Vartiala är magisterstuderande i inredningsarkitektur. Hon har läst förpackningsdesign som biämne och också studerat illustration. Hon deltog i designtävlingen för första gången.

Reetta Vartiala

”Min kalender är resultatet av flera års eftertanke. Om höstarna när TOKYO:s kalender delats ut har jag funderat på saker som ännu kunde förbättras”, säger Vartiala.

Hennes kalender kan användas både i vertikal och horisontell ställning.

”Jag ville att kalendern skulle lämpa sig för så många anvädningssätt som möjligt. Mitt mål är tydlighet. Alla vardagar är indelade i tre delar, så dagen på kalendersidan kan delas in i till exempel förmiddagen, tiden efter lunch och kvällen.”

I kalendern för läsåret 2018–19  kombineras TOKYO:s och AUS kalendertraditioner. Även studenterna vid ARTS blir under året allt mer konkret en del av Aaltogemenskapen. Högskolans flytt från Arabia till Otnäs gör kalenderdesignern fundersam.

”Arabia känns som ett hem, så det är lite vemodigt att flytta, men naturligtvis har flytten många bra sidor. Det är bra att ARTS-studenterna kommer till Otnäs som en frisk fläkt. Och vi har en härlig ny byggnad där”, säger Vartiala.

Hon hoppas att kalendern får ett entusiastiskt mottagande i hela Aaltogemenskapen.

”Jag vill få användarna att tänka på alla möjligheter designen medför och på att man kan se saker från flera olika håll. Kreativitet kan man hitta överallt, och även vardagliga saker kan göras på ett annat sätt.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *