Konståret firar kreativiteten inom Aalto

I år firar Aalto-universitetets studentkår sitt Konstår. AUS konstansvariga styrelsemedlem Julius Luukkanen och konstområdets intressebevakningssakkunniga, verksamhetsledaren för konst- och designstudenternas förening TOKYO rf Tero Uuttana berättar vad vi kan vänta oss av året.

”För studentkåren är Konståret både ett tema och ett projekt”, säger Luukkanen.

”Genom Konståret som tema vill AUS föra fram hela medlemskårens konstnärliga sida och medlemmarnas olika sätt att få utlopp för sin egen kreativitet. Projektet betyder att AUS under året ordnar olika Konstårsevenemang.”

Valet av tema för det här året kommer sig av att Högskolan för konst, design och arkitektur ARTS flyttar till nya lokaler i Otnäs.

”Vi vill hälsa ARTS-studenterna varmt välkomna i Otnäs och tillsammans med hela gemenskapen ordna verksamhet vi hoppas de tycker om. Vi vill synliggöra att ARTS-studenterna är en viktig del av Aaltogemenskapen”, säger Luukkanen.

Under ett år hinner det hända mycket. Konståret kulminerar under höstterminen.

”Spjutspetsen bland de evenemang som AUS samordnar är Otnäs natt som ordnas i höst. Det blir ett tvärkonstnärligt stadsevenemang som består av flera delevenemang på campusområdet. Innehåll som studenterna skapat står i fokus”, säger Tero Uuttana.

”Alla är välkomna – studenter, personal, alumner, hela Esbo.”

Konstårets evenemang har redan börjat. AUS samarbetar med Ateneum, och alla AUS medlemmar kan gratis gå på Ateneums utställningar under evenemanget Konst åt oss! den 28 mars.

AUS startade i mars i samarbete med universitetet tävlingen Wall Art for Väre för att hitta ett konstverk för den 70 meter höga stödväggen bredvid byggnaden Väre. AUS och TOKYO:s gemensamma designkalender för läsåret 2018–19 utformas utifrån det förslag som vann designtävlingen i början av året.

AUS planerar också utöka sin konstsamling, som grundades 2017. De första verken i samlingen visas i korridoren till Kandidatcentrets U-flygel.

”Årets nyckelord är tvärkonstnärlighet”, sammanfattar Julius Luukkanen. ”Målet är att lyfta upp konst i många olika smaker på många olika sätt. Vi är alla kreativa.”

”Konsten främjar välbefinnandet”, tillägger Tero Uuttana. ”Det gäller studenternas trivsel och ork.”


Arbetsgrupp tar fram idéer för Konståret

I mars sökte studentkåren medlemmar till Konstårsarbetsgruppen. Tillsammans med AUS personal och sektionernas företrädare tar arbetsgruppen fram idéer och genomför olika Konstårsprojekt.

Följande personer utsågs till arbetsgruppen:

Erno Laakso (Institutionen för arkitektur)
Heidi Kulmala (Institutionen för design)
Jussi Impiö (Institutionen för datateknik)
Verna Kovanen (Institutionen för konst, Visual Culture and Contemporary Art)

Representater för Campussektionen och Aava (Aaltos Samfundskommitté):
Aaro Timonen (Campussektionen)
Anni Niemelä (Aava)

Representater för AUS:
Tero Uuttana
Julius Luukkanen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *