Dominante ry

Musiikki- ja kulttuurijärjestöt

Dominante on vuonna 1975 perustettu Aalto-yliopiston sekakuoro, joka tunnetaan kunnianhimoisena suomalaisen kuoromusiikin edelläkävijänä. Marraskuussa 2015 kuoro juhli 40-vuotista historiaansa ja täytti Helsingin Musiikkitalon Jubileum-juhlakonsertissaan. Dominante tunnettiin alkuvuosinaan Polyteknikkojen kamarikuorona, ja kuoron vahva suhde teekkariuteen on säilynyt näihin päiviin asti. Kuoroa on vuodesta 1981 johtanut director musices Seppo Murto.

Dominante

Dominanten ohjelmistoon mahtuu kaikkea 1500-luvun musiikista upouusiin kuoroteoksiin. Suomalainen moderni musiikki on ollut eräs tärkeimmistä painopistealueista, ja niinpä kuoro tunnetaan muun muassa varmaotteisena Erik Bergmanin musiikin tulkitsijana. Viime vuosina Dominante on kantaesittänyt myös Jussi Chydeniuksen, Yui Katadan, Jyrki Linjaman ja Matthew Whittallin sävellyksiä. Myös klassikkosäveltäjämme Sibelius on Dominantelle läheinen, ja levy-yhtiö BIS:in kanssa julkaistut Sibelius-levyt ovat saaneet runsaasti kansainvälistäkin huomiota. Dominanten omat levyt Raudan kirous ja Lempeä on valittu vuoden kuorolevyiksi. Dominanten uusin levy on vuonna 2013 julkaistu Joulun tähden.

Vuosittain kuoro esiintyy useiden Suomen ykkösorkesterien kanssa. Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin lisäksi erityisesti Sinfonia Lahti ja Lohjan kaupunginorkesteri tekevät Dominanten kanssa säännöllisesti yhteistyötä. Vuonna 2011 Dominante konsertoi Tampereen Sävel -kuorofestivaalin pääesiintyjänä, ja viime vuosina kuoro on kutsuttu säännöllisesti Helsingin Juhlaviikkojen suurteosten kuoroksi. Kuoro on valloittanut yleisöjä ympäri maailman: merkittävimpiä ovat olleet Hong Kong Arts Festivals 2012 ja BBC Proms Lontoossa 2007. Dominante on osallistunut useisiin kansainvälisiin kilpailuihin, viimeksi Espanjan Tolosassa 2013, sekä monenlaisiin musiikkitapahtumiin niin kotimaassa kuin ulkomailla: 2014 Venäjän ja Viron kiertueella kuoro konsertoi muun muassa Credo-kirkkomusiikkifestivaalilla ja 2015 Fall for Sibelius ja Musica Sacra -festivaaleilla Kroatiassa ja Bosnia-Hertsegovinassa.

Dominante tunnetaan kuulaasta sointiväristään, laajoista ulkomaankiertueistaan, kunnianhimoisista kantaesityksistään sekä pilkkeestä silmäkulmassa. Korkean tason lisäksi Dominanten suhdetta musiikkiin leimaavat ilo ja nuorekkuus.