Opiskelijakulttuuri

AYY:n tapahtumien vuosikello

AYY järjestää vuosittain paljon erilaisia tapahtumia. Joitain perinteitä pidetään yllä vuodesta toiseen, kun taas jotkin mullistuvat tekijöidensä puolesta joka vuosi. Alle on listattu muutamia suurimpia vuosittaisia opiskelijatapahtumia, joita ylioppilaskunta järjestää joko itse tai yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Lisäksi on tärkeää huomioida, että tähän listattujen tapahtumien ohella Aalto-yhteisön lukuisat yhdistykset järjestävät valtavan määrän omia tapahtumiaan, joista osa on yhteisössä todella näkyviä.
Aalto Party_Aleksi Lehtinen

AYY:n tapahtumakalenteriin tästä.

Laskiaisrieha & Gravitaatio

Laskiaistiistain riemujuhlassa Ullanlinnanmäki täyttyy tuhansista haalaripukuisista tai muuten hyvin toppautuneista opiskelijoista ympäri pääkaupunkiseutua. Perinteisesti ohjelmassa on pulkkailun lisäksi myös kilpailu, jossa komein laskuväline palkitaan. Mäkeä on tultu alas niin merirosvolaivalla kuin sohvallakin, nokkelimmat ovat “laskeneet” kisavälineellään jopa ylämäkeen. Laskemisen lisäksi viihdykettä löytyy erilaisten yhdistysten tai muiden yhteistyötahojen ständeiltä.

Laskiaisriehan jälkeen järjestetään jokavuotiset Gravitaatio-bileet hieman lämpimämmissä tunnelmissa Helsingin keskustassa. Gravitaation poikkitieteellisessä meiningissä nähdään yleensä maan kärkiartisteja ja tanssitaan talvipäivän kylmyys pois tuhansien muiden opiskelijoiden kanssa. Gravitaatio on tiettävästi yksi vanhimmista edelleen järjestettävistä opiskelijabileistä sen juurien johtaessa 1900-luvun alkupuolelle.

Wappu & wapun ajan tapahtumat

Vappu on opiskelijoiden suurin juhla, kirjoitti sen sitten V:llä tai W:llä. Etenkin Aalto-yhteisössä käytetään kirjoitusmuotona paljon “Wappua”.

Jokaisella aaltolaisella on ominainen wapunviettotapansa. Osalla wappu kestää vain hetkisen, toisilla taas koko viikon tai jopa yli!

Suurin osa ylioppilaskunnan ja erilaisten yhteisöjen järjestämistä wappuriennoista ovat kuitenkin kokemuksen arvoisia, ja sitä kautta mitä parhain mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin. Wappurientoja hehkutetaan kevään korvilla rutkasti, ja asian tullessa ajankohtaiseksi niistä löytyy tietoa osoitteesta www.wappu.fi, sekä erityisasemayhdistysten omilta sivuiltaan. Mahdollisesta teekkariwapun järjestämisestä lausuu Fuksimajuri päiväkäskyillään, muiden opiskelualojen edustajilla wappu on varma vuodesta toiseen. Vappu on opiskelijan parasta aikaa!

Ylioppilaskunta potkaisee kevään juhlinnan käyntiin pari viikkoa ennen wappua festarien merkeissä, kun Aalto Open Air valloittaa Alvarin aukion. Luvassa on monipuolisen lavaohjelman lisäksi festarimaista oheistoimintaa, ruokarekkoja sekä rentoa yhdessäoloa.

Wapunajan tapahtumiin kuuluvat myös esimerkiksi Sitsikilpailut, jossa otetaan sitsaustyylistä mittaa Alvarin aukiolla tai Walpurin kierros, jossa niin fuksit kuin vanhemmatkin opiskelijat pääsevät verestämään rastisuunnistuksen tunnelmaa.

Wappuaaton ohjelma ja perinteet vaihtelevat opiskelualoittain, mutta koko päivä on varsin ohjelmantäyteinen joka tapauksessa. AYY:n järjestämään wappuaaton ohjelmaan kuuluu esimerkiksi Wappuriehan julistus sekä Dipolin Wappu.

Wappurieha julistetaan Smökin katolta erilaisten esitysten siivittämänä alkuiltapäivästä tuhansille seuraajille. Wappuriehan jälkeen useat käyvät katsomassa Mantan lakituksen, mutta loppuillan suurimmat juhlat löytyvät jälleen Otaniemestä.

Dipolin Wappu eli AYY:n wappubileet on paitsi teekkareille perinteinen paikka painaa lakki päähän talvitauon jälkeen myös hyvillä artisteilla ja meiningillä kruunattu tapa juhlistaa wappua.

Vapun suurin ja tunnetuin ohjelmanumero on Havis Amanda -patsaan eli Mantan lakituksella Kauppatorilla klo 18:00 vappuaattona 30.4. Mantaa on lakitettu ”epävirallisemmissa” merkeissä jo vuodesta 1932 lähtien, ja nykyiseen muotoonsa se vakiintui vuonna 1951, joskin vielä 70-luvulla patsas sai päähineensä vasta puolen yön aikaan (Tästä on peräisin myös teekkareiden tapa laskea tupsulakki päähänsä vasta puolilta öin, muiden pukeutuessa ylioppilaslakkiinsa Mantan lakituksen yhteydessä). Mantan lakitusvuoro kiertää pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnilla ja AYY:n lakitusvuoro on neljän vuoden välein, seuraavan kerran vuonna 2023.

Wappu huipentuu Ullanlinnanmäellä 1.5. melko itsenäisesti järjestyvään silliaamiaiseen. Aamu alkaa klo 9 pääkaupunkiseudun ylioppilaskuntien organisoimalla tilaisuudella, jossa kuullaan ylioppilaskuntien puheenjohtajien wapputervehdyksiä ja Ylioppilaskunnan Laulajien laulua. Ullanlinnanmäelle saapuu opiskelijoiden lisäksi myös huima määrä jo kauan sitten opiskelijavappunsa juhlineita ihmisiä.

Humans versus Zombies

AYY:n ulkopelitoimikunta eli UPTMK järjestää monenlaista, kaikille aaltolaisille avointa ulkoilutoimintaa. Näistä tunnetuimpiin kuuluu Humans vs Zombies.

Humans vs Zombies on moderoitu hippapeli, jossa zombeiksi merkityt pelaajat yrittävät levittää infektiota ottamalla ihmisiä kiinni. Ihmiset voivat puolustautua piiloutumalla, pakenemalla tai taistelemalla käyttäen sukkia tai nerf-pyssyjä zombeja vastaan. Pelin ohessa on erilaisia tehtäviä tekemässä pelistä mielenkiintoisempaa. HvZ on joukkuepeli, joka on alunperin luotu Otaniemen kaltaisille kampuksille, joten pääsemme pelaamaan tätä peliä Suomen parhaimmassa paikassa!

Kukanpäivä

Kukanpäivää ja samalla Teekkarikylän syntymäpäivää juhlitaan aina Floran päivänä 13.5. Päivän vanhimpiin osuuksiin kuuluu Kukanpäivän viesti, jonka aiemmin teekkarit ja nyttemmin AYY:n toimijat luovuttavat jollekin henkilölle tai taholle, joka on edesauttanut tärkeinä pidettyjen asioiden edistymistä.

Siivoustalkoot

Otaniemi on tapahtumarikas alue ja tehdessä syntyy väkisin välillä sotkua. Kampusjaosto pyrkii järjestämään kampuksella etenkin Teekkarikylän alueella siivoustalkoon pari kertaa vuodessa, jotta kaikkien olisi mukavampi olla ja asua. Siivoustalkoisiin voivat osallistua kaikki kylän käyttäjät ja talkoolaisille on luonnollisesti järjestetty murkinaa sekä talkoosauna kiitokseksi.

Ylioppilaskunnan vuosijuhlat

Vuosijuhla on ylioppilaskunnan arvokkain juhla, mikä näkyy muun muassa pukeutumisessa, etiketissä ja juhlan ohjelmassa. AYY:llä taivalta on kuitenkin juhlittu usein myös pilke silmäkulmassa, eikä juhlinta rajoitu vain vuosijuhlapäivään. Vuosijuhlaviikon aikana onkin mahdollisuus opetella vaikkapa tanssin saloja etikettikurssilla tai rentoutua viikon päättävällä sillibrunssilla hyvän seuran, ruoan ja ohjelman merkeissä.

AYY:n vuosijuhlaa vietetään toukokuussa perinteisesti Kukan päivää seuraavana lauantaina. Päivä alkaa cocktail-tilaisuudella, jossa ylioppilaskunta ottaa vastaan tervehdykset kutsuvierailta ja muilta halukkailta. Cocktail-tilaisuudesta siirrytään pääjuhlaan eli juhlaillalliselle, jossa tarjoillaan kolmen ruokalajin menu, palkitaan ansioituneita yhteisön jäseniä ja nautitaan monipuolisesta ohjelmasta.  Pääjuhlasta siirrytään tanssiaisten kautta jatkoille ja sieltä edelleen seuraavan aamun palauttavalle sillibrunssille. 

Orientaatioviikko

Uuden lukuvuoden käynnistävällä orientaatioviikolla sattuu ja tapahtuu kaikenlaista.

Aalto Day One käynnistää uuden opiskeluvuoden lukuvuoden avajaisilla, josta siirrytään Alvarin aukiolle temmeltämään yhdistysten ja kerhojen rasteille Aalto Partyn merkeissä. Illan kruunaa orientaatioviikon suurimmat jatkobileet eli Aalto Afterparty.

Lisäksi niin syksyllä kuin tammikuussakin aloittaneet uudet opiskelijat pääsevät temmeltämään Otaniemen kampukselle ja tutustumaan yhdistyksiin ja yhteisön toimijoihin erilaisten rastikiertelyjen muodossa. Syksyllä nämä järjestetään orientaatioviikolla kaksipäiväisinä Otasuunnistuksina ja tammikuussa samanhenkisenä Talvipäivänä.

Niin AYY, yliopisto kuin uusia opiskelijoita vastaanottavat yhdistyksetkin järjestävät tällä viikolla paljon opiskelijayhteisöön perehdyttävää ja uusiin opiskelukavereihin tutustuttavaa ohjelmaa.

Otatarhan ajot & Lakinlaskijaiset

Lakinlakijaispäivä 30.9. starttaa reipashenkisellä ajokkikisalla Otatarhan ajoissa. Tapahtumassa kisaillaan opiskelijaryhmien itse kasaamilla, ihmisvoimin eteenpäin liikkuvilla ajokeilla. Muutoin tyyli on vapaa ja radalla on nähty esimerkiksi sauna, Pokemon-pallo sekä metrovaunu. Itse polkuautokilpailun lisäksi ohjelmassa on vuosittain vaihtelevaa ohjelmaa esteradoista pomppulinnaan.

Päivän päättää AYY:n järjestämät isot bileet Dipolissa. Lakinlaskijaisia vietetään vuosittain perinteisesti syyskuun viimeisenä päivänä lakkien talviteloille laskemisen kunniaksi. Lakit lasketaan keskiyöllä odottamaan seuraavaa Wappua yhdessä tuhatpäisen yleisön kanssa, Retuperän WBK:n sulosointujen tahdittamana. Lakinlaskijaisissa on totuttu näkemään monipuolinen ja laadukas esiintyjäkaarti, sekä myös muuta hauskaa ohjelmaa. Dipolissa kun riittää tilaa temmeltää!

Aalto Amazing Race

Aalto Amazing Race on kaikille Aallon ensimmäisen vuoden opiskelijoille suunnattu huikea seikkailukilpailu, jossa fuksit, mursut ja ykköset pääsevät tutustumaan aaltolaisiin oman opiskelualansa ulkopuolelta, sillä osallistujat jaetaan järjestäjän toimesta poikkitieteellisiin joukkueisiin. Seikkailussa joukkueet etenevät kohti maalia ratkomalla erilaisia tehtäviä ja vihjeitä, samalla kisaten kelloa vastaan. Huippusuosittu Aalto Amazing Race järjestetään vuosittain lokakuussa.

Teekkariperinneviikko

Teekkariperinneviikkoa vietetään marraskuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla juhlistamaan teekkarikulttuuria. Viikkoa vietetään samaan aikaan ja osittain samalla ohjelmalla kuin TKY:n vuosijuhlaviikkoa ennen vuotta 2010.

Viikon ohjelmassa paikkansa ovat vakiinnuttaneet Klubi-ilta, Laulukilpailusitsit, Fuksien juhlasitsit, Polin Appro sekä tietysti itse Teekkariperinnejuhla sekä sitä seuraava Teekkarisillis. Viikolla on vuodesta riippuen myös teekkarikulttuuriin tai –perinteisiin liittyviä tapahtumia ja vuodesta 2017 lähtien myös englanniksi järjestettävä illallinen, jonka teema vaihtelee viikon teeman mukaan.

Klubi-ilta ei tarjoa perinteistä Smökkibile-elämystä, vaan panostaa latuun ja tunnelmaan. Laulukilpailusitseillä mitellään syksyn laulukilpailun voittajat selville samalla kun teekkarifuksit pääsevät yksille Otaniemen fiineimmistä sitseistä. Viikon suurin tapahtuma, Polin Appro taas kokoaa approlijat kiertelemään ravitsemusliikkeitä Wanhan Polin läheisyyteen Helsinkiin.

Teekkariperinnejuhlaa juhlitaan yleensä marraskuun toisena perjantaina. Kyseessä on hienot poikkitieteelliset vuosijuhlat, jonne jokainen fuksi, teekkari tai teekkarimielinen on tervetullut. Vuonna 2022 juhlistetaan 150-vuotiasta teekkariutta.

Teekkarisillis on yksi suurimmista vuosittaisista silliksistä ja sen pitopaikkana toimii Smökki. Suuren silliksen suomin etuuksin paikalla on aina vaikka mitä vastaheränneellekin sopivaa aktiviteettia menon yltyessä vauhdikkaaksi viimeistään sillisartistin astuessa lavalle.

Opiskelijoiden itsenäisyyspäivän juhlakulkue

Opiskelijoiden itsenäisyyspäivän juhlakulkue on pääkaupunkiseudun ylioppilas- ja opiskelijakuntien yhteistyössä järjestämä itsenäisyyspäivän perinne, jolla juhlitaan Suomen itsenäisyyttä perinteikkäin menoin.

Ensimmäinen ylioppilaiden soihtukulkue järjestettiin vuonna 1951. Myös tuolloin tilaisuus alkoi seppeleenlaskulla sankarihaudoille, minkä jälkeen 2000 ylioppilasta marssi Senaatintorille kuulemaan juhlapuheita ja kuoroja. Tänä päivänä kulkue on täynnä iloista juhlatunnelmaa ja valoa yhteisöllisen ja eteenpäin katsovan opiskelijaliikkeen hengessä. Juhlallisuudet alkavat seppeleiden laskulla Hietaniemen hautausmaalla Sankariristillä, josta jatketaan matkaa kohti Senaatintoria. Tilaisuus on kaikille avoin.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu