Työnhaun 1-0-1 vol 1. – Näin laitat hakupaperisi kuntoon!

This post is also available in: englanti ruotsi

Vaikka et olisi hakemassa tällä hetkellä hakemassa työpaikkaa, on itse asiassa juuri nyt oiva hetki päivittää omia työnhakupapereitasi ja pohtia omaa osaamistasi. Kun pohdintaa tekee jo yhdenkin kerran rauhassa ja kunnolla, oivaltaa itsestään uusia asioita paljon paremmin, kuin hakemusdeadlinen jo painaessa päälle.

1. Laadi ”super-CV”

Kannattaa ehdottomasti laatia ja pitää jatkuvasti ajan tasalla ns. super-cv:tä, jonne kirjaat kaiken koulutuksesi, työkokemuksesi ja muu osaamisesi, kuten kieli-, viestintä- ja it-taidot. Tämä super-cv ei kuitenkaan missään tapauksessa ole se versio, jonka lähetät hakemaasi paikkaan hakemuksesi mukana, vaan siitä voit poimia oleelliset tiedot kulloistakin hakemaasi paikkaa varten. Hyvä paikka listata hankkimaasi osaamista perusteellisesti on esimerkiksi LinkedIn.

Hakemuksesi mukana lähetettävä CV ei myöskään ole pelkkä luettelo tehdyistä töistä tai luottamustoimista, vaan näiden yhteyteen kannattaa ehdottomasti avata itselläsi vastuulla olleita tehtäviä, vastuualueita, merkittäviä saavutuksia ja opittuja asioita.

Mikäli työkokemusta ei ole vielä hurjasti kertynyt, voi ansioluettelossa nostaa esille työtehtävän kannalta relevanttia luottamustoimi- tai harrastus

kokemusta, josta voisi olla hyötyä haetussa hommassa nimenomaan saatujen taitojen näkökulmasta.

Työpaikalle lähetettävän CV:n ei tarvitse sisältää tietoja iästä, sukupuolesta tai perhesuhteista. Mikäli haluat lisätä mukaan kuvan itsestäsi, pidä huolta, että se on asiallinen, selkeä ja tuore kasvokuva; unohda siis bileselfiet tai uikkarikuvat, jossa sinulla on kalja kädessä.

2. Sanallista osaamisesi

Aloita itse hakemuksen kirjoitusurakka lukemalla työpaikkailmoitus läpi ajatuksen kanssa, ja pyri miettimään, millaista osaamista ja tyyppiä avoinna olevaan paikkaan oikeasti haetaan. Tämän jälkeen voit miettiä, mikä motivoi sinua hakeutumaan juuri tuohon tehtävään ja organisaatioon, mitä osaamista juuri sinulla olisi ja miten toisit sitä hakemuksessasi esille. Sama pätee myös jättäessäsi avoimen hakemuksen.

Älä tyydy kertomaan itsestäsi vain adjektiivein, vaan pyri avaamaan sopivuuttasi haettuun työhön kuvailevin esimerkein. K

erro esimerkkejä siitä, miten hoitaisit tarjolla olevan työn omalla tyylilläsi, mikäli sinut palkattaisiin. Muista kirjoittaa hakemus selkeällä yleiskielellä. Pidä mielessä myös, että persoonallisesti laadittu hakemus erottuu aina paremmin kuin kuluneita ”olen ahkera ja tunnollinen”-tapaisia lauseita sisältävät paperit.

Jos oman osaamisen kuvailu tuntuu hankalalta, pyydä rohkeasti palautetta ja luonnehdintoja sinut tuntevilta opiskelu- ja työkavereilta.

3. Kustomoi hakemuksesi ja CV:si aina!

”Työhakemus on kuin rakkauskirje”, totesi eräs rekrytoinnin ammattilainen vuosia sitten. Miksi näin? Koska työhakemus on käytännössä ainoa keinosi kertoa, miksi juuri sinä olisit sopiva juuri jollekin tietylle organisaatiolle ja johonkin tiettyyn työpaikkaan.

Et varmaankaan lähettäisi samaa rakkauskirjettä useammalle henkilölle vain vastaanottajan nimeä muuttaen, joten miksi tekisit niin työhakemuksesi kanssa. Lisäksi, niin rakkauskirje kuin työhakemuskin tulee kirjoittaa sydämestä. Ole rehellinen äläkä esimerkiksi liioittele omaa osaamistasi, sillä valheista jää kiinni.

Mikäli olet vasta työurasi alussa, ja kokemusta ja osaamista on ehtinyt kertyä vasta vähän, kannattaa sinun ehdottomasti panostaa juuri hakemukseen CV:n sijaan.

4. Tarkista kieliasu ja pyydä palautetta

Oikolue hakemusasiakirjasi ennen niiden lähettämistä. Kirjoitusvirheitä vilisevä hakemus antaa huolimattoman mielikuvan hakijasta ja pudottaa sinut herkemmin pois harkittavien kandidaattien joukosta. Hakupaperit kannattaa muutenkin luetuttaa vaikkapa kaverilla, joka voi kommentoida sekä kieliasua että sisältöä.

5. Lue ohjeet ja toimi niiden mukaan

Työpaikkailmoituksissa on lähes aina mainittu viimeinen hakupäivä, hakupapereiden palauttamisohjeet sekä yhteydenottoväylät. On myös täysin mahdollista, että työpaikkaan kuuluu tehdä täysin kirjoittamistani ohjeista poikkeava hakemus. Toimi aina työpaikkailmoituksessa annettujen ohjeiden mukaisesti.

Jotkut yritykset aloittavat hakemusten käsittelyn heti, kun hakemuksia alkaa tulla sisään, joten kannattaa toimia hyvissä ajoin. Hakeminen vasta deadlinen jo mentyä antaa huonoa kuvaa ajanhallinnastasi.

6. Muut vinkit

Lähetä hakemuspaperisi aina pdf:nä, äläkä turhaan lähetä muita papereita kuin pyydetyt asiakirjat. Työtodistuksia ehtii näyttää haastattelussa. Käytä kaikissa dokumenteissa helposti luettavaa fonttia ja riittävän lyhyitä virkkeitä. Muista nyrkkisäännöt sopivan mittaisille hakemusasiakirjoille: hakemukselle on yksi sivu (A4) ja CV:lle kaksi sivua, joten älä jaarittele!

Vinkkejä työnhakuun löytyy myös monien ammattiliittojen ja alan blogien sivuilta. Muiden muassa Tekniikan akateemisten eli TEKin sivuilta löydät ”Teekkarin työkirjan”, josta löydät hyviä tärppejä työnhakusi tueksi.

Mitä kirjoituksestani jäi puuttumaan? Jaa omat vinkkisi kommenteissa!

 

Johanna Pietiläinen

AYY:n hallinto- ja HR-päällikkö

 

Mitä hyvän hakemuksen jälkeen sitten? Toinen tällä viikolla julkaistava blogiteksti käsittelee sitä, miten onnistut työhaastattelussa. Stay tuned!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *