Festfolket gör Maskeraden till ett konstverk

This post is also available in: Engelska Finska

År 2018 firar Aalto-universitetets studentkår sitt Konstår. För att uppmärksamma Konståret ger vi över ordet till kreativa människor och grupper som verkar i Aaltogemenskapen. I oktober berättar TOKYO rf om Maskeradårsfestens konstnärliga historia och nutid.

Maskeraddeltagare på Knights of Hearts-festen år 2016

Maskerad är TOKYOs, dvs. konst-, arkitektur- och designstudenternas årsfest.

Till skillnad från sedvanliga årsfester är Maskerad ingen akademisk bordsfest, utan en kostymbal dit alla vid Aalto är varmt välkomna. I år ordnas festen lördagen den 27 oktober i Klockhallen i Teurastamo, Slakteriet, med temat FairytaleForestFire.

Maskeradtraditionen har sina rötter i det tidiga 1900-talet då festen gick under namnet Ateneum Maskerad enligt högskolans dåvarande adress. Ryktet förtäljer att traditionen avbröts på 1950-talet eftersom festfolket under årens lopp lyckats få portförbud till alla restauranger i Helsingfors.

I början av 2000-talet beslutade TOKYO att återuppta traditionen. I och med skolans nya adress blev Ateneum Maskerad Arabia Maskerad och fick ett nytt tema varje år.

I år har vi strukit förledet Arabia från namnet för att symbolisera att vi äntligen lämnat campuset i Arabia bakom oss. Vem vet, kanske maskeraden får ett nytt namn redan nästa år?

Temat år 2011 var Retro Sci-fi

Vi försöker alltid se till att temat är aktuellt antingen i förhållande till vår studentförening eller den omgivande världen. TOKYOs sista år som självständig studentkår firades till exempel under temat ‘Vive L’Art – Leve konsten!’ på det årets Maskerad.

Årets tema, FairytaleForestFire, kan du tolka som du själv vill. För oss har klimatförändringen varit inspirationen. I år har alla talat om den ytterst torra sommaren som präglats av varning för skogsbrand. Är klimatuppvärmningen verklig – eller bara en saga?

Som en del av campusfestivalen Otnäs natt lördagen den 6 oktober ordnar TOKYO en utställning över maskeradens historia.

Vi visar upp affischer, fotografier, videor och kostymer från tidigare år. På vernissagen under Otnäs natt presenterar vi också årets officiella Maskeradaffisch och inleder biljettförsäljningen.

Temat år 2015 var The Grand Illusion – Den stora illusionen

Maskeraden är konst för att deltagarna gör festen till ett konstverk.

Varje år lägger deltagarna ner otaliga timmar på att designa och skapa sina kostymer enligt sina egna tolkningar av temat. De bästa dräkterna belönas i en kostymtävling som kröner kvällen. Tävlingen är en chans för alla gäster att ta del av varandras tolkningar av temat. Mångfalden av kostymer och kreativiteten är ofattbar och förundrar år efter år.

Heidi Kivistö
Medlem i TOKYOs styrelse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *