Konståret: 20 år av heavy metal i Otnäs

This post is also available in: Engelska Finska

År 2018 firar Aalto-universitetets studentkår sitt Konstår. För att uppmärksamma Konståret ger vi över ordet till kreativa människor och grupper som verkar i Aaltogemenskapen. I juni är det Metal Club Mökä som står i tur att berätta om sin verksamhet.

Mökä spexar på sitstävlingen 2018

Metal Club Mökä är en kultur- och idrottsförening inom Aalto-universitetets studentkår och har som mål att sprida metallmusikens heliga, högstämda budskap.

Metal Club Mökä, även känd som Mökä, föddes år 1998 ur de metallälskande teknologernas galna behov av att ordna en metallfestival på Alvarsplatsen. Ensam går det inte, så de hårfagra var tvungna att hitta fler av sitt slag. Resten är historia.

Vi lyssnar på heavy. Vi badar bastu under helvetiska kval. Vi ordnar bandspelningar. Vi grillar när vädret passar (alltså allt som oftast). Vi ordnar utfärder till heavymusikaliska evenemang. Vi hjälper till med att ordna Tuskafestivalen varje år. Vi spelar också innebandy och fotboll relativt aktivt!

Den 3 och 4 augusti 2018 gör vår berömda Mökäfest en comeback.

Tvådagarsfestivalen som är öppen för alla firar att Mökä spridit heavy metal-musikens glädjebudskap både i Otnäs akademiska kretsar och utanför dem i 20 år.

Festivalen som ordnas för tredje gången äger rum i restaurang Täffä och efterfesten ordnas i Strandbastun. Festivalen erbjuder något för alla metallälskare och på scenen står band som påverkat både Mökä och hela Finlands heavykultur. Hittills har vi engagerat Ever Circling Wolves, Perihelion Ship, Cause of Death, Caught In The Between, Abstrakt, Asgardium, ARBALEST plays Bolt Thrower, Brymir och Urn.

Festivalen har många olika syften. Dels är den Mökäs svar på årsfesten och en samlingsplats för de finländska akademiska heavyklubbarnas årliga möte, dels är den det mest konkreta uttrycket för vår kära musik i Otnäs. Grundidén när man sprider metallens budskap är att spela musiken inför publik – uttryckligen live.

Under sin historia har Mökä ordnat tiotals spelningar runtom i huvudstadsregionen. Men större är bättre och inspirerade av både inhemska och utländska festivaler vill vi också ordna en egen! Visserligen tar vi också intryck av de tidigare Mökäfest-evenemangen 2013 och 2015.

Även om festivalen ännu inte ordnas på Alvarsplatsen kan ingen sia om framtiden.

Så varför är metallmusiken en konstform? Livet är inget liv utan distade gitarrer och dubbelbastrumma! Ingen annan musikstil har samma kraft.

Metallmusiken handlar om rå känsla och djurisk energi. Den får publiken i extas och frigör deras djuriska instinkter. Att headbanga och härja i en moshpit är frigörande och avstressande.

Många gör ändå misstaget att betrakta metallmusiken som endimensionell. Det finns också riktiga virtuoser bland metallmusikerna. Texterna kan vara lika genomtänkta och ställningstagande som i andra genrer. Det finns en hisnande mängd subgenrer. Förutom de arketypiska thrash, death, black och power metal har all världens genrer och instrument under årens lopp blandats med metallmusiken. Det finns metallgrupper världen över.

På Mökäfest bevisar vi hur stark och mångsidig metallmusiken är. Vi ses där.

Combat Monster uppträder på tidernas första Mökäfest 2013


Henrik Romppainen

Metal Club Mökäs vice ordförande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *