Konståret: KYN andas, känner och tänker som ett

This post is also available in: Engelska Finska

År 2018 firar Aalto-universitetets studentkår sitt Konstår. För att uppmärksamma Konståret ger vi över ordet till kreativa människor och grupper som verkar i Aaltogemenskapen. I maj är det damkören KYN:s tur att berätta om sin konst.

Kuva: Maarit Kytöharju

KYN (förkortning av orden Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Naislaulajat) är en av Finlands främsta damkörer och en kör i världsklass. Helsingin Sanomat har bland annat titulerat kören en av de klaraste stjärnorna på den finländska körhimlen, en föregångare inom jazzmusiken och musikårets mest överraskande ensemble. KYN:s meritlista år 2017 inkluderar en Grand Prix-seger och ett specialpris för utmärkt scenframträdande i Berlin, en rankning som världens sjätte bästa damkör och titeln Årets kör.

KYN spränger gränser och förnyar körmusiken på ett ambitiöst och frimodigt sätt. Med beställningsverk har kören byggt upp en särpräglad och framträdande repertoar och till och med en helt ny genre inom körmusiken – etnisk jazz, där melodiska ingredienser från finländsk folktradition blandas med jazzens rytmik och harmonier.

För sina sångare är KYN också en familj.

I KYN sjunger inte bara AUS medlemmar utan också kvinnor i olika åldrar som jobbar och studerar i olika branscher. Alla förenas av sin kärlek till körmusiken.

När KYN valdes till årets kör år 2017 sade juryn i sin motivering att i den här kören sjunger kvinnor som gett sig själva till damkörsmusiken. Det stämmer! För oss är kören en livsstil. Vi engagerar oss långsiktigt i kören, har en professionell inställning till vår hobby och vill utvecklas som sångare – och naturligtvis samtidigt utveckla och föra hela kören framåt. (Om du känner likadant kan du vara en kommande KYN-medlem!)

Vi gör musik för att vi inte kan låta bli. Det inspirerande i körmusiken är att kören är ett instrument som spelas av dirigenten, där varje sångare är en tangent. Sångaren befinner sig på sätt och vis inne i instrumentet. Känslan när 40 kvinnor andas, känner och tänker som ett är svår att uppleva på något annat sätt.

Också kontakten med publiken är inspirerande. När vi uppträder vill vi alltid ge publiken en upplevelse. Vi har lagt märke till att körmusiken kan beröra och berätta en historia även över språk- och kulturgränserna. När KYN sjöng på finska i en körtävling i Italien konstaterade juryn ”Vi förstod ingenting, men vi förstod allt”.

Det finns många orsaker till att just KYN är så inspirerande att göra musik med. För mig själv är en av dem möjligheten att göra musik med Finlands bästa musiker. Under min körkarriär har jag fått uppträda bland annat med Soile Isokoski, Johanna Försti och Jukka Perkko.

Körmusiken när den är som bäst tilltalar, berör och påverkar på ett komplext sätt bortom förnuftet och det medvetna. Genom musiken kan man uppleva, se och förstå saker på ett djupare plan. Konsten kan tillfälligt öppna och vidga uppfattningen av vad vårt mänskliga liv består av i den alldagliga vardagen.

“Körmusiken är en konstform som får sin röst från många människor. Den är kraftfull, den utvecklas och förnyas, den stagnerar inte. Verket är nytt varje gång”, säger vår konstnärliga ledare Kaija Viitasalo.

Nedan kan du se en video – kom till en av våra konserter och upplev vår körkonst!

Susanna Kantelinen
KYN:s producent

P.S. Följande konserter:

  • Sön 3.6 kl. 18 festivalen VocalEspoos öppningskonsert, Tapiolasalen i Esbo kulturcentrum
  • Ons 6.6 kl. 19 Juurilla – KYN & Juurakko, Tapiolasalen i Esbo kulturcentrum

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *