Taidevuosi: Teekkarispeksin into ja hurma

This post is also available in: englanti ruotsi

Vuonna 2018 Aalto-yliopiston ylioppilaskunta viettää Taidevuotta. Sen kunniaksi annamme puheenvuoron Aalto-yhteisössä toimiville luoville ihmisille ja ryhmille. Ensimmäisenä toiminnastaan ja taiteestaan kertoo Teekkarispeksi.

Kuva: Atte Makkonen

Speksi on opiskelijoiden tekemä musikaali. Se ei ole sitä tavallisinta teatteria – siitä sen erottaa improvisaatio.

Kun yleisöstä huudetaan ”omstart”, näyttelijät improvisoivat kohtauksen uudestaan keksien siihen jotain uutta. Improvisaatioon osallistuvat myös tanssijat, orkesteri ja tekniikka. Jopa kokonaisia ja näyttäviä biisejä saattaa syntyä yleisön edessä, eivätkä mitkään kaksi näytöstä ole samanlaisia. Yleisöllä on siis vapaus vaikuttaa siihen, mitä sivujuonia näytökseen kuuluu.

Teekkarispeksi on Otaniemen teekkariyhteisön tekemä speksi, mutta siinä on mukana myös paljon teekkarialojen ulkopuolelta tulevia opiskelijoita. Tänä keväänä vuoronsa saa 29. Teekkarispeksi nimeltään Hurma. Hurmaa tämän vuoden speksissä todellakin on.

Hurma sijoittuu vuoden 1914 Ranskaan Belfortin lyseoon, jossa Anna ja kurssitoverit ovat valmistautumassa päättäjäistansseihin. Rakkaus vie mennessään, eikä ilta mene niin kuin on harjoiteltu. Kuka saa kenet ja mitä tanssijaisissa oikein tapahtuu? Se selviää vain tulemalla katsomaan Teekkarispeksiä Aleksanterin teatteriin. Esitykset jatkuvat 23.4. asti.

Speksissä näyttelijät, tanssijat, orkesteri, tekniikka, lavastus, maskeeraus, puvustus ja muut taustajoukot työskentelevät tiiviisti yhteen. Speksi ei synny hetkessä, vaan sen eteen tehdään todella monta työtuntia. Syksyllä käsikirjoittaja kirjoittaa tarinaa ja vuodenvaihteen jälkeen muut osa-alueet pääsevät toden teolla työskentelemään.

On upeaa nähdä, miten jokaisen produktiolaisen työnjälki alkaa näkyä ja miten speksistä tulee hiljalleen kokonainen. Kun kaikki puhaltavat yhteen hiileen, lopputuloksena on timanttinen speksi.

Jokainen produktiolainen on lähtenyt Teekkarispeksiin omasta intohimostaan ja jokainen haluaa käyttää omaa aikaansa speksin eteen. Produktiolaiset käyvät produktion ohella koulussa tai töissä, joten illat kuluvat treenatessa speksiä eteenpäin oman osa-alueen kesken.

On huikeaa, kuinka produktiolaiset ovat niin omistautuneita speksille ja näkevät vaivaa sen eteen vapaaehtoisesti. Teemme speksiä, koska pääsemme siinä kaikki käyttämään omia erikoistaitojamme ja oppimaan paljon uutta. Moni on aloittanut tanssijan- tai näyttelijänuransa Teekkarispeksin suojissa.

Mielestämme hienointa Teekkarispeksissä on se, että jokaista rohkaistaan olemaan juuri omanlaisensa ja kaikki ovat tervetulleita yhteisöömme. Yksi improvisaatioteatterin pääsäännöistä kuuluu, että ”moka on lahja”. Tätä filosofiaa käyttäen uskallamme tehdä taidetta.

Teekkarispeksi on taidetta monella tapaa. Teekkarispeksin eri osa-alueet käyttävät omaa luovuuttaan, jotta saisimme tehtyä yhtenäisen, vaikuttavan ja visuaalisen kokonaisuuden.

Speksin on tarkoitus herättää ajatuksia ja haastaa katsojansa mukaan osallistumaan speksin tekoon. Taide ei olisi taidetta ilman yleisöä, jolle sitä esittää. Yleisön interaktiivisuuden myötä speksi herää eloon.

Me teekkarispeksiläiset emme tee speksiä tavoitellaksemme voittoa, vaan näyttääksemme yleisölle, kuinka innoissamme olemme tästä. Siinä lienee Teekkarispeksin hurma.

Atte Makkonen
Teekkarispeksin somevastaava
Hurman tanssija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *